Bu selâmda “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” cümlesinin “es-selâm” kısmını söylemek vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir.
Yalnız kılmış olan veyâ imâmla kılan kimse, selâmın akabinde, (Allahümme entesselâmü ve minkes-selâmü tebârekte yâ zel-celâli vel-ikrâm) demek. Bundan sonra, üç kerre (Estagfirullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyelkayyûme ve etûbüileyh) demek. Buna (İstigfâr düâsı) denir.
Her namazdan sonra 'Allahümme entesselam ve-minkesselam...' demenin hükmü nedir? Hz. Sevbân (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) selam verip (namazdan çıkınca) üç kere istiğfarda bulunup, "Allahümme ente'sselâm ve minke'sselâm tebârekte ve teâleyte yâ ze'lcelâli ve'l-ikrâm.
Farz, vacip, sünnet ve nafileden yani her namazdan sonra, selamı müteakip "Allahümme entesselam ve minkesselam tebarekte ya zelcelali vel ikram" denir. Son sünnet kılındıktan veya en son namaz kılındıktan sonra, üç kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh) denir.
Namazlardan sonra şöyle dua edilebilir: "Elhamdülillahi Rabbilalemin, Essalatü Vesselamü Ala Resulina, Muhammedin Ve Ala Alihi Ve Sahbihi Ecmain" Türkçe manası şöyledir: "Ya Rabbi! Kıldığımız namazlarıkabul eyle. Ahır ve akıbetimizi hayreyle. Sonnefesimizde kelimei tevhid söylemmeizi nasip eyle.
İlgili 26 soru bulundu
Yalnız veya cemaat ile kılınan namazlardan sonra yapılması gereken ilk şey ”Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram” duasını okumaktır. Daha sonrasında “Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh” şeklindeki istiğfar duası 3 kere okunarak devam edilir.
Tesbih çekmeden hemen önce de Estağfirullah demek, mümkünse bu zikri 100 kez dile getirmek gerekir. Bu sayede alınan manevi huzurun miktarı artar, kişinin Allah'a daha yakın hissetmesine vesile olur. Tesbih çekerken okunabilecek zikirlerden bir diğeri subhanallahi ve bihamdihi'dir.
4. Müezzin, namazın farzından sonra “Selam Duası” Okur. "Allâhumme ente's-selâmü ve minke's-selâm, tebârekte yâ zelcelâli ve'l-ikrâm."
Farz namazlardan sonra “estağfirullah” demenin dayanağı nedir? Farz namazların peşinden istiğfarda bulunmak sünnettir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) selâm verip namazdan çıkınca üç kere istiğfarda bulunup “Allâhümme ente's-selâm ve minke's-selâm…” derdi (Müslim, Mesâcid, 135 [591]).
Namazın tüm rekatları kılındıktan sonra oturulur ve Ettehiyyatü ayeti okunur. Sonrasında tespihler 33 er adet olmak üzere Peygamber Efendimiz SAV buyurduğu gibi 33 kere Subhanallah, 33 kere Elhamdürillah, 33 kere ise Allahü ekber çekilerek tesbihat yapılmaktadır.
"Allahümme ente'sselâm ve minke'sselâm tebârekte ve teâleyte yâ ze'lcelâli ve'l-ikrâm. (Allah'ım sen selamsın. Selamet de sendendir. Ey celâl ve ikrâm sâhibi sen münezzehsin, sen yücesin)" derdi." [Müslim, Mesâcid 135, (591); Tirmizî, Salât 224, (300); Ebû Dâvud, Salât 360 (1513); Nesâî, Sehv 80, (3, 68).]
Peygamber (asm) selam verince -bir rivayete göre namazı bitirince- üç kere "estağfirullah" der ve şöyle söylerdi: "Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram." Bu dua farz namazlarından sonra okunduğu gibi, sünnet namazlardan sonra da okunabilir.
Sözlükte “azamet sahibi ve yüce olmak” anlamındaki celâl ile “cömert ve merhametli, asil ve şerefli olmak” mânasındaki keremden türeyen ikrâm kelimelerinin başına zû (sahip) getirilmesiyle meydana gelen bir terkip olup “azamet ve kerem sahibi” demektir. Bu isim Kur'an'da iki yerde geçer (er-Rahmân 55/27, 78).
Namaz sonrası yapılan tesbihatların ardından uzun uzun dua edilir. Kur'an-ı Kerim'den sureler okunur. Tesbihat Nasıl Yapılır? "Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram."denilir.
Secdeye kapanırken ve secdeden kalkarken “Allāhüekber” demek sünnettir.
Farz veya nafile olsun, münferit olarak kılınan bütün namazlarda, Fâtihâ'dan sonra âmîn demek bütün mezheplere göre sünnettir. Bu hususta herhangi bir görüş ayrılığı bilinmemektedir.
TESBİH NASIL ÇEKİLİR? Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Sabah ve akşam namazlarının ardından yapılan tesbihatlarda okunur. Müslümanlar için oldukça ayrı öneme sahip olan Hüvallahüllezi suresinde Allah'ın 15 ismi zikredilir. Medine'de inen Haşr suresi toplamda 24 ayetten oluşur. Kur'an-ı Kerim'in 59. suresidir ve 'toplayıp sürme' anlamına gelir.
Müezzinlerin “mahfel” denen yerden icra etmeleri nedeniyle de “mahfel sürmesi “adıyla da anılır. Teşbih duası şu tertiple ve sözlerle icra edilir: İmam, farz namazın selamını verdikten sonra müezzin Teşbih Duası'mn “Allâhümme ente's-selâmü ve minke's-selâm. Tebârakte yâ ze'l-celâli veT-ikrâm.” Kısmını okur.
Müezzin, camilerde ezan okuyan, sala getiren, namazlarda selam ve tesbih dualarını okuyan kişidir. Müezzinlik makamı, İslam peygamberi Muhammed zamanından beri vardır. İlk müezzin Bilal-i Habeşi'dir.
Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
Değerli kardeşimiz, Tesbihatı yapmamak günah değildir. Ancak büyük bir sevaptan mahrum kalınmış olur.
Hüvallahüllezi suresi veya duası olarak adlandırılır. Sabah ve akşam namazlarının ardından yapılan tesbihatlarda okunmaktadır. Hadis kaynaklarında yer alan bilgilere göre, Hüvallahüllezi Suresi okumanın çok önemli fazileti bulunur.
Sonsuz güzellik mânâsındaki cemal sıfatını içine alan Elhamdülillah ile Cenâb-ı Hakk'ın rahmetiyle kula ve mahlûka yakın olduğuna işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri