Biz Kur'ân'dan ve hadislerden namazın ve orucun ritüel değil, Cenâb-ı Allah'ın emri olduğunu biliyoruz ve Üstadımızdan da “Namazda ruhun kalbin aklın büyük bir rahatı vardır, hem insana ağır yükü yoktur” şeklinde okuyoruz.” Namaz ve oruç canlı birer emir ve zimmettir.
Oruç tutmak sadece İslam dinine has bir ritüel değildir, farklı inançlar tarafından yerine getirilmesi farz veya vacip olan ruhani bir kuraldır.
Namaz, bir ibadet türüdür. İbadet ise kısaca şöyle tarif edilebilir; Allah'a gönülden isteyerek yönelmek, tapmak, boyun eğmek ve itaat etmektir.
Kur'an'da nusuk altı yerde salât, oruç, hacc, kurban vb. ile birlikte kullanılır. Bütün ritüelleri kendinde topladığı için özellikle hacc için “menâsik” denir ki aslında diğerlerini de kapsar. Kur'an namaz, oruç, hac, kurban vb. ritüllere ibadet demez.
Namaz kılmak, Allah'ın, hemen her surede yinelenen en vurgulu emridir. Bu emre aykırı davranmak Allah'a isyandır. Allah'a isyan ise Kuran'a göre cezayı gerektir.
İlgili 25 soru bulundu
Böylece bu ayet-i kerimeden de namazın beş vakit olduğu anlaşılmaktadır. Bunlardan başka Nisa, 4/103; İsra, 17/78; Rum, 30/17-18; Nur, 24/36; Kaf, 50/39-40; Dehr (İnsan), 76/25-26 ayet-i kerimelerinde de beş vakit namaza veya vakitlerine mücmel olarak işaret eden ifadeler bulunmaktadır.
Etimoloji. Yaygın bilinenin aksine namaz kelimesi Kuran'ın orijinal Arapça metninde hiç geçmemektedir. Çünkü Arapça değil Farsça bir kelimedir.
Bu bakımdan İslam dinine göre ruh çağırma diye bir şey yoktur. Çünkü bu ritüelin ayet ve hadislerde hiçbir temeli bulunmamaktadır.
Alışkanlık hâline gelen rutin işlerimizi yaparken pek fazla düşünmeyiz. Eylemlerimizi onlara bir anlam yüklemeden yapar ve bir süre sonra onların alışkanlıklarımıza dönüştüğünü görürüz. Ritüeller ise alışkanlıklarımızın, rutin işlerimizin birer anlamı olduğunu anımsatır ve farkındalıkla yaşamamıza yardımcı olur.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
Namaz dosyasının ilk sorguya çekilen dosya olacağı rivayetlerine dayanan bilgi, soruda da vardır. Bu sebeple onları tekrar etmeyeceğiz. - Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir.
Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.) olarak tarif edilir Kur'an-ı Kerim'de. Zikir, Allah'ı unutmamak, hep hatırda tutmak demektir.
Çalışma için belirlenen ritüeller; abdest ve namaz, ramazan ayı ve oruç, kurban bayramı, muharrem ayı ve aşure ve Hıdırellez olarak sıralanmaktadır.
Bir ibadet tarzıdır. Birlik ve beraberliği sağlama, barıştırma, yargılama ve yargı sonucunda ceza veya ödüllendirme şeklinde amaçlar taşıyan bir ibadet bütünüdür. Cem töreninde on iki imam zikredilir ve Hz. Muhammed'in miraç olayı anlatılır.
Diyanete göre ritüel bir dua yöntemidir. İslam'da ritüel yapmak caiz değildir günahtır çünkü dua sadece Allah'a yapılır başka varlıklardan mesela evrenden ve diğer varlıklardan bir şey istenmez başkasına dua edilmez.
Mucize ritüeli olarak da bilinen "777" sayısı ile mutlaka karşılaşmışsınızdır. "Aldım, kabul ettim, 777" olarak paylaşılan ve 7-7-7 (yedi, yedi, yedi) olarak okunan bu sayıyı 21 gün boyunca kağıda isteklerinizle birlikte yazarak hayatınıza güzellikleri çağırabileceğiniz söyleniyor.
Ritüel kelimesi, dilimize Fransızcadan geçmiş olan bir kelimedir. Ritüel ise, gün içinde belirli bir zaman dilimi içinde zihnin ezber alanına, aktif alanına istek ya da niyeti kaydetmeyi amaçlayan bir eylemdir. TDK'ye göre ise ritüel, adet haline gelmiş lan bir ayin anlamında kullanılır.
Ritüel sözcüğü, birçok töreni ve kutlamayı kapsamaktadır. İnsan toplumlarında cenaze törenleri, doğum kutlamaları gibi eylemler birer ritüeldir. Avcılık ile geçinen toplumlarda av ritüelleri mevcuttur. Geçimini tarım ile sağlayan toplumlarda ise hasat ritüelleri gerçekleştirilir.
3×33 manifest nasıl yapılır sorusunun cevabı ise aslında tekniğin isminde gizli. 3 gün boyunca 33 defa aynı olumlamayı bir kâğıda yazarak uygulanan bu yöntem, oldukça basit bir uygulama. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey, yazacağımız olumlamanın kısa ve net bir cümle olması.
Dini olarak çok önemli bir dua olduğu için adetliyken Ayetel Kürsi okunur mu sorusu da dini literatür de yanıtlanmaktadır. Kadınlar adetli dönemlerinde dua edebilir ve bazı diri ritüelleri yerine getirebilirler.
Bu dinen caiz değildir, günahtır.
Bu inanç ve çalışmaların eski din, felsefe ve kültürlerde de olduğu anlaşılmaktadır. İslam tarihinde var olmuş ve hala kalıntıları bulunan “Hurûfîler” de bu yöntemi kullanmışlardır.
Çünkü Kur'an Hz. Peygamber (asm)'in sünnetine uymayı da emretmektedir.
İranlılar üç vakit namaz kılıyorlar
Genellikle öğlen ile ikindi, akşam ile yatsı namazları birleştirilerek namaz sayısının moderne hayatın gereklerine uygun olarak üçe indirildiği ifade edildi. Ayrıca Ramazanda teravih namazı da kılınmıyormuş.
Namaz; “Kur'ân, sünnet ve icma ile sabit olan” farz bir emirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri