Ezan her yerde "günde 5 vakit." Ama İran'da farklı. Sadece sabah, öğle ve akşam ezan okunuyor. Ezan'dan önce de Kuran okunuyor. Namaza gelince "her yerde olduğu gibi, yine 5 vakit." İran'da farklılık "ikindi ve yatsı ezanlarının okunmayışı."
Sonuçlara göre nüfusun yüzde 60'ı namaz kılmadığını, yaklaşık yüzde 40'ı bazen kıldığını söylerken nüfusun yüzde 27'sinden fazlası ise günde beş vakit namaz kıldığını beyan etti.
Şia uleması Kur'ân-i Kerim, Peygamber (s.a.a) ve Ehl-i Beyt İmâmlarından gelen sahih hadislere dayanarak namazların ayrı olarak beş vakitte kılınabileceği gibi üç vakitte de kılınabileceğine fetva vermişlerdir.
Şiilikte namaz üç vakitte toplanmış beş namaz olarak icra edilir. Sabah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekâttan oluşur.
İsveç'in Kiruna ve Norveç'in Trömse şehirlerinde yaşayan Müslümanlar yılın en uzun gecelerinin yaşandığı kış mevsiminde üç vakit namazı iki saat içinde kılıyor. İsveç'in başkenti Stockholm, Norveç'in başkenti Oslo ve Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ise üç vakit namaz, üç saat içinde kılınıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Kaynaklarda, İslâm'ın ilk dönemlerinden itibaren namaz ibadetinin mevcut olduğu ve beş vakit namaz farz kılınmadan önce sabah ve akşam olmak üzere günde iki vakit namaz kılındığı belirtilmektedir.
Ezan her yerde "günde 5 vakit." Ama İran'da farklı. Sadece sabah, öğle ve akşam ezan okunuyor. Ezan'dan önce de Kuran okunuyor. Namaza gelince "her yerde olduğu gibi, yine 5 vakit." İran'da farklılık "ikindi ve yatsı ezanlarının okunmayışı."
Üstelik burada Şiî fıkhı gereği her şehirde sadece bir mescidde Cuma namazı eda edilir ve Şiî akidesi gereği Cuma namazları farz-ı ayn değil farz-ı ihtiyarîdir.
Azerbaycan'da hiçbir zaman Sünni ve Şiiler arasında üzücü hadiselerin yaşanmadığını anlatan Büyükfırat, şunları kaydetti: Bu devlet tarafından alınmış ve hayata geçirilmiş güzel bir uygulama. Sünniler ve Şiiler birlikte namaz kılıyor. Bir hafta Sünni imam, ikinci hafta Şii imam, hutbe irat edip, namaz kıldırıyor.
Unutmamak gerekir ki, uzun yıllardır Azerbaycan'da Cuma namazı kılın- mamış (Şii kesimde halen kılınmamakta...), beş vakit namaz ise subh, günorta ve şam namazları adı altında birleştirilerek üç vakitte kılınmaktadır.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
Asr-ı saadetten günümüze kadar da, Hz. Peygamber (s.a.s. )'in gösterdiği gibi beş vakit olarak kılınmıştır. Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz.
Al Sudais, , Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Covid-19 salgını nedeni ile Ramazan ayında Mekke'de bulunan Mescid-i Haram ve Medine'de bulunan Mescid-i Nebevi'de teravi namazlarının 20 rekat yerine 10 rekat olarak kılınmasını onayladığını duyurdu.
İran'da Sünniler, yoğunlukla yaşadıkları şehirlerde, cami ve mescitlerinde kendi fıkhi kaidelerine göre cuma namazı kılabilirken, büyük şehirlerde buna izin verilmiyor ve açılan mescitler genellikle kapatılıyor.
Şia mezhebinde namazda okunmaz. Çünkü Şia inanışına göre Muhammed'den hadislerle aktarıldığı üzere namazda sadece Kur'an'da geçen sureler ve dualar okunur. Ve celle senâük yalnızca cenaze namazlarında kullanılır.
Modern Azeri halkının Türk olduğu bilinmekle beraber, atasal kökleri Hint-İranlı veya Hint-İran dillerini konuşmuş kabilelere ve yahut bölgenin diğer etnik gruplarına dayanmaktadır.
Azerilerin çoğu İslamın Şiilik mezhebine bağlıdır. Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahai azınlıkları da var. Azerbaycan Cumhuriyeti, laik bir ülke olması nedeniyle inanışlarına göre ülke nüfusunun sayısı net olarak bilinmemektedir.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Günlük ibadetlerden namaz Sünnilerle aynı şekilde 5 vakit kabul edilir. Ancak öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazları birleştirilerek, cem edilerek edâ edilir.
Şiâ, günlük beş vakit farz namazını tabii ki kabul ediyor. Ancak Öğle namazıyla kindiyi, Öğle namazı vaktinin başıyla kindi namazının sonu arasında geçen süre içerisinde ard arda kılarak onları birleştirirler, yani cem' ederler. Ayrıca aynı şekilde Akşam namazıyla Yatsı namazlarını birleştirilmesini caiz kabul ederler.
Caferî mezhebi, tarihî süreç içerisinde birkaç farklı kola ayrılan Şia'nın en geniş koludur ve hatta günümüzde Şia denildiğinde doğrudan Caferîlik kastedilmektedir.
şii/cafer-i ezanı diye adlandırılan ezanın tek farkı: "eşhedü en lâ aliyyen veliyyullah" tır. ve bu da yukarıdaki yanlış beyanda olduğu gibi "eşhedü en lâ muhammeden resulullah" yerine değil, ondan sonra okunur. şeklindedir.
Ezanı okuyan kişiler farklı tonda söyleyebiliyor. Herhangi bir durumdan dolayı, ses gecikmeleri de yaşanabiliyor. Genel bir ortalama baz alındığında, her bölgede okunan ezanlar 3 ile 5 dakika arasında sürebiliyor. Bazı bölgelerde 3 dakika da tamamlanırken, bazı bölgelerde ise 5 dakikaya kadar çıkabiliyor.
Sabit bir yöntemde karar vermek üzere Muhammed'in de katıldığı istişare toplantılarında ortak bir karara varılmamış olup daha sonraları sahâbeden bazı kimselerin (Abdullah bin Zeyd) gördükleri rüyalar sonuncunda mevcut ezan kullanılmaya başlanmıştır. Muhammed'in emriyle ilk ezan Bilâl-i Habeşî tarafından okunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri