Sabretmeyi genellikle yaşayarak öğreniriz. Sabretme becerisini anlamına uygun ve işlevsel olarak kullanmayı öğrenmek, değişmeyen dünya düzeninde kendimiz üzerinde değişim oluşturmak, hepimiz için temel bir ihtiyaçtır.
Sabrın gâyesi, beklenmedik olaylar, içine düşülen güçlükler karşısında tedirgin olmamak, paniğe kapılmamak ve tahammül göstermektir. Allah Teâlâ sabredenlere mükâfatını hesapsızca vereceğini müjdelemiş ve onları övmüştür.
MERHABA! Cevap: Kişisel özelliktir. Fiziksel özellik dıştan görünür bir şeydir. Sabır soyuttur yani görülemez.
İlgili 35 soru bulundu
Sabrın sırrı boş vermektir. Duygularını, düşüncelerini bir kenara bırakıp ne için yaşıyorsan onun hakkında yapman gerekenleri sıralamaktır. Kimseyi ölümden döndüremeyecek gücün olmadığını bir noktaada zayıf olduğunu kabul edip kendini zorluğa teslim etmendir.
“ *Sabırlı olmak için okunacak dua; Allahümmağfirli zenbi ve ezhib ğayza kalbi ve ecirni mineş şeytani euzü billahis semiıl alimi mineş şeytanir racim. ''Allah'ım! Günahımı bağışla, kalbimdeki hırsı gider, beni şeytandan koru. Rahmeti İlahi'den kovulmuş şeytandan, bilen ve duyan Allah'a sığınıyorum.''
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
Sabrederken, insan yaşananı düşünür, onu bir şekilde tanımlar ve kabullenir. Yaşananlar kabullenildiği için de yıkıcı olmaktan çıkar. İnsan sabrettiğinde, sabrın sonucunda iyi bir netice bulur. Bu sebeple “sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır”.
Üç sabır çok sevgilidir: Taate sabır, günah işlememeye sabır, bela ve mihnete sabır.
Es-Sabur Anlamı Nedir? Esma-i Hüsna içerisinde Allah'ın 99 adet ismi yer almaktadır. Bu isimlerden biri de “çok sabırlı” manasına gelen Es-Sabur esmasıdır.
İnsan bu musibet ve sıkıntıları sabır ve tevekkül ile karşılar ise, büyük bir sevap kazanır, her dakikası ibadet hükmüne geçer.
Sabır, uzun vadeli hedeflerinize odaklanmanıza ve pes etmeden devam etmenize yardımcı olur. Karşınıza çıkan engeller, ufak tefek aksilikler, şansızlıklar veya gecikmeler sabretmeyi bildiğinizde sizi yıldıramaz. Çünkü onların gelip geçici olduğunu bilirsiniz ve asıl hedefinizden şaşmadan çalışmaya devam edersiniz.
Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, sabırsızlığın, birçok psikolojik rahatsızlıkla ilişkili olabileceğini de kaydederek, şöyle devam etti: “Genellikle kaygı, stres, depresyon, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), obsesif kompulsif bozukluk (OKB), bipolar bozukluk, borderline kişilik bozukluğu gibi ...
Sabırsızlık hayal kırıklığı, sinir, hatta öfkeyle bağlantılıdır. Bu tarz duygular stres seviyemizi artırabilir, bu da sağlığımıza zarar verebilir.
Sabır, güçlükler karşısında Allah'tan korktuğu ve O'nun rızasını ümit ettiği için, nefsini fenalığa bırakmayıp tutmaktır. Sabır, tökezlemeyen bir binektir, insanı süratle ve emniyetle emeline ulaştırır. Sabır, saadet kapısının anahtarıdır. Sabır, başarının ilk ve son şartıdır.
- Allah sevdiği kullarına verdiği sıkıntının amacı, onları saptıracak olan nefsani arzu ve isteklerden uzak tutmaktır. Allah hiç bir zaman kulunun kaldıramayacağı bir yükü yüklemez. “Allah hiç kimseye gücünün üstünde bir yükümlülük vermez.” (Bakara: 2/286) mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.
Ebu Hureyre –radıyallahu anh-'dan şöyle rivayet edilmiştir: Allah Rasûlü –sallallahu ve sellem- şöyle buyurdu:«Allah, kim için hayır dilerse ona musibet verir.» Hadisin manası: Eğer Allah kulu için hayır isterse onları kendi nefislerine, mallarına ve çocuklarına vereceği musibetle imtihan eder.
[1] Başta peygamberler olmak üzere Allah, herkesi bir belâ ile imtihan etmektedir. Rabb'imiz, en çok sevdiği kullarını en büyük belâlarla imtihan etmiştir. Bu sebepledir ki geçmişte en büyük belâ ve sıkıntılarla imtihan edilen kişiler, Allah'ın en çok sevdiği kulları olan peygamberler olmuştur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) rahatsızlandıkları zaman onu Cibril (a.s.) tedavi eder ve: Bismillahi arkıyke min kulli şeyin yu'zike min şerri kulli nefsin ev aynin hasidin, Allahu yeşfike bismillahi arkıyke. “Allah'ın ismiyle seni rahatsız eden her şeyden sana okurum.
Sakinleşmek İçin Okunan Dua Hangisidir? Sakinleşmek ve sakin kalmak için özellikle Allahu Tealanın esmalarından olan Ya Sabır esmasını zikretmek gerekmektedir. Esmaül hüsnada yer alan Ya Salim esması da sabırlı ve sukunetli kalmaya faydalı esmalardan olmaktadır.
*"Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri