2- Birikmiş nafakaya yasal faiz uygulanır. Avukatınız doğru oranı söylemiş; günümüzde yasal faiz yıllık %9'dur.
Tedbir nafakasına ara karar ile hükmedilmesinden itibaren tedbir nafakası muaccel olur. Bu nedenle tedbir nafakasına, tedbir nafakasına hükmedildiği tarih ile dava tarihi arasında geçen süre için faiz işletilmez; ancak tedbir nafakasına karar verilen ara karar tarihinden itibaren faiz işler.
Nafaka alacağı her gün doğar ve işlemeye başlar. Ancak hakimin kararı ile ödenebilir hale gelir. Nafaka muaccel olmadıkça faiz uygulanamaz.
Ödenmezse ne olur? Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
Bu şekilde borçlunun kendisine ödeme emri tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içerisinde borcunu ,ödeme emrinin altında yazılı bulunan icra müdürlüğünün banka hesabına ödemesi gerekmektedir. Böylelikle icra takibi kısa bir süre içerisinde sonuçlanacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Nafaka genellikle her ay peşin olarak ödenir. Bunun yanında nafakanın taksitle veya toplu olarak ödenmesine karar verilebilir. Nafakanın ödenmesi için icra ceza mahkemesinde şikayette bulunarak dava açabilmek için en az bir ay gecikmiş nafaka borcu bulunmalıdır.
Nafaka Ödememe Suçuna İlişkin Ceza Nasıl Düşer? Nafaka yükümlülüğünü yerine getirmeyen (Nafaka Ödemeyen) kişi hakkında mahkemece verilen hapsen tazyik kararı üzerine, Şikayetçinin şikayetinden vazgeçmesi ya da, Sanığın şikayete konu nafaka borcunu ödemesi hallerinde hapsen tazyik cezası düşecektir.
Karar verildiği takdirde nafakanın davanın açıldığı tarihten itibaren başlatılacak olmasına rağmen, nafakaya işletilecek faizde bu başlangıç tarihi esas alınmaz. Müeccel sayılmayan borç üzerinden faiz işletilemeyeceği için; dava bir sonuca varıp nafakaya hükmedildiği zamandan itibaren faiz işletilir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Eğer bu takibe rağmen nafaka gerekli sürede ödenmezse, takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesine şikayette bulunulmalıdır. Şikayet süresi fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıldır.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9'dur.
Nafaka artış oranının belirlenmesinde, nafakayı bağlayan mahkemenin kararındaki artış oranı dikkate alınır. Bu kapsamda öncelikle mahkemenin nafaka artış oranı konusunda karar verip vermediğine bakılması gerekir. Mahkeme tarafından, nafaka artış oranı konusunda karar verilmemişse, nafaka kendiliğinden artırılmaz.
Nafaka Ödenmezse Hapis Yatılır Mı? Yukarıda izah ettiğimiz üzere, nafaka alacağının ödenmeyen son üç aylık kısmına istinaden icra ceza mahkemesine şikayet yoluyla başvuru yapılabilir ve nafaka yükümlüsünün üç aya kadar tazyik hapsine tabii tutulması sağlanabilir.
07.2023 itibariyle kanuni faiz oranı ve temerrüt faiz oranında değişiklik olmaksızın %9 olarak uygulanmaya devam edeceği; 01.2023 – 30.06.2023 tarihleri arasında ticari işlerde temerrüt faiz oranının %10,75 olarak uygulanacağı ve. 07.2023 itibariyle ticari işlerde temerrüt faiz oranının ise %16,75 olarak güncellendiği.
4857 Sayılı İş Kanun'a göre çalışanın aldığı maaşın en fazla dörtte biri haczedilebilir. Bu durum nafaka borcu içinde geçerli değildir. Nafaka borcu aylık olduğu için aylık borç ne kadar ise borçlunun maaşından kesilir. Daha sonra, kalan kısmından dörtte bir olacak şekilde geçmişe ait nafaka borcu kesilir.
Kesin olarak bir şey denemezse de ortalama olarak 4000 TL alan bir kişinin 750,00 TL – 1.000,00 TL arasında yoksulluk nafakası ödemesi makul kabul edilebilir.
Sorusunun cevabı yukarıda açıklandığı üzere aile mahkemesi hakiminin takdirinde olarak duruma göre belirlenir. Ancak her halde 20 bin TL maaş alan en az 4-5 bin TL gibi bir nafaka ödemek zorunda kalacaktır. Hiç çocuk olmasa da çalışmayan eşe nafaka ödenmek zorundadır.
Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2023 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 900 TL diyebilmemiz mümkündür.
Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur. Nafaka her ay peşin olarak ödenir. Hâkim istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Nafaka Ödeme Cezası Zaman Aşımı iki yıldır. Bu süre İcra İflas Kanunu uyarınca belirlenir.
Tedbir Nafakası
Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 8500 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır. Bu tutar %60 oranına kadar gelir durumu ile bağıntılı olarak yükselebilecektir.
Nafaka artırımı davası kaç yılda bir açılır? Nafaka artırımı davası için herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Nafakanın azlığının gerçekleşmesi halinde her zaman açılması mümkündür.
Yoksulluk nafakası bir süreye bağlı değildir. Boşanmayla yoksulluğa düşecek eşe, maddi olarak güçlü taraf maddi gücü oranında nafaka öder. Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri