Nanoteknoloji” terimi Erik Drexler (Norio Taniguchi tarafından daha önce kullanıldığını bilmiyordu.) tarafından bağımsız olarak dile kazandırıldığında ve yaygınlaştırıldığında, moleküler makine sistemlerine dayalı gelecekte olabilecek bir üretim teknolojisi anlamına gelmekteydi.
Nanoteknoloji terim olarak ilk defa Japon bilim adamı Norio Taniguchi'nin “Nanoteknolojinin Temel Konsepti Üzerine (On the Basic Concept of Nanotechnology)” adlı makalesinde kullanılmıştır.
Kaliforniya'daki Foresight Enstitüsü başkanı Dr. Eric Drexler, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek molekülsel makineler yapılabileceğini önermiş ve nanoteknoloji kelimesini ilk kez ortaya çıkarmıştır.
Nanoteknoloji Mühendisliği maddenin en küçük yapı taşları üzerine çalışmalar yapan bir bilim dalıdır. Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünün amacı maddenin en küçük yapı taşları üzerine araştırmalar ve projeler yürütebilecek kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Atom fiziği; atomun yapısını, atomik boyutta gerçekleşen olayları, atomların ve moleküllerin birbirleriyle olan etkileşimlerini inceler. Nanoteknoloji, atom fiziğinin uygulama alanlarından biridir.
İlgili 35 soru bulundu
İlk defa dile getiren ABD' den Eric Drexler' dir. Nano teknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü' nün kurucusu olan Drexler, ünlü MIT laboratuarındaki eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiş, nano teknoloji kavramını ortaya atan kişi olmuştur.
Nanoteknolojinin amaçları; 1- Nanometre ölçekli yapıların analizi, 2- Nanometre boyutunda yapıların fiziksel özelliklerinin anlaşılması, 3- Alışılandan farklı ve üstün malzeme özellikleri, üretim süreçlerinin elde edilmesi, 4- Daha dayanıklı, daha hafif, daha hızlı yapılar, 5- Daha az malzeme ve enerji kullanımı [6].
Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümünde öğrencilere 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Bölümden mezun olabilmek öğrenciler 240 AKTS kotasını doldurmaları ve mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Nano malzemeler elektronik, manyetik ve optoelektronik, biyomedikal, ilaç, kozmetik, enerji, katalitik ve malzeme uygulamalarının yanı sıra savunma, ulaşım, gıda güvenliği ve ekoloji gibi farklı birçok alanda kullanılır.
Geleneksel mikroskoplarla görüntülenemeyecek kadar küçük bir ölçü birimi olan nano düzeyinde geliştirilen teknolojilere, nanoteknoloji denir. Bu kavram 1 ile 100 nanometre arasında değişen birimlerde gerçekleştirilen mühendislik ve teknoloji çalışmalarını kapsar. 1 nanometre, 1 metre uzunluğun milyarda biri kadardır.
Feynman bu konferansında her bir atomun ve molekülün ayrı ayrı kontrol edilebileceği bir sürecin yer aldığından bahsetmiştir. 1986 yılında ise Feynman dan etkilenen K. Eric Drexler nanoteknoloji terimini “Engines of Creation: The Coming Era of nanotechnology” adlı kitabında bahsetmiştir.
Nano teknoloji ürünleri bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler bunlardan bazılarıdır.
Nanoteknoloji, 1 ila 100 nanometre arasında değişen boyutlarda yapılan bilim, mühendislik ve teknoloji çalışmalarının bütününe verilen isimdir; çok küçük ölçekte yapılan çalışmalar bütünüdür de diyebiliriz.
NANOTEKNOLOJİ NEDİR? Yunancada "cüce" anlamına gelen nano kelimesi ile yine Yunancada "teknik bilim" anlamına gelen teknoloji kelimesinin birleşmesiyle oluşan nanoteknoloji, günümüzdeki anlamıyla nanoölçekli (metrenin milyarda biriyle 100 milyonda biri arasındaki) malzemelerin söz konusu olduğu alanları kapsamaktadır.
Nanoteknoloji katıhal fiziğinin inceleme alanlarındandır.
Nanoteknolojinin günlük hayatımızı birçok evrede etkisi altına aldığını söylemek mümkün. Bugün nanoteknoloji, mobil iletişim araçlarından hastalıkların teşhis ve tedavilerine, verilerin şirketler ve devletler tarafından kullanılarak bulut sistemlerde depolanmasına kadar farklı alanların gelişiminde önemli rol oynuyor.
Nanoteknoloji, farklı disiplinleri bir arada bulunduran ve geniş bir çalışma alanına sahip bir teknoloji dalı olmakla beraber aslında geniş de bilgi birikimine sahip bir daldır.
Nanoteknoloji mühendisleri, birçok farklı sektörde çalışabilir. Elektronik, savunma, biyomedikal, otomotiv, tıp, ilaç sanayi ve daha birçok sektörde iş bulabilirler. Nanoteknoloji, elektronikten sağlığa birçok alanda kullanılıyor.
Malzeme Bilimi - Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü için en yüksek puan ile alım yapan üniversite, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesidir. Yeditepe Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi gelişmekte olan teknoloji ve gün geçtikçe önem kazanan nanoteknoloji alanında verdiği kapsamlı eğitimler ile tercih edilmektedir.
NANO 618 Nanobiotechnology (Nanobiyoteknoloji)
Bu dersin temel amacı biyoteknolojik kullanım odaklı nanoyapıların biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklerini anlamak ve biyoteknolojide uygulamaları hakkında temel bilgileri sağlamaktır.
Tıpta uygulanan nanoteknoloji, canlı sistematiğini taklit etmedir. Doku içerisinde hücrenin canlılığını koruyabilmek için ihtiyacı belirleyip temin edebilen, zararlı olan maddeleri yok edebilen ve en önemlisi kendisini yenileyebilen teknolojik veya robotik ürünler geliştirmek "NanoTıp" alanıdır.
Nanomalzeme: Yaygın tanıma göre en az bir boyutu 100 nm'den küçük olan ya da bu küçük malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan malzemelere nanomalzemeler denir. Sağlık, çevre gibi bazı alanlarda bu aralık 0.3 nm ile 300 nm arasında olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Nanoteknoloji, yüksek performanslı bilgisayarların, cep telefonlarının, tabletlerin ve diğer cihazların üretiminde kullanılır. Nanoteknolojinin bu alandaki en önemli etkisi, yarı iletken teknolojisindeki gelişmelerdir. Bu, daha hızlı ve daha küçük işlemcilerin üretilmesine olanak sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri