1 Ocak 2022 yılı itibarıyla nakit avans almanız durumunda uygulanabilecek en yüksek faiz oranı %1,80 olarak belirlendi. Neredeyse bankaların tamamında kredi kartından nakit avans çekimi için uygulanan faiz oranı, bankaların belirledikleri oranlara göre daha düşük olabilir ancak aylık %1,80'i aşamaz.
Nakit avans işlemine çekim tarihinden ödeme yapılana kadar günlük mevcut nakit faizi işletilecektir. Nakit avans faiz tutarına ilave %15 KKDF ve %15 BSMV uygulanmaktadır.
*2023 yılı 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere akdi faiz (nakit çekiminde uygulanabilecek en yüksek faiz) aylık %3,57'dir. Neredeyse tüm kredi kartlarının nakit çekim işleminde akdi faiz uygulanır. Ayrıca hesaplama aracımızdan istenilen faiz oranı üzerinden de hesaplama yapılabilir.
Nakit avans faizi kredi kartı faizi oranlarının üzerindedir. Çektiğiniz avansı ödemediğiniz her gün faiz işlemeye devam eder. Kısa zamanlı nakit ihtiyaçlarda kullanılabilecek bir yöntem olabilir fakat uzun vadeli olarak kredi kartından avans çekmek sizlerin zararına olacaktır.
Nakit Avans Nasıl Ödenir? Nakit Avans, peşin veya taksitli ödeme seçenekleri ile geri ödenebilmektedir. Günlük faiz işlediği için kişiler, bütçeleri için en uygun ödeme şeklini kendileri hesaplamalar yaparak belirlemeli gerekli gördüklerinde banka yetkililerine bu konuda danışmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Normalde nakit avans olarak çekilen miktar, kredi kartının hesap kesim tarihi itibarıyla borç olarak yansır. Taksitli nakit avansta ise bu borcun tamamı değil yalnızca taksit sayısına bölünmüş miktarı yansır.
Bu ücret bankadan bankaya göre değişiklik gösterir. Bankalar nakit avans çekim ücreti olarak nakit avans tutarı üzerinden %3 ile %4 arasında faiz ve 3 ile 10 TL arasında değişen bir sabit ücret almaktadırlar.
Sigortalılar orta ve ağır hasarlı binalar adına yapılan avans ödemesi için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalarda da %10'u için form doldurabilir. Form doldurma işleminin ardından başlatılan inceleme ile sigortalılar toplam sigorta teminatının %20'sine kadar avans ödemesi alabilir.
Nakit avans ve krediyi birbirinden ayıran temel fark ise ödeme planıdır. Buna bağlı olarak da faiz oranları belirlenir. Nakit avansın faiz oranları, kredi kullanımına göre daha yüksektir. Uzun vadeli çözümler için ise kredileri tercih etmenizde fayda var.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Tebliğ ile 24 Haziran 2023 tarihinden geçerli olmak üzere vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 15,75; avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 16,75 olarak tespit edilmiştir.
Avans Hesap limitinizi kullandığınızda sadece nakit çekimi yaptığınız tutar ve o gün için faiz işletimi gerçekleştirilir. Avans Hesap limitinizi kullanmadığınızda hesaplarınızdan herhangi bir faiz ya da ücret tahsil edilmez. Ay içinde kullandığınız kredinin faizi bir sonraki ay hesabınızdan otomatik olarak çekilir.
İşte son dakika Merkez Bankası açıklaması... Kredi kartı nakit avans hakkında araştırmalar yoğunlaştı. TCMB'den yapılan açıklamada kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacağı belirtildi.
1. Nakit Avans Taksitlendirme işlemi, Nakit Avans işlemini izleyen kredi kartı hesap kesim tarihine kadar yapılabilmektedir. 2. Taksitlendirilebilecek asgari nakit avans işlemi tutarı 50 TL olarak belirlenmiş olup herhangi bir azami işlem tutarı kısıtı bulunmamaktadır.
Avans verilmesini gerektiren ihtiyaçların ortadan kalkması halinde avansın veya kullanılmayan artıkların, son harcama tarihini takip eden 3 iş günü içinde bekletilmeden muhasebe birimi vezne veya banka hesaplarına iadesiyle mahsubunu yaparak hesabını kapatmak zorundadır.
Kısacası, avans henüz hak edilmemiş bir ücret olup çalışanın ileride yapacağı çalışmaya karşı işverenden isteyebileceği ücrettir.
İşçinin Hak Ettiği Ücretini Aşan Avans Talepleri
İşçiye verilecek borçlar ise iki şekilde tanımlanabilir; İşçinin ihtiyacı nedeniyle talep etmesi üzerine borç ödemesi yapılır ve daha sonra işçinin ödeme gücüne göre belirlenecek karşılıklı ödeme planına göre geri ödemesi yapılır.
Vade; 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL ve üzeri ile 70.000 TL arası krediler için 24 aya kadar faiz oranı %3,44 , 70.001 TL ve üzeri ile 100.000 TL 24 aya kadar, 100.001 TL ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar faiz oranı %3,44' dir.
Taksitli nakit avans 3, 6, 9 ve 12 ay vade ile alınabilir. Borca uygulanacak aylık faiz oranı tüm bankalar için sabittir.
İhtiyaç kredisinden farklı olarak, aldığınız nakit üstüne herhangi faiz yükü binmeden %0 faizli yani faizsiz olarak, kredi kartınız üzerinden yararlanabiliyorsunuz. Taksitli nakit avans vadeleriyse bankadan bankaya farklılık gösterebileceği gibi genellikle 2 ay ile 12 ay vade arasında değişiyor.
Kredi kartı borcunuzun son ödeme günü geçtiğinde borcunuz için gecikme faizi uygulanır. Bir takvim yılı içinde üç ayrı dönemde asgari tutarı ödemezseniz kartınız nakit kullanımına, üst üste üç ay asgari tutarı ödemezseniz kartınız nakit kullanımı ile birlikte mal ve hizmet alımına kapatılır.
Bu sebeple nakit avans borcu ödenmediğinde öncelikle gecikme faizi uygulanır. Ödenmeyen her dönem için gecikme faizi tekrar eder. Borcun asgari tutarını bir takvim yılı içinde üç kez ödemezseniz kredi kartınız nakit kullanımına kapatılır.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri