Aydın'ın Nazilli ilçesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından yaptırılıp açılışı yapılan, 2002 yılında “Teknolojisi eskidi, zarar ediyor” gerekçeleriyle kapatılarak çürümeye terk edilen Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nın içler acısı hali, fabrikada anısı olan yüzlerce kişiyi üzüyor.
HAYYAM Garipoğlu, 1995 yılının Ekim ayında 103.4 milyon dolara satın aldığı Sümerbank'ı, 22 Aralık 1999 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kararıyla TMSF'ye devrederek kaybetti.
Bu bağlamda 2002 yılında yani 65 yıl süreyle ülke ekonomisine sağladığı katkının ardından üretim durmuş, fabrika kapanmış ve bütün taşınmazlarıyla birlikte bedelsiz olarak Adnan Menderes Üniversitesi'ne devredilmiştir.
AYDIN'ın Nazilli ilçesinde 1937 yılında Atatürk tarafından açılışı yapılan, borçları nedeniyle 1999 yılında kapandıktan sonra Adnan Menderes Üniversitesi'ne devredilen Sümerbank Basma Fabrikası'nın tekrar hayata geçmesi için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi devreye girdi.
24 Ekim 1995'te Garipoğlu Şirketler Topluluğuna 103.4 milyon dolara satılarak özelleştirildi. Hayyam Garipoğlu'nun Malki cinayeti ve Türkbank skandalına adının karışması, Sümerbank'ın elinden alınmasına neden oldu. Sümerbank 21 Aralık 1999'da TMSF'ye devredildi.
İlgili 26 soru bulundu
SEMİZ Yaşar,TOPLU Güngör CUMHURİYET DÖNEMİNDE DEVLET TARAFINDAN KURULAN İLK SANAYİ KURULUŞU KAYSERİ SÜMERBANK BEZ FABRİKASI. , 2019, ss.25 - 59. SEMİZ Y,TOPLU G CUMHURİYET DÖNEMİNDE DEVLET TARAFINDAN KURULAN İLK SANAYİ KURULUŞU KAYSERİ SÜMERBANK BEZ FABRİKASI. .
Halk tipi, ucuz pamuklu kumaş ve iplik üretmek için kurulmuştur; Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesistir. Üretime 1999 yılına kadar devam etti.
KİT'lerin Özelleştirilmesi Hakkındaki Kanun çerçevesinde Bakanlar Kurulunun 11 Eylül 1987 tarih ve 87/12184 sayılı kararı gereği Sümerbank'ın özelleştirilmesine karar verildi. Bununla birlikte Sümerbank'ın Kamu İktisadi Teşekkülü vasfı da sona erdi[27].
Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, Bank Kapital ve Ulusalbank'ın Sümerbank'a devredilmesi sonrasında Fon Yönetim Kurulunun 28.05.2001 tarihli kararı ile Sümerbank hisseleri 09.08.2001 tarihinde imzalanan HDS kapsamında OYAK grubuna devredilmiştir.
Devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikasıdır. Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, genç Cumhuriyetin Birinci Beş Yıllık Kalkınma Palanı'nın ilk önemli eseridir. Sümerbank'ın kurduğu ilk Türk basma fabrikasıdır. Devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikasıdır.
Türkiye'de devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikası Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası olup 9 Ekim 1937'deki açılışını Atatürk gerçekleştirmiş. Nazilli Sümerbank Basma Sanayi Fabrikası, Cumhuriyet'in 1. Beş Yıllık Sanayi Planı'nın ilk önemli eserlerinden olmuş.
1960'larda Bursa şehrinin ekonomisine en önemli katkıyı sağlayan kurum haline gelen fabrika, 2004 yılında kapatıldı ve arazisi Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bedelsiz devredildi. Temeli 28 Kasım 1935 tarihinde dönemin başbakanı İsmet İnönü ve İktisat Vekili Celal Bayar tarafından atıldı.
Panama Belgeleri: Sümerbank'ı boşaltan Garipoğlu'nun dört off-shore şirketi var. Panama Belgeleri, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma vakasına imzasını atan Hayyam Garipoğlu'nun dört off-shore şirketi olduğunu ortaya koydu.
1958 yılında üretime geçen fabrikada 15-20 kişi çalışmaktaydı. Çevre illere önemli ölçüde satış yapılmaktaydı. Fabrika 1985 yılında kapatılmıştır (Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası, 2019).
1929 yılına kadar piyade fişeklerinin kapsülleri Avrupa'dan satın alınmaktaydı. Bu eksikliği gidermek üzere 1 Mart 1930 tarihinde Kayaş Kapsül Fabrikası tesis edildi.
İzmir Konak ilçesinin Umurbey Mahallesi sınırları içinde, İzmir Limanı arkası (eski ismi ile Darağacı olarak bilinen) bölgesinde konumlanıyor. Sümerbank Basma Sanayi Yerleşkesi fonksiyonel açıdan incelendiğinde üretim ve yaşam birimleri olarak farklı bölgelere ayrılabilir.
Sümerbank, Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde uygulanan kalkınma planları sonucu benimsenen devletçilik siyasetinin bir temsilcisidir. Sümerbank savaş sonrası yetersiz olan teknik altyapıyı ve iş gücünü oluşturmanın yanı sıra özel girişimleri de destekleme görevini üstelenen bir kurum olarak kurulmuştur.
Sümer Holding A.Ş. Pazarlama İşletmesi'ne bağlı toplam 6 adet olan Bölge Müdürlüklerinin Holding Yönetim Kurulu'nun 03.06.2003 tarih, 35 sayılı kararı ile kapatılmasına karar verilmiştir.
Orta düzey İngilizce bilen Sayın Sümer evli ve iki çocuk babasıdır. yapılandırma, strateji danışmanlığı, finansal modelleme, M&A danışmanlığı, değerleme, halka arz öncesi hazırlık konularında profesyonel danışmanlık hizmeti vermekte olup İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerini bilmektedir.
Sümerbank Ereğli Bez Fabrikası da Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı çerçevesinde kurulması kararlaştırılarak 20 Ekim 1934'te temeli atılan fabrikalardan bir tanesidir.
Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, yapıldığı dönem ve konumu itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
Tarihçe. Romalılar tarafından çeşitli üretim birimleri ve büyük değirmenler kurulduğu halde çağdaş anlamda fabrikanın ilk örneği Venedikliler tarafından kullanılmış Venetian Arsenal yapısıdır.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin Birinci Beş Yıllık Sanayileşme Planı çerçevesinde Sovyetler Birliği'nden alınan krediyle kurulan ve temelleri 1934'te Başbakan İsmet İnönü tarafından atılan fabrika, 1935 yılında hizmete açıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri