"nali şerif hz.muhammed (sav)'e ait olan bir sandelettir.osmanlı ve islam kültüründe nali şerifin önemi çok büyüktür.nali şerifin imanı kuvvetli insanları kötülüklerden kazalardan belalardan koruyacağına inanılır.nalini şerifin resmini taşımanın bir çok kötülükten korunacağı söylenir."
Nali Şerif İslam kültüründe yeri çok büyük olan Peygamberimizin ayakkabı izidir. Ayakkabının özellikleri hadislerde ayrıntılı bir şekilde anlatılır. İnanışa göre bu ayakkabı şeklinde yapılan ürünler sayesinde hiçbir kazaya belaya uğranılmaz. Bulunduğu yeri kötülüklerden koruyabilir ve uğur getirebilir.
Osmanlı ve İslam Kültüründe Nali şerifin önemi çok büyüktür.Nali şerifin İmanı kuvvetli insanları kötülüklerden kazalardan belalardan koruyacağına inanılır. Nalini şerifin resmini taşımanın bir çok kötülükten korunacağı söylenir. Eve asıldığında Allah'ın izniyle o ev yanmaz, korunur ve bereketlenir.
Şairi meçhul bir manzume de Topkapı Sarayı'ndaki resm-i kadem-i şerif üzerinde bulunan şu dörtlüktür: “Fahr-i rusülü bâis-i rahmet biliriz biz / Hâk-i rehini kühl-i saâdet biliriz biz / Nakş-ı kademi başımız üstünde yer etsin / Yüz sürmeyi sermâye-i devlet biliriz biz” (a.g.e., s. 123).
Okuyan bireye fakirlik bulaşmaz. Okuyan bireye hac sevabı yazılır. Okuyan kişi kabir azabı görmez ve cehennem ateşi bu kişiye haram olur. Peygamber Efendimizin (s.a.v) şefaatine nail olunur.
İlgili 30 soru bulundu
Hilye-i Şerif'i okumanın, yanında bulundurmanın birçok fazileti bulunuyor. 1- Bulunduğu yere şeytan, zalim idareci, hastalık giremez. 2- Okuyan kişiye fakirlik bulaşmaz. 3- Okuyan kişiye hac sevabı vardır.
Hilye-i şerîf, hilye-i nebevî, hilye-i saâdet, ve hilye-i şerîfe gibi isimlerle de anılan hilye, İslâm edebiyatı ve hat sanatında Hz. Muhammed'in fiziksel, insanî ve ahlâkî özelliklerini, tavır ve hareketlerini anlatan eserlere verilen isimdir. Hz. Muhammed, kızı Hz.
Dünyaca ünlü yemen akiğinden yapılan yemen zırhı üzerinde, Peygamber efendimiz dünyadan ahirete göçmeden önce ashabına yazdırmış olduğu Hilye-i Şerif barındırmaktadır. Yemen akiği Hilye-i Şerifin mucizelerini barındıran Yemen Zırhı; Negatif enerjiye, nazara karşı koruma sağlar.
Hazreti Peygamberimizin (ASM) Sandalet ve ayakkabıları için kullanılan terim. Türkçe'ye tekil hali nal ve ikil biçimi nalın (nâlîn/nâleyn) şeklinde geçen na'l ismi Arapça'da sandalet tarzı ayakkabılar için kullanılır.
Dünyaca ünlü Yemen akiğinin üzerine, Hilye-i Şerif in yazılmasıyla oluşan akik taşına yemen zırhı denilmektedir. Yemen Zırhı; Hem Yemen akiğinin özelliklerinden hem de üzerinde yazılı Hilye-i Şerif ten dolayı; Nazara karşı koruma sağlar, Çağımızın en büyük sorunlarından olan strese karşı etkilidir.
Hilye-i Şerif kullanılırken islami inançlara uygun bir inanç objesi olduğu unutulmamalı ve buna uygun şekilde saygı ile kullanılmalıdır. Evlerde asıldıkları yere dikkat edilmelidir.
Üzerlerinde âyet, duâ, tuğrâ gibi yazıların bulunduğu yüzük, kolye, bileklik gibi açıkta bulunan takıların, çıkarılmaları kolay ve güvenli ise tuvalete girmeden önce çıkarılması, Peygamberimiz'in (s.a.v.) sünnetine muvafık olması bakımından en güzel davranıştır.
Şerif, İslam Peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma'nın büyük oğlu ve On İki İmamların ikincisi olan Hasan'ın soyundan gelenlere denir. Hasan'ın kardeşi Hüseyin'in soyundan gelenlere ise Seyyid denmektedir. Abbâsilerden itibâren İslam devletlerinde, Şeriflerin ve Seyyidlerin kaydı tutulmuştur.
Kadem-i şerif, İslam Peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın ayak izi. Dünyanın birkaç yerine dağılmıştır. İstanbul'da dört yerde sergilenmektedir.
İsmâil. Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap kabul edilen el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ adlı eseriyle tanınmış büyük muhaddis. Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
Divan edebiyatının yaygın türlerinden biri olan Hilye, peygamber efendimizin fiziki özelliklerinin anlatıldığı manzum veya mensur eserlerdir. Kelime anlamı olarak süs, zînet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz anlamlarına gelen hilye Hz. Muhammed'in mubârek vasıflarını anlatan manzum veya mensur eserdir.
Sözlükte “süs, ziynet, kolye” gibi mânalara gelen hilye mecazen “yaratılış, sûret ve güzel vasıflar” demektir. Kelime Osmanlı kültüründe Resûl-i Ekrem'in vasıflarını, bu vasıflardan bahseden kitap ve levhaları ifade etmek için kullanılmıştır.
Taş veya tuğla zemin üzerinde bulunan ve “nakş-ı kadem-i saâdet” de denilen ayak izidir. Bazı peygamberlerin mûcizeleri arasına sert zemine ayak izlerinin çıktığı rivayeti de katılmış ve dünyanın çeşitli yerlerinde bunun birçok örneğine rastlandığı ileri sürülmüştür.
Hırka-i Şerif, Peygamber Muhammed'e ait olduğuna inanılan ve Hırka-i Şerif Camii'nde bulunan hırka. Peygamber'in miraca çıkarken üzerinde bulunduğu ve vasiyeti üzerine Ali ve Ömer tarafından Veysel Karani'ye verildiği rivayet edilir.
Peygamber (sav)'e olan sevgisinin bir tezâhürü olarak Osmanlı'da ortaya çıkmıştır. Kesin olmamakla birlikte levha olarak ilk Hilye-i Şerîfe Hat- tat Hâfız Osman (1642- 1698) tarafından tasarlanarak yazılmıştır. Hattat Hâfız Osman'dan sonra hattatlar çok farklı tasarımlarla hilyeler yazmışlardır.
Rasulullah aleyhisselam Felak-Nas surelerinin sabah ve akşam zikirlerinde üçer defa okunmasını buyurmaktadır. Uyurken İhlas, felak, nas ve ayet-el kürsi üçer defa avuca okunur ve vücuda sıvazlanır. Nazar ve büyü gibi etkilerden korunur.
Kelime anlamı olarak süs, ziynet, güzellik gibi anlamlara gelen hilye bunların yanında suret, sıfat, hilkat gibi anlamlar da taşımaktadır. Evlere hilye asılmasının ev halkını hastalıktan ve kötülükten koruyacağına dair bir inanış olmasına rağmen bu doğru değildir.
Yüzükteki Mühür
Üç satırdan ibaret bu istif yazının alttan yukarıya doğru okunuşu محمد رسول الله [Muhammed Resulüllah]'dır. Bütün bu bilgilere dayanarak Peygamberimizin yüzüğünü ve mührünü temsili bir resmini yazının başında görebilirsiniz.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Hilye-i saâdetin evde veya işyerinde bulundurulduğu takdirde o mekânın yangın, hırsızlık vb. âfetlerden korunacağı, yanında taşıyanların kaza ve musibetlerden muhafaza edileceği, seyahatlerde işlerin âsân olunacağı kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri