Nakşibendîlik, 14. yüzyılda Orta Asya'da, Bahâeddin Nakşibend tarafından kurulduğu kabul edilen tasavvuf akımıdır. Bu tasavvuf hareketi, zamanla Hindistan, Kafkaslar, Orta Doğu, Anadolu ve akabinde Balkanlar olmak üzere geniş bir sahaya yayılarak günümüze kadar ulaşmıştır.
Bahâeddin Nakşibend'in üç halifesi Muhammed Pârsâ, Alâeddin Attâr ve Ya'kūb-i Çerhî tarikatın yayılmasında önemli rol oynamıştır. Değerli bir âlim ve müellif olan Muhammed Pârsâ, tarikatın ulemâ kesimi tarafından benimsenmesinde etkili olan ilk Nakşibendî şeyhidir.
Nakşibendilik tarikatı ise kökenini soy olarak Ali ve altıncı imam Cafer-i Sadık'a dayandırmaktadır. Fakat tarikatın kurucusu olarak adı geçen Bahaddin Nakşibend'in Ali'yle dolayısıyla peygamber Muhammed ile herhangi bir soy bağı yoktur.
Nakşibendiyye tarikatının kurucusu. Bahâeddin Nakşibend'e (ö. 791/1389) nisbet edilen tarikat.
Nakşibendi tarikatı, 1318-1389 yılları arasında Türkistan'da yaşayan Bahaeddin Nakşibend tarafından kurulmuştur ve İslam dünyasında çok yaygındır. Farsça bir kelimedir.
İlgili 15 soru bulundu
KAYSERİ
Nakşibendi tarikatının Anadolu'daki en önemli kolları arasında. Yahyalı Hacı Hasan Efendi'den alıyor adını.
Ebû Bekir tarikat silsilelerinin başında yer almıştır. Özellikle nakşibendî tarikatında ayrı bir önem kazanmış, bu yolun kurucusu kabul edilmiştir. Râbıta, sessiz zikir gibi tarikat eğitim usulleri Hz. Ebû Bekir'e dayandırılmıştır.
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Abdulhakim Erol (1902-1972) tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar önderleri Abdülbaki Erol'du.
Nakşibendiyye tarikatı, İslam dünyasında yaygın olan büyük tasavvufi ekollerden biridir. Bu tarikatın tarihi gelişim sürecinde etkili olan ve iz bırakan üç dönemden bahsedilmektedir: Nakşibendiyye, Müceddidiyye ve Hâlidiyye. Hâlidiyye kolu olarak meşhur olan bu tasavvufi hareketin kurucusu Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî'dir.
Muhammed Bahaüddin Nakşibendi (Arapça: مُحَمَّدْ بَهَاءُ الدِّيْنْ اَلنَّقْشِبَنْدِ; 1317, Kasr-ı Arifan, Buhara, Özbekistan - 1389, Kasr-ı Arifan), Nakşibendi tarîkatının isim babası, büyük mutasavvıf evliya.
Nakşibendi Tarikatı'nın günümüze ulaşan iki büyük kolu bulunmaktadır. Bunlara Müceddidiyye ve Halidiyye isimleri verilir.
Nakşibendîlik, 14. yüzyılda Orta Asya'da, Bahâeddin Nakşibend tarafından kurulduğu kabul edilen tasavvuf akımıdır. Bu tasavvuf hareketi, zamanla Hindistan, Kafkaslar, Orta Doğu, Anadolu ve akabinde Balkanlar olmak üzere geniş bir sahaya yayılarak günümüze kadar ulaşmıştır.
Yaşamı Mahmut Ustaosmanoğlu, Ali-Fatma Ustaosmanoğlu çiftinin çocukları olarak 1927 yılında Trabzon'un Of ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde doğdu.
Muhammed Bahaeddin Nakşibend (1318 -1389) tarafından kurulan Nakşibendiyye tarikatı 14. yy'den günümüze kadar İslâm dünyasında çok tutulmuş ve en yaygın Sünnî tarikatı olarak tanınmıştır.
Özbekistan'ın buram buram tarih kokan şehri Buhara. Kültürel kimliğiyle öne çıkan kentte, İslam Dünyasının manevi dinamiklerinden Şah-ı Nakşibend Hazretleri'nin de türbesi bulunuyor.
İşte Adıyaman Menzil köyündeki Nakşibendi tarikatı ve onun seyid olan şeyhi Abdulbaki Erol hakkındaki bilgiler; Gavs-ı Sani Abdulbaki Erol kimdir : Nakşibendilerin lideri Abdulbaki Erol'un bu kadar güçlü ve etkili olmasının sebebi Hz. Muhammed'in soyundan geliyor olması.
Türkiye'nin en büyük tarikatlarından biri olan Menzil artık 3 şeyh tarafından idare edilecek. Cemaat ve tarikatlarla ilgili araştırmalarıyla tanınan Müfid Yüksel, tarikatlarda "şeyh seçimi" diye bir uygulamanın olmadığını belirtiyor.
Diyanet'in raporunda Menzil tarikatı şöyle anlatılıyor: “Oluşum Nakşibendiliğin Hâlidî kolunun ülkemizdeki uzantılarından biridir.
Kadiriye Tarikatı
Baz-ül Eşheb ve Gavsül Azam olarak da bilinen Abdülkâdir Geylânî yolunun takipçileri tarafından 12. yüzyılda kuruldu. İslâm Tarihinde sesli zikir yapan tarikatlar olarak kabul edilmektedir. Sesli zikir yapılması nedeniyle cehri tarikatlar arasında sayılır.
Ali'ye dayandıran tarikatlar genel olarak Alevî -meşreb- olarak isimlendirilmiş, aynı zamanda cehrî zikri tercih eden tarikatlar da Alevî kelimesi ile nitelendirilmiş, Hz. Ali de cehrî zikri benimseyenlerin pîri olarak kabul edilmiştir.
Abdullah Efendi, Çorum'da Şeyh Ebubekir Efendi tarafından kurulmuş olan Rifâî Dergâhı'nın başta Nevşehir olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrinde yaygınlaşmasını ve tanınmasını sağlamıştır. Onun bu hizmetleri tarikatına zâhirî bir icâzetle bağlanmadığından kimi zaman eleştirilere sebep olmuştur.
Cerrahîlik (Cerrahîyye, Osmanlıca: جراحية ) bir İslâm tarikatı, Halvetîyye'nin kolu olan Ramazânîyye'nin alt şubesi. Cerrahîlik, adını kurucusu olan Nureddîn Muhammed ibn-i Abdullah er-Rûmî el-İstanbulî el-Cerrahî'den alır.
Vakfın kapatılması durumunda malvarlığı ve hakları İsmail Ağa İlim Hizmet Vakfı'na devredilecek. İsmailağa Cemaati son olarak, tarikat gölgesinde küçük yaşta evlendirilen kız çocuğunun hikayesini anlatan Kızıl Goncalar dizisini hedef göstererek yayından kaldırılmasını talep etmesiyle gündeme gelmişti.
Nakşibend, Hanefi mezhebine mensuptu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri