Biyolojik baba da şartların mevcut olması halinde soybağının reddi davasını açabilmektedir.
Koca, soybağının reddi davasını, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde soybağının reddi davası açmak zorundadır.
Bunun anlamı, mahkeme kararının kesinleşmesiyle birlikte çocuk ile baba arasındaki soybağı ilişkisinin, çocuğun doğumundan itibaren hiç kurulmamış olması şeklinde yorumlanmasıdır. Soybağının reddi kararı ile, çocuğa karşı sahip olunan hak ve yükümlülüklerde sona erer.
Biyolojik Baba Babalık Davası Açabilir Mi? Çocuğun bir başkası ile soybağı kurulmuş olması ihtimalinde biyolojik baba, babalık davası açamaz. Biyolojik babanın babalık davası açma hakkı, Medeni Kanunun 291. maddesinde yer alan “diğer ilgililer” sıfatıyla mümkündür.
Metne göre davayı, soybağının reddi davasını ya baba ya da çocuk tarafından açılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Hem yasal mirasçılar hem de atanmış mirasçılar açısından mirası reddetmek mümkündür. Miras bırakanın ölümünden sonra mirasçılar mirası kabul etmiş sayılacaklardır. Reddetmek için açık bir şekilde mirasın reddi beyanında bulunmaları gerekmektedir. Bu beyan da ancak mahkeme yolu ile yapılabilmektedir.
Başka bir erkekle soybağı bulunmayan bir çocuk ile tanıma yolu ile soybağı kurulabilir. Ancak, bir erkekle soybağı bulunan çocuğun soybağı, babalık davası veya soybağının reddi davası ile değiştirilebilir. Özellikle belirtelim ki; soybağının reddi davası ile babalık davası, aynı dava dosyası ile görülemez.
Soybağının reddi davası Aile Mahkemesi'nde açılmalıdır. Taraflardan birinin yerleşim yerinin bulunduğu veya doğum sırasındaki bölgede açılabilir. Bulunulan yerleşimde Aile Mahkemesi'nin olmaması durumunda dava ile Asliye Hukuk Mahkemeleri ilgilenecektir.
Çocuk ile baba arasındaki biyolojik bağın tespitinde DNA testi son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Zira neredeyse kesin sonuç veren bu test, babalık davası gibi soy bağının belirlenmesine ilişkin davalarda, büyük bir ispat kolaylığı sağlamaktadır.
Çocuk ile baba arasında soybağı ilişkisinin kurulmaması halinde çocuk annenin soyadını alacaktır. Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasındaki soybağı ilişkisinin babanın kendi rızası ile gerçekleştirdiği tanıma işlemi ile kurulması halinde evlilik dışı doğan çocuk babasının soyadını alır.
Biyolojik olarak baba, anneye sperm vererek bir çocuğun dünyaya gelmesinde rol alan erkek. Genlerin yarısı babadan gelir.
Medeni kanunda, sadece çocuğun soy bağının belirlenmesi için dava açılması ile ilgili hüküm bulunmaz. Bu nedenle de biyolojik anne ya da baba olunduğunun tespit edilmesi için dava açılamaz. Medeni kanun, başka davalarda gerekli olduğu zaman mahkeme kararı ile DNA testi yapılmasına olanak tanımaktadır.
Babalığın reddi davasının 730 gün içinde sonuçlandırılması amaçlanmaktadır. Bu süre tahmini bir süre olup davanın daha erken sonuçlanması da mümkündür.
Soybağının reddi kararıyla çocuk kendiliğinden genetik babasına bağlanmış olmaz. Dava esnasında uygulanan tıbbi tahlillerle genetik baba tespit edilse dahi sonuç değişmez. Çocuğun genetik babaya bağlanabilmesi için onun tarafından tanınması ya da ayrı bir dava ile babalığa hükmedilmesi gerekir.
Son olarak kocanın akıl sağlığını kaybetmesi, ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi durumu mevcut olabilir. Burada kocanın altsoyuna, annesi ve babasına veya baba olduğunu iddia eden kişiye soybağı reddi davası açma hakkı tanınmıştır.
Babalık davasında DNA Testi Zorunlu Mu? Babalığın reddi davasının çözümü için zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, babanın soy bağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır.
Babalık testi yanlış çıkar mı? Babalık testleri genellikle yüksek doğruluk oranlarına sahiptir ve doğru sonuçlar verirler. Ancak, hiçbir test %100 kesin değildir ve yanıltıcı sonuçlar nadir de olsa ortaya çıkabilir.
Uzmanlar genetik testlerin doğru materyallerle yapılmadığında doğru sonuçtan uzaklaşılacağını açıkladı. Genetik testler bazı durumlarda yüzde 100 doğru olmayabilir. Tıbbi Genetik Uzmanı Dr . Gülay Özgön “Gen testindeki doğruluk öncelikle kullanılan materyale, materyalin çalışılma ve analiz metoduna bağlıdır.
Bu yüzde, %0 ile %99.9999999 arasında değişebilir (neredeyse hiçbir zaman %100 olmaz, hata paylarından ötürü). Örneğin bir testte, Ebeveynlik Endeksi 1.448.975 çıkarsa (rastgele birine oranla o kadar kat daha muhtemeldir demektir), babalık ihtimal yüzdesi %99.9999 olarak verilir.
Çocuğun Soybağı Reddi Davası
Anne ve eşe karşı açılan bu davada çocuğun reşit olması gerekiyor. Babalık karinesine inanmadığı durumlarda, babalığının kabul edilmemesi halinde açılabilen bir dava türüdür. Çocuğun ergin olmasından itibaren 1 yıl içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
Babalık davası, 4721 sayılı Kanunun 301. maddesinde ifade edildiği üzere, baba olduğu iddia edilen kişi tarafından değil; ancak kadın ve çocuk tarafından açılabilir. Anne ve çocuk birlikte dava açabileceği gibi ayrı ayrı da dava açabilirler.
Türk Medeni Kanunu madde 286 ve 291 hükümlerinde soybağının reddi davasını açabilecek kişilere yer verilmiştir. Buna göre bu davayı koca veya çocuk açabilir. Yani annenin bu davayı açma hakkı yoktur. Ayrıca diğer bazı ilgililerin de bu davayı açabileceği kabul ediliyor.
Babalıktan ret davası diye bir usul yoktur. Babanızın mirasından feragat edip ad ve soyadınızı değiştirmek için talepte bulunabilirsiniz ancak nüfus kütük kayıtları kamu düzenine ilişkin olduğundan doğru bir biçimde tutulduğu takdirde bu kayıtları değiştiremezsiniz.
Anne ile çocuk arasında soybağı, doğum ile kurulacaktır. Ancak baba ile tanıma, evlilik ve hakim kararıyla kurulmaktadır. Soybağının reddi davası ise, mahkeme kararı ile çocuk ve baba arasında olan nesebin iptali talebinde bulunduğu bir davadır.
Mirasçı bu iki mirası reddedebileceği gibi sadece kendi miras bırakanına kalan mirası da reddedebilir. Ancak mirasçı kendi miras bırakanından kalan mirası reddedip, miras bırakanına kalan mirası kabul edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri