Hâlidîlik, İslam'ın Sünnîlik mezhebine bağlı bir tarîkat olan Nakşibendîliğin en yaygın kollarından biridir. Kol, adını Kürt İslam âlimi Halid Bağdadî'den alır. Türkiye'de etkinlik gösteren Nakşibendî şeyhleri genellikle Halidî'dir.
Nakşibendiyye tarikatı, İslam dünyasında yaygın olan büyük tasavvufi ekollerden biridir. Bu tarikatın tarihi gelişim sürecinde etkili olan ve iz bırakan üç dönemden bahsedilmektedir: Nakşibendiyye, Müceddidiyye ve Hâlidiyye. Hâlidiyye kolu olarak meşhur olan bu tasavvufi hareketin kurucusu Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî'dir.
Şah Veliyyullah ile devam eden Nakşibendî-Müceddidî silsilesi başlıca iki kola ayrılır. Bunların ilki oğlu Şah Abdülazîz ed-Dihlevî'den Ahmed Şehîd Birelvî'ye intikal eden kol, diğeri tarikatı Doğu Bengal'e taşıyan sûfî Nûr Muhammed'e nisbet edilen koldur.
daha çok kabule mazhar olması için çalışmışlardır. Bu şahsiyetlerden biri İmam-ı Rabbânî Ahmed Sirhindî'dir. İmam-ı Rabbanî'nin “Müceddid-i Elf-i Sânî” ünvanını almasından sonra kurucusu olduğu Nakşibendiyye kolu, Müceddidiyye olarak adlandırılmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
SİLSİLE-İ SADAT'IN 33. VE SON HALKASI SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN ( K.S. ) - 2.EL adlı eser Türkçe dilindedir.
İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir.
Hz. Peygamber'in neslinden olduğunu, dedeleri arasında İmam Ca'fer es-Sâdık'ın da bulunduğunu ileri süren rivayetler ihtiyatla karşılanmalıdır (bk. Gulâm Server Lâhûrî, I, 545).
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Muhammed Raşit Erol (1930-1993) tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar önderleri Abdülbaki Erol'du.
Muhammed Cemal b. el-Kebîr b. Musa b. mran b. Yahya b. Hüsameddin el-Bekrî eş-Şattârî el-Muktserî el-Hindî en- Nakşibendî aslen Sistanlı olup soyu Ebû Bekir es-Sıddîk'e ulaşmaktadır.
Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı.
Bahâeddin Nakşibend'e (ö. 791/1389) nisbet edilen tarikat. Nakşibendiyye tarikatının kurucusu. Nakşibendiyye tarikatının Hâlidiyye kolunun kurucusu. Nakşibendiyye tarikatının Hâlidiyye kolunun kurucusu Hâlid el-Bağdâdî'nin şeyhi.
Nakşibendi tarikatı, 1318-1389 yılları arasında Türkistan'da yaşayan Bahaeddin Nakşibend tarafından kurulmuştur ve İslam dünyasında çok yaygındır. Farsça bir kelimedir.
Öz. Nakşibendîlik, 14. yüzyılda Orta Asya'da, Bahâeddin Nakşibend tarafından kurulduğu kabul edilen tasavvuf akımıdır.
Nakşibendiler olarak bilinen Menzil Cemaati'nin lideri olan ve cemaat mensuplarının “Gavs” olarak nitelendirdiği Abdulbaki Erol öldü.
Şeyh Hacı Mehmed Emîn Efendi, Halveti/Şa'bânî tarikatına mensup bir tekke şeyhidir.
Süleymancılar ya da kendi söylemleriyle Süleymanlılar, Türkiye merkezli Nakşi eğilimli bir cemaattir. Cemaat; ismini "üstad" olarak tanımladıkları Süleyman Hilmi Tunahan'dan alır.
Adını Adıyaman'daki bir köyden aldı
Menzil, Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun Türkiye'deki oluşumlarından biri.
Serhendî Vakfı, Semerkand Vakfı, TÜMSİAD, Beşir Derneği ve GENÇKON ile ilişiğini kestiğini duyurdu. Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol'un hayatını kaybetmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol'a halifelik vermişti.
Babası Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni'dir. El-Hüseyni'nin abisi Seyyid Muhammed Raşid Erol, babalarından sonra şeyh olmuştur. Abisinin vefatının ardından 1993 tarihinde Abdulbaki Erol Menzil tarikatının şeyhi olmuştur. Menzil şeyhi Seyyid Abdulbaki'nin, Hz Muhammed'in 30'ncu göbekten torunu olduğu söylenir.
Nakşibendilik uzun yüzyıllar Ehl-i Sünnetin ve özellikle de, Hanefi-Matüridi düşüncenin kalesi olmuş bir tarikat olmuştur.
Emsey Hastanesi'nde sağlık sorunları nedeniyle bir haftadır tedavi gördüğü bilinen Menzil şeyhi Abdülbâkî Erol, bugün (12 Temmuz) saat 14:10'da hayatını kaybetti.
Ahmet Mahmut Ünlü (d. 27 Şubat 1965; Fatih, İstanbul), halk arasında Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Türk vaiz, hafız ve yazardır. İstanbul'un Fatih ilçesi Çarşamba semtinde bulunan İsmailağa Cemaati'nin önde gelenlerindendir.
İsmailağa Cemaati'ne bağlı İDDEF Kur'an kursunda eğitim gören 8 yaşındaki erkek bir öğrencinin nitelikli cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. Mahkeme, kurs hocasına 39 yıl hapis cezası verdi. Tarikat yurt ve kurslarında yaşanan çocuk istismarlarından birine ilişkin açılan davada karar çıktı.
Behâeddîn ve Şâh-ı Nakşibend gibi lakabları vardır. Allahü teâlânın sevgisini kalplere nakşettiği için, "Nakşibend" denilmiştir. 1318 (H.718) senesinde Buhârâ'ya beş kilometre kadar uzakta bulunan Kasr-ı Ârifân'da doğdu. 1389 (H.791)'da Kasr-ı Ârifân'da Rebî'ul-evvel ayının üçünde Pazartesi günü vefât etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri