ISO / TS 80004' te nanomateryal, "nano ölçekte herhangi bir dış boyuta sahip olan veya nano ölçekte iç yapıya veya yüzey yapısına sahip malzeme" olarak tanımlanmaktadır. Nano ölçekte "yaklaşık 1 nm (nanometre) ila 100 nm arasındaki uzunluk aralığı" olarak bilinmektedir.
Nanomalzeme: Yaygın tanıma göre en az bir boyutu 100 nm'den küçük olan ya da bu küçük malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan malzemelere nanomalzemeler denir. Sağlık, çevre gibi bazı alanlarda bu aralık 0.3 nm ile 300 nm arasında olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Bir nanometre; bir metrenin milyarda birine eşit ölçü birimidir. Nano parçacık ise 1 ile 100 nanometre boyutlarındaki tek bir maddeyi ifade etmek için kullanılır. Bu parçalar çıplak gözle görülemez. Aynı zamanda geleneksel olarak kullanılan mikroskoplar ile bakıldığında da görülmesi mümkün değildir.
Nano seramik kaplama, araba yüzeyine; boya ve yüzeyi korumak amacıyla uygulanmakta olan, camdan elde edilen bir üründür. Yüzeye tabaka halinde uygulanan kaplama, sertleşir ve 9h'a kadar nitelendirilen bir koruma kalkanı oluşturur. Yüzeyde sağlanan koruma oldukça sert ve kalıcı bir yapıya sahiptir.
Bilişim sektörü, sağlık bilimleri, savunma ve güvenlik alanı, havacılık ve uzay sistemleri, elektronik, tekstil, ziraat, kimya, fizik biyoloji, mimarlık, malzeme bilimi ve inşaat teknolojileri gibi çeşitli alanlarda kullanılmakta olan nanoteknoloji; yapı malzemeleri ve mimarlık alanında da gelişim göstermektedir [2].
İlgili 29 soru bulundu
Nano malzemelerin üretimi genel olarak 2 yöntem ile gerçekleştirilmektedir. ❖ Aşağıdan yukarı yöntemler atom/moleküllerden başlayarak nano boyuta çıkmayı esas alır. ❖ Atom/moleküller kimyasal/fiziksel olarak birleşerek nano malzemeyi oluştururlar. Her bir proses kendi içinde eşsiz avantaj ve dezavantajlara sahiptir.
Karbon nanotüpler yüzey alanları çok geniş (1 gramları 500 m2 yer kaplar) ve yüzeyde tutma (adsorpsiyon) özelikleri yüksek olduğu için zehirli kimyasal maddelerin, tuzların ve biyolojik kirleticilerin sudan ayrılmasında ideal bir zar olarak kullanılabilir.
Nano kaplama teknolojisinin cihazlara herhangi bir zararı yoktur. Aksine, çok faydalı bir kaplama şeklidir. Nano kaplama teknolojisine sahip bir cihaz dışarıdan herhangi bir şekilde zarar göremeyeceği için cihazınız daimî olarak sağlam ve temiz kalacaktır.
Nano kaplama; içeriği nano boyutlu (nanometre = 10-9 metre) yapılardan oluşan bir tabaka ile malzeme yüzeylerinin kaplan- masıdır. Nano boyutta, makro boyutlarda görülme- yen kimyasal ve fiziksel değişimler ve nano boyutlu taneciklerin yüzeye düzgün sıralanması ile nitelikli kaplamalar elde etmek mümkündür.
Nanometreyi ifade eden nano kelimesi, malzemelerin mekanik, termal, elektrik, manyetik, optik ve estetik gibi temel özelliklerini etkileyen, metrenin milyarda biri ölçeğindeki uzunluk ölçüsünü tanımlamaktadır [1].
İlk defa dile getiren ABD' den Eric Drexler' dir. Nano teknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü' nün kurucusu olan Drexler, ünlü MIT laboratuarındaki eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiş, nano teknoloji kavramını ortaya atan kişi olmuştur.
Nano boyutun sonundaki (50-100 nm) tanelerin, test sıcaklıklarında <0.5 Tm dislokasyon aktivitesi hakim olmaktadır. Tane boyutu azaldıkça, dislokasyon aktivitesi de azalmaktadır. Nano boyutun alt seviyelerine gelindikçe (<10 nm) yeni dislokasyonların oluşumu zorlaşmaya başlar.
Geleneksel mikroskoplarla görüntülenemeyecek kadar küçük bir ölçü birimi olan nano düzeyinde geliştirilen teknolojilere, nanoteknoloji denir. Bu kavram 1 ile 100 nanometre arasında değişen birimlerde gerçekleştirilen mühendislik ve teknoloji çalışmalarını kapsar. 1 nanometre, 1 metre uzunluğun milyarda biri kadardır.
Doğal, sentetik ve her türlü karışımlarda kullanılan kayganlık ve tuşe efekti mükemmel olan bir yumuşatma maddesidir. Dikiş kolaylığı sağlar. Beyaz mallarda sararma yapmaz.
Altın nano partiküller en kararlı metal nano parçacıklardan biridir. Altın nanopartiküller, altının sudaki çözeltisinde nano boyutlu parçacıkların askıda kalmasıyla meydana gelmektedir. Farklı renk, boyut ve şekillerde bulunabilirler. Renklerin farklılığı parçacık büyüklükleri ile alakalıdır [17].
Nanoteknoloji nedir kısaca; Nano teknoloji, yaklaşık 1 - 100 nanometre olan nano ölçekte yürütülen bilim, mühendislik ve teknoloji. Nanobilim ve nanoteknoloji, son derece küçük şeylerin incelenmesi ve uygulanmasıdır; kimya, biyoloji, fizik, malzeme bilimi ve mühendislik gibi tüm bilim alanlarında kullanabiliyor.
Nano ekran koruyucular, çatlama konusunda oldukça güçlü bir yapıya sahiptirler. Yüzey katmanındaki 6H sertlik ve akıllı darbe koruması sayesinde telefonunuzun ekranı, kırılma konusunda dayanıklı olacaktır.
Nano Ekran Koruyucu plastik ve cam materyallerden oluştuğu için çatlamaz ve gerçekten kırılmaz. Sertliği 9H'dir, bıçak, anahtar gibi keskin objelerle çizilmez.
Nanoteknoloji terim olarak ilk defa Japon bilim adamı Norio Taniguchi'nin “Nanoteknolojinin Temel Konsepti Üzerine (On the Basic Concept of Nanotechnology)” adlı makalesinde kullanılmıştır.
Nano kaplamalar veya 9H seramik kaplamalar olarak da adlandırılan nano kaplamalar, su, yağ, kimyasal maddeler, çizikler, UV ışınları, korozyon, buz, duvar yazıları, kireç, küf, mantar, bakteri ve nem gibi mikroorganizmalardan (buğulanma) oluşan lekelere karşı koruma sağlar.
Nano-kaplama nanometre ölçeğinde parçacıklar içeren kimyasal bileşikler yardımıyla yüzeylerin nanometre ve alt-mikrometre aralığında modifiye edilmesidir. Böylece, nihai ürünlerin işlevselliği artacak ve bunlara karşı dışarıdan gelecek zararlar önlenebilecektir.
Kaplama ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve genellikle 15 yıl sürebilir. Ancak, kişisel bakım alışkanlıkları, dişlerin durumu, doğru ağız hijyeni, düzenli diş muayeneleri ve koruyucu önlemler gibi çeşitli etmenler kaplamanın ömrünü etkileyebilir.
Karbon nanotüpler çok iyi elektrik ve ısı iletkenliğe sahip, olağan üstü elektronik özellikleri olan sert ve dayanıklı yeni bir karbon türüdür bu malzemenin hazırlanması, saflaştırılması malzeme özelliklerinin belirlenmesi üzerinde Page 18 6 literatürde yoğun çalışmalar bulunmaktadır.
Karbon Nanotüp: Silindirlerden oluşan fulleren tipi yapılardır. Önemli elektronik ve mekanik özelliklere sahip nanoyapılardır. Enerji iletimi diğer iletkenlere göre daha fazladır, karbon nanotüpler de fullerenler gibi yapay olarak üretilirler.
Karbon nanotüplerin tarihi, 1984 yılında R.E. Smalley ve arkadaşları tarafından karbon atomunun yapay allotroplarından biri olan 'fulleren'lerin bulunmasıyla ve rastlantı sonucu 1991'de NEC laboratuvarlarında (Japonya) çalışan Sumio Ijima'nın, fullerenlerden silindir şeklinde nano yapılar elde etmesiyle başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri