MADDE 3 – (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir. (2) (Değişik: 8/7/2013-2013/5125 K.) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz.
Okul kıyafeti zorunluluğunu kaldıran ve serbest kıyafet dönemine geçişi sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı, kıyafet standardı bulunan okullar için ise yeni bir yazı yayımladı. Bakanlık tarafından yayımlanan yazıya göre velilere maddi külfet oluşturmamak adına okul kıyafetlerinde değişiklik yapılmayacağı belirtildi.
Dün Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile ise, “Kılık kıyafetle ilgili kurallara uymamak” olarak tanımı değiştirilen davranışın cezası da “okul değiştirme”den, “kınama”ya düşürüldü.
İki Yarıyıl İçin Uzaklaştırma Gerektiren Disiplin Suçları
Okul görevlilerine karşı cebir ve şiddet kullanarak görevin yapılmasına mani olmak. Öğrencilere karşı cebir ve şiddet kullanarak okul hizmetlerinden faydalanmalarını engellemek. Okul içerisinde uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmak, bulundurmak ve taşımak.
Hayır, okullarda öğrencilere verilen disiplin cezaları öğrencinin siciline eklenmemektedir.
İlgili 24 soru bulundu
MADDE 171- (1) Öğrencilerin aldıkları cezalar, e-Okul sistemine işlenir.
Disiplin belgesi sorgulamak için öğrencilerin e-okul üzerinden hesaplarına giriş yapmaları gerekir. Giriş gerçekleştirdikten sonra disiplin işlemleri sayfasına girerek disiplin cezası bilgileri butonuna tıklamak gerekmektedir.
Evet, okul dışında gerçekleşen kavga, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul disiplin yönetmelikleri çerçevesinde bir disiplin suçu olarak kabul edilmektedir. Okul disiplin yönetmelikleri, öğrencilerin hem okul içinde hem de okul dışında sergiledikleri davranışları düzenlemekte ve buna göre disiplin cezaları uygulanmaktadır.
Mevzuat incelendiğinde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde, öğrenci disiplin cezalarının öğrencilerin sicilinden silinmesi konusunda herhangi bir düzenleme bulunmadığı görülmektedir.
Kanunda yazılı sürelerin geçmesi ve yargı yoluyla da disiplin cezaları özlük dosyasından silinmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 133. maddesinde 'Disiplin Cezalarının Bir Süre Sonra Özlük Dosyasından Silinmesi' düzenlenmiştir.
kılık kıyafet yönetmeliği son halini araştırmaya başladılar. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 eğitim öğretim yılı için okul kıyafetlerinin değiştirilmemesi kararını verdi. Bu nedenle, okul kıyafeti zorunlu.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre okullar 11 Eylül 2023 Pazartesi açılacak. MEB, 2023-24 eğitim öğretim yılına ilişkin yeni kararları yayınladı. Bakanlığın aldığı karara göre okul kıyafetlerinde zorunlu durumlar haricinde kıyafet değişikliği yapılmayacak.
Öğrenciler arasında eşitliği sağlar. Statü, sınıf ayrımı, dalga geçme ve alay etme gibi problemlerin çıkmasını engeller. Bu üniformalar sayesinde çocuklardan birinin eski ve modası geçen bir kıyafet giymesi sonucu zorbalık ve alaya maruz kalmasını engeller. Okul üniforması aidiyet hissi uyandırır.
OKULLARDA FORMA ZORUNLU MU? Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Öğrenciler vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyecek.
Önceki yönetmelikte lise öğrencilerine yönelik 'Kaşlar alınmaz, tırnak uzatılmaz ve cilalanmaz. Yüzük, küpe, kolye, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz" ifadeleri yer alıyordu. Yeni yönetmelikte bu ifadelere yer verilmemesi; öğrencilerin ojeli, küpeli ve hatta piercingle okula gidebilmesinin önünü açtı.
Kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. aksesuar takmak, kumaş veya deri yelek, Okul kıyafetinde öngörülen dışında hırka ve kazak vb. giyilmesi yasaktır. Hiçbir şekilde yüksek tabanlı, topuklu ayakkabı ve sandalet giyilmemelidir. Kız öğrenciler makyaj yapamaz, saçlarını boyatamaz ve oje kullanamazlar.
Bu yönetmelikte öngörülmüş olan disiplin cezaları, uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma, bir veya iki yarıyıl için uzaklaştırma ve yükseköğretim kurumundan çıkarmadır.
1-Kınama: Genelde öğrenci uyarılır. Aynı hatanın tekrarında bir üst ceza verilir. 2-Uzaklaştırma: Geçici süre okuldan uzaklaştırılırsınız. 3-Okuldan Atılma: Okuldaki kaydınız silinir.
normalde boş kağıt vermek disiplin suçu . isminizi yazsanız da boştur .
Öğrenci öğretmene küfür ederse kamu görevlisine hakaret suçundan cezalandırılır. Benzer şekilde öğrencinin velisi de yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öğretmene hakaret ederse ceza kanununda nitelikli hal olarak belirlenen kamu görevlisine hakaret eyleminden sorumlu olur.
"sevgili olmak yasaktır" diye bir kural hiçbir okulun yönetmeliğinde yazmaz, yazamaz. yönetmelikte yazmayan bir sebepten dolayı da hiçbir öğrenci okuldan atılamaz.
'Özürsüz devamsızlık' disiplin suçu olmayacak.
Mezun duruma gelen öğrenci için cezası kaldırılma işlemi yapılamayacağından bu durumda öğrencinin cezasının kaldırılması için ilgili Genel Müdürlüğe yazı ile ivedilikle başvurulması gerekmektedir.
Kanun'da sayılan memur disiplin cezaları durumun niteliği ve ağırlık derecesine göre; uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerleyişinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma olmak üzere beş türdür.
Kınama Cezası İle İlgili Diğer Hususlar
Kınama cezası, verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır. Peki kınama cezası sicile işler mi sorusunun cevabı, disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri