Ve bu duayı okuyan meleklerin yükü hafiflemiştir. Bizler de namaza başlarken Sübhaneke'yi okuyarak Allah'tan üzerimizdeki ölü toprağını kaldırmasını talep etmiş oluyoruz. "Ya Rab, arşı taşıyan meleklerinin, bu dua hürmetine üzerindeki yüklerini nasıl hafiflettiysen, bizim de üzerimizdeki yükleri öyle hafiflet.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nafile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rekâtta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, s. 141-142).
Sübhaneke, İslam dininde, Sünni mezheplerde namazın başlangıcında, iftitah tekbirinden hemen sonra okunan dualardan biridir. Şia mezhebinde namazda okunmaz. Çünkü Şia inanışına göre Muhammed'den hadislerle aktarıldığı üzere namazda sadece Kur'an'da geçen sureler ve dualar okunur.
Namazda hangi dualar okunur
İkindi namazı sünnetinde, 3. rekata kalkınca fatiha'dan önce, Yatsı namazında ilk sünneti ile 3. rekatta fatiha' dan önce, Teravih namazı 4 rekatta bir selam verilerek kılınırsa, 3 rekata kalkıldığında fatiha' dan önce, Cenaze namazında 1. tekbirden sonra Sübhaneke duası okunur.
Sübhaneke duası, namazda okunması unutulursa namaza bir mani olmaz, sehiv secdesi de gerekmez.
İlgili 32 soru bulundu
Namazın başında okunan “Sübhâneke” zikri ile ilgili mütevatir veya meşhur hadislerde “ve celle senâüke” ifadesi yer almamaktadır (Ebû Dâvûd, Salât, 122 [775-776]; Tirmizî, Salât, 65 [242-243]). Bundan dolayı namaz kılan kişi cenaze namazı dışındaki namazlarda bu ifadeyi okumaz (Merğinânî, el-Hidâye, 1/49).
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez.
Anlatılan rivayetlere göre Sübhaneke duasının sözleri Adem Aleyhisselam'a aittir ve Allah-ü Teala tarafından ona öğretildiği söylenmektedir. Hz Adem Peygamber yapmaması gereken bir hatayı yaparak kendisine yasak kılınan cennet meyvesinden yedi ve Allah-ü Teala tarafından cezalandırılıp dünya ya gönderildi.
Bunun nedeni ise Kur'an-ı Kerim'de sadece sûreler vardır ve Sühaneke duası bir sûre değil bir duadır. O yüzden Sübhaneke duası Kur'an-ı Kerim'de yer almaz.
Uygulanışı şöyledir: - Namazda İlk Fatiha'da eûzü besmele çekilir. - İkindi ve yatsı namazlarının sünnetleri ile ve 4 rekat olarak kılınan teravih namazında 3. rekatta Sübhaneke'den sonra eûzü besmele çekilir.
Bir Müslüman namaza başlarken, ellerini başının iki yanına kaldırarak Allahu ekber diye söylenen tekbir getirir. Buna iftitah tekbiri denilmektedir.
Değerli kardeşimiz, - Alimlerin cumhuruna göre ilk vahiy olunan ayetler, Fatiha suresi değil, Alak suresinin ilk beş ayetidir. - Namazda Fatiha suresinin okunması bu surenin Kur'an'ın bir nevi özeti olmasındandır. - Kur'an'ın asli maksatlarını ihtiva etmiş olmasındandır.
Sübhaneke duası okunuşu ve anlamı
Subhanake duası, namazlarda namaza giriş olan iftitah tekbirinden sonra okunan ilk duadır. Sübhaneke duası beş vakit namazlarda okunduğundan öğrenilmesi gereken dualar arasında yer almaktadır. Tekbirden sonra “Sübhâneke” duasını okumak sünnettir.
Öncelikle bilinmesi gereken husus, Sübhaneke duasının Kur'an'da geçen bir sure ya da ayet olmadığıdır. Bu sebeple de Sübhanekeyi namazlarda okumak farz değil sünnettir.
Eğer bilerek okumassan bozulur. Tam tersi olursa bozulmaz. Eğer namazın diğer rekatlarında okumayı unuttuğunu fark edersen tevhit secdesi yaparak namazını bitirebilirsin.
"Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur. Hadis-i şerifte, "Kur'an-ı Kerime saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı Kerim'in anahtarı, Besmeledir."
Sübhaneke duası namaz kılan kişiye kalkan olur. Onu nefis ve şeytanın vesveselerinden korur. Namaz kılan kişinin okuduğu dualarla Allah'a kavuşmasını sağlar. Kuran'ı Kerim'de insanların cennete girince Allah-u Teala'ya şükür ve teşekkür olarak ilk söyleyecekleri duanın Sübhaneke duası olacağı anlatılıyor.
Sübhaneke Duası Anlamı (Diyanet Meali)
Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir.
İkindi ve yatsı namazının ilk sünnetleri iki rekat olarak da kılınabilmektedir. Peygamberimiz (asm) bazan iki rekatta bir selam vererek de kılmıştır. Bu sebepten ikindi namazının ve yatsı namazının ilk sünnetlerinin ilk oturuşlarında Salli ve Barik duaları da okunmaktadır.
Hanefilere göre, Sübhaneke'den başka bir şey okumaz. Şafilere göre ise ayrıca her rekatta Fatiha suresini okur. İmam ise öğle, ikindi, akşam ve yatsının üçüncü ve dördüncü rekatlarında, sadece Fatiha okur; zammı sure okumaz.
İkindi ve yatsı namazlarının sünnetlerini terk etmek sünnet değildir.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a) Yanlışlık, kelimelerin harekelerindeyse manada değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b) Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz. Zammı süreyi okurken hata edilse ve o hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez. Ancak sure okunmasa veya yanlış yapılıp baştan alınmazsa sehiv secdesi gerekir.
3- Peş peşe yapılan üç hareket amel-i kesirdir. Bir rükünde, üç kere bir yerini kaşımak, saçını taramak veya kapalı kapıyı açmak, ağzındaki ufak bir şeyi üç kere çiğnemek yahut eritip yutmak, namazı bozar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri