Kaçakların insan burnu tarafından fark edilmesi için dağıtımdan önce yapay bir kimyasalla (kokarca kokusu) harman edilir. Bilinenin aksine doğalgaz insan için zehirleyici bir gaz değildir. Solunduğunda kısa süre içinde baş dönmesi ve denge kaybı, bir süre sonra da bayılma ve ölüm gerçekleşir.
Doğal Gaz Çevreye Zarar Vermez
Diğer yakıt türlerine göre daha temizdir; içerisinde kükürt ve organik kükürt bileşikleri yok denecek kadar azdır. Bu sebeple diğer yakıtlar gibi atmosferi kirletmez.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır.
Milyonlarca evde kullanılan doğalgaz, gerekli önlemler alınmadığında tıpkı odun ve kömür sobası gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalarda karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişilerin yaklaşık yarısının hayatını kaybediyor.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız.
İlgili 30 soru bulundu
Hava ve Doğalgazın Karışımı: Sızın sonrasında alana yayılan gaz, hava ile birbirine karışır. Bu karışım belli bir orana geldiğinde (5-15) patlama tehlikesi oluşur. Kıvılcım / Ateşleme: Sızıntı sonrasında hava ile karışan doğalgaz sıkışır ve en ufak bir kıvılcım ya da ateşleme sonrasında patlama gerçekleşir.
Doğalgaz kokusuz bir gaz olsa da çürük sarımsak kokusunu andırır. Buna benzer bir koku duyduğunuzda hemen kapıları ve pencereleri açmalısınız. Kaçak olduğunu çürük yumurta kokusu aldığınızda da anlayabilirsiniz. Kaçak oluşumunun en temel sebebi gaz birikmesinden kaynaklanmaktadır.
Baş ağrısından, mide bulanması, güçsüzlük hissi, baş dönmesi ve sersemlikten istifrar, göğüs ağrısı ya da şaşkınlığa kadar belirtiler kendini gösterebilir. Hiç bir sebep yokken böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen bulunduğunuz odayı terk edin. Acil olarak Notruf 144 nolu telefonu arıyarak yardım isteyiniz.
Bilinenin aksine doğal gaz insan için çok zehirleyici bir gaz değildir. Solunduğunda kısa süre içinde baş dönmesi ve denge kaybı, bir süre sonra da bayılma ve ölüm gerçekleşir. Bunun nedeni ise zehirlenme değil, oksijen konsantrasyonu düşmesinden kaynaklanan solunumun durmasıdır.
En yaygın görülen belirtiler mide ve bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, susuz kalma, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.
Dünya'da doğalgaz
Doğalgazın geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Tarihsel kaynaklar doğalgazın ilk kez M.Ö. 900'lerde Çin'de kullanıldığını göstermektedir. Taşınması, işlenmesi ve stoklanması kolay olan doğalgaz yaygın kullanımı ise 1790'da İngiltere'de başladı.
15 Aralık 1997 tarihinde BOTAŞ ve Gazexport arasında imzalanan 25 yıllık Doğalgaz Alım- Satım Anlaşması kapsamında, doğalgaz Rusya Federasyonu'ndan Karadeniz geçişli bir hat ile Türkiye'ye ulaşmaktadır. Anlaşmaya göre, yıllık 16 milyar m³ doğalgaz Türkiye'ye arz edilmektedir.
En fazla doğal gaz rezervi 75,6 trilyon metreküple Orta Doğu bölgesinde yer alırken, bunu 64,2 trilyon metreküp rezerve sahip Rusya ve Türkmenistan'ın da içinde bulunduğu Bağımsız Devletler Topluluğu izledi. En az doğal gaz rezervine sahip bölge ise 3,4 trilyon metreküple Avrupa oldu.
Karbonmonoksit zehirlenmesine, yanma dumanlarının çok fazla solunması neden olur. Soluduğunuz havada çok fazla karbonmonoksit olduğunda, vücuttaki kırmızı kan hücreleri karbonmonoksit ile yer değiştirir. Bu oksijenin dokularınıza ve organlarınıza ulaşmasını engeller.
Ülkemizde doğal gaz Adıyaman, Edirne, Mardin, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Düzce illerinde çıkarılmaktadır.
Doğalgaz zehirli bir gaz değildir. Gündeme sık sık düşen Soba zehirlenmelerinin, doğalgaz zehirlenmelerinden hiç bir farkı yoktur. Yanmanın kaynağı ne olursa olsun kömür, fuel-oil, motorin, doğalgaz oksijen ile yanmaları sonucu CO2 (Karbondioksit) açığa çıkarır.
Karbon monoksit CO: Tehlike sınırı 50 ppm ya da 55 mg/m3, yüksek derecede zehirli. Hidroklorik asit HCI: Tehlike sınırı 5 ppm ya da 7 mg/m3 Hidrojen siyanür HCN: Tehlike sınırı 10 ppm ya da 7 mg/m3 son derece zehirli.) Azot oksitler N2O ya da NO2: Tehlike sınırı 5 ppm ya da 9 mg/m3 son derece zehirli.
Ekiplerimizin 7 gün 24 saat esasıyla yürüttüğü yoğun çalışmalar neticesi bugün milletimizle yeni bir müjdeyi daha paylaşmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Fatih Sondaj Gemimiz Çaycuma-1 sondajında denizin 3023 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti.
“Sondaj platformu ile deniz tabanından başlayarak belirlenen derinliğe kadar bir kuyu açılıyor. Bir kuyu teleskopik olarak tanımlanan büyükten başlayarak giderek küçülen çaplarda devam eden şekilde kazılıyor. Sismik araştırmalar ile belirlenmiş bir sahada ilk kazılan kuyulara arama kuyuları deniyor.
Doğalgaz renksiz ve kokusuz bir gaz ve hissedilmiyor. Onun için BOTAŞ sarımsak kokusu veriyor. Ama karbonmonoksit gazına böyle bir koku imkanı verilemiyor. Karbonmonoksit gazı uzun süre hissedilmiyor. 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştiren bir gaz" diye konuştu.
Baca gazının tepmesi sonucu içinde bulunan çok zehirli karbon monoksit gazı zehirlenmelere neden olmaktadır.Bacanın çekmemesi ya da rüzgârın oluşturduğu basınç nedeniyle borudaki karbon monoksit gazı odaya yayılır. Karbon monoksit renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için kolay kolay fark edilemez.
Doğalgaz ise havadan hafif olduğundan tavan döşemesi altında kalan boşlukta birikmektedir. Havadan ağır gazların tabanda hafif gazların ise tavanda birikmesi gerçeği LPG yakıtlı ocak ve cihazların bulunduğu mahaller için alt ve üst havalandırma menfezlerini zorunlu kılmaktadır.
BİNA İÇİNDE VE KAZAN DAİRESİNDE GAZ KOKUSU HİSSETTİĞİNİZDE
Panik Yapmayınız ve sakin olunuz. 2. Binanın doğal gaz ana giriş vanasını kapatınız. 3. Ortamı Havalandırmak için bina giriş kapısı ve aydınlığa acılan tüm camları açarak havalandırınız.
Doğalgaz kaçağı genellikle bakımı yapılmayan kombilerde meydana gelir. Ancak doğal gaz kaçağını herkes yaşamaz. Çünkü çoğu insan gerekli önlemleri aldığı için bu konuda bir sorunda yaşanmamış olur. Borularda herhangi bir sebepten dolayı çatlama, kırılma meydana gelmesi sonucunda doğalgaz kaçağı oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri