“Toplum için sanat” anlayışını benimsemiştir. Sanatı, toplumun Batılılaşması için bir araç olarak kullanmıştır. Eserlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmayı amaçlamıştır. Divan edebiyatının süslü-sanatlı düz yazısı yerine, belli bir düşünceyi iletmeyi amaçlayan yeni bir düzyazıyı kullanmıştır.
Eski şiire ilk darbeyi vuran ise hürriyet, vatan, millet romantizmini başlatan Namık Kemâl'di (1840-1888). Tanzimat Devrinin –genelde içerik açısından da olsa yenilikçiliğin– öncülerinden olan Namık Kemâl'in edebî kişiliği üzerine yapılan akademik çalışmalar tatmin edicilikten uzak ne yazık ki.
Namık Kemal, Vatan Yahut Silistre adlı oyununun sahnelenmesinden sonra halkın coşkunluğa kapılması üzerine dört arkadaşıyla birlikte yargılanmadan sürgüne gönderilmiştir. Belli bir süre konulmayan sürgünlük ıslah olununcaya kadar devam edecektir.
Namık Kemal şiirlerinde yurt severliği ön plana çıkaran Tanzimat devrinin en önemli şairlerinden ve aydınlarından olarak kabul edilir. Yurtseverlik ve özgürlük kavramlarını Türk edebiyatına ilk kez sokan şairdir. Yazmış olduğu eserleri Mustafa Kemal Atatürk'ü etkilemeyi başarmış olan şairdir.
Naaşı daha sonra Gelibolu'da Bolayır'a taşınmıştır. “Vatan” şairi unvanına sahip olması, vatan sevgisi ve milli duygularıyla tanınan Namık Kemal'in diğer bir önemli yanı da İslamcılığıdır. İslami inanç ve hissiyatının kuvvetliliğidir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu makalelerde, Namık Kemal'in, daima siyasi liberalizmi ile bir arada bulunan, fakat sürgün bulunduğu sırada çok daha şiddetli bir şekilde dile getirdiği bir hedef görebiliriz. Namık Kemal Britanya'nın birçok sahada ki üstünlüğünü bu ilerlemenin maddileştirilmiş olmasına atfetmektedir.
Namık Kemal, laikliğe sadece hukukî hükümlerde değil, siyasî rejim ve hükümlerde de açıkça cephe alır: “ 'Yeni Osmanlılar müddeâlarını din üzerine tesis ediyorlar.
Mısraları okunurken Mustafa Kemal'e söylediği sözde yatmaktadır. "NAMIK KEMAL BENİM DUYGULARIMIN BABASIDIR" (Bu söz Atatürk tarafından şöyle ifade edilmiştir: " Benim bedenimin babası Ali Rıza Efendi, Duygularımın babası Namık Kemal, Fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp'tir der."
Gazete, Yeni Osmanlılar Cemiyeti'nin görüşleri doğrultusunda yaptığı yayın sonucu 1867'de kapatıldı.Namık Kemal, İstanbul'dan uzaklaştırılmak için Erzurum'a vali muavini olarak atandı. Bu göreve gitmeyi çeşitli engeller çıkarıp erteledi ve Mustafa Fazıl Paşa'nın çağrısı üzerine Ziya Paşa'yla birlikte Paris'e kaçtı.
Namık Kemal'in en çok eser verdiği tür, tiyatrodur. 6 tiyatro oyunu kaleme almıştır. Çeşitli yazılarında en sevdiği türün tiyatro olduğunu sık sık vurgulamıştır. Namık Kemal'e göre tiyatro “en faydalı eğlence”dir.
Namık Kemal'in Menapirzade Nuri Bey ve Reşat Bey'le birlikte Paris Komünü'ne katılan üç Türk'ten biri olduğunu hatırlatan Topuz, “Reşat Bey, Namık Bey ve Nuri Bey komüncü oluyorlar. Tabii Osmanlı'da bunlar yok, ilk kez görüyorlar ve şaşkınlıkla izliyorlar.
Tahrib-i Harabat – Namık Kemal
Yazar, bu eserinde Ziya Paşa'yı eleştirmektedir. Ziya Paşa, 1868'de Hürriyet'te yayımladığı ünlü “Şiir ve İnşa” makalesinde, Türk edebiyatının çağdaş bir düzeye erişmesini, gerçek Türk edebiyatı olan Halk edebiyatının bu yenileşmede temel alınması gerektiğini savunmuştur.
Namık Kemal Edebi Kişiliği
Tanzimat edebiyatında coşkulu şairlerden bir tanesi olarak bilinmektedir.
Bu dönemde Şinasi ile tanışarak Tasvir-i Efkar gazetesini kurdular. Şinasi Paris'e gidince gazeteyi tek başına yönetmek zorunda kaldı. Gazetecilik serüveni başlamış oldu. Namık Kemal vatan şairi olarak bilinmesinden sonra gazetecilik yönü ile daha tanınır hale gelmiştir.
1876 yılında yayımlanan İntibah, Türk Edebiyatı tarihine ilk edebi roman olarak geçti. Namık Kemal bu romanında kadın - erkek ilişkilerini, aşk, tutku, kıskançlık gibi duygularla harmanlayarak anlattı. Takip kitabının konusu edebiyatta eski - yeni çatışmasıdır.
* Batı etkisindeki Türk edebiyatı ve Tanzimat Edebiyatının kurucularındandır. * Batı edebiyatı yolunda eser veren ilk Türk sanatçısı ve Tanzimat Edebiyatında yeniliklerin öncüsüdür. * Klasisizm akımından etkilenmiştir. * Ethem Pertev ile ilk şiir çevirilerini yapmışlardır.
Namık Kemal bir süre sonra Sakız'da vefat edince Ebüzziya onun vasiyet mahiyetindeki bu sözünü hatırlayarak Sultan II. Abdülhamid'e bildirmiş, padişah da bu müzmin muhalifinin Sakız'da defnedildiği yerden alınarak Bolayır'a getirilmesini ve Süleyman Paşa'nın yanı başına defnedilmesini irade etmiştir.
Namık Kemal'in bayındırlık çalışmaları bu kez Rodos'taki İngiliz ve Yunanları rahatsız etti. Bu kez onların şikayeti üzerine 1887'de Rodos'taki görevine son verilerek mutasarrıf olarak Sakız Adası'na gönderildi.
Önce gazete kapatılmış sonra da tutuklamalar gelmişti. Ali Ekrem ve Saadettin Nüzhet e göre Namık Kemal, oyun sonrası vukua gelen bu sokak gösterileri yüzünden; bizzat Namık Kemal e göre ise Vatan piyesini yazdığı ve oynattığı için hapsedilmiştir.
ATATÜRK'ÜN AŞIK OLDUĞU DİMİTRİNA KOVAÇEV KİMDİR? Mustafa Kemal Atatürk, daha otuzlu yaşlarındayken genç bir subayken Sofya Askeri Ataşeliği'ne atanır. Burada General Stilyan Kovaçev'in kızı Dimitrina ile tanışır birbirlerine aşık olurlar ve Atatürk hiç vakit kaybetmeden evlenme teklif eder.
◼ Namık Kemal, Mustafa Kemal Atatürk'te vatan ve millet sevgisinin ortaya çıkmasına etki etmiştir. ◼ Namık Kemal'in kaleme aldığı eserler ve eserlerde bulunan vatan, millet ve özgürlük gibi kavramlar Mustafa Kemal'in ilgisini çekmiş ve onda vatan ve özgürlük sevgisinin oluşmasına katkıda bulunmuştur.
Şurada Paylaş! ATATÜRK'ÜN BÜYÜK TAARRUZ SÖZLERİ: ZAFER ZAFER BENİMDİR DİYEBİLENİNDİR! - Ben, size taarruz emretmiyorum; ölmeyi emrediyorum! Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar geçebilir.
Bu bağlamda Namık Kemal de bir devrimci değildir. Geçmişine bağlı, geri kalmışlığa reçete bulmaya çalışan bir Tanzimat aydınıdır. sonucudur.
Yeni Osmanlılar, 1865 yılında ortaya çıkan, Osmanlı milliyetçiliğini savunan, Montesquieu ve Rousseau gibi Fransız Devrimi'nin kavramcılarını benimsemiş, Osmanlı'nın ilk anayasasını ve parlamenter sistemini geliştirmiş devlet adamlarıdır.
Akif Bey, Namık Kemal tarafından yazılmış olan tiyatro romanı. 1874 yılında 130 sayfa olarak basılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri