Başına buyruk, çapkın ama romantik. Onu yıllarca bekleyen kızıl saçlı Hatçe'si, Piraye ile başlayan aşk yolculuğu… Nazım Hikmet; Münevver'e olan sevgisi, Galina'ya olan bağlılığı, Vera'ya karşı olan tutkusu ve Piraye'ye olan aşkıyla yüzlerce mektup yazmış, aşka aşık bir devrimci.
Sırasıyla Nüzhet, Piraye, Münevver ve Vera... Elbette bu kadar değildir Nâzım Hikmet'in kadınlara olan aşkları...
Nazım´ın hayatından bir çok kadın geçti: Nüzhet, Lena, Semiha, Piraye, Münevver, Galina ve Vera. En uzun süre birlikte yaşadığı ama tek bir aşk şiiri bile yazmadığı Dr. Galina ile görüşen gazeteci Can Dündar özgün bir belgesel çıkardı. Galina´nın küçük bir kamera ile çektiği Nazım görüntüleri, CNN Türk´te yayınlandı.
Hayatından pek çok kadın geçmiş Nazım'ın, pek çok kadınla birlikte olmuş ancak kimse bir Piraye olamamış onun gönlünde. Öyle ki bir mektubunda Piraye'ye 'Sen benim en yakın insanımsın. ' diyor Nazım.
Bakanlar Kurulu, 25 Temmuz 1951 gün ve 3/13401 Sayılı Kararıyla, Nâzım Hikmet'i, komünist düşüncelere sahip olduğu ve bu amaçla Türkiye'deki hükümet biçimini ve hükümet edenleri eleştirmesi nedeniyle yurttaşlıktan çıkarılmasına karar vermiştir.
İlgili 45 soru bulundu
nazım'ın karısı piraye hanım'ı, başka bir evli barklı kişi olan dayısının kızı münevver berk ile aldatması olayıdır.
Piraye, ya da tam adıyla Hatice Piraye Altınoğlu (23 Aralık 1906, Bursa - 21 Mart 1995, İstanbul), Türk şair Nâzım Hikmet'le 1935-1951 yılları arasında evli kalmasıyla bilinen kadındır.
Güvenlik kuvvetleri tarafından komünist faaliyetlerin ve yayınların takibinin yoğunlaşması üzerine “memleketin sükûn, asayiş ve nizam-ı içtimaisini ihlal” den Ankara İstiklal Mahkemesi tarafından gıyabında 15 yıl kürek cezasına çarptırılınca tekrar Moskova'ya kaçmış ve burada Lena Yurçenko ile evlenmiştir.
Ağır kalp hastası olan Nazım Hikmet 53 yaşındayken 23 yaşındaki Vera'yı görür görmez kendisini ölüme götüreceğini bilse ...
835 Satır – Nazım Hikmet Ran
Yazarın 835 Satır adlı şiir kitabı, bir zümrenin başka zümreler üzerinde hâkimiyetini temin etmek gayesiyle halkı suça teşvik ettiği gerekçesiyle yasaklanmıştır. Nazım Hikmet Ran'ın Jokond ile Si-Ya-U, Varan 3, 1+1=2 ve Sesini Kaybeden Şehir kitapları da aynı gerekçeyle yasaklanmıştır.
1938'de “orduyu isyana teşvik” suçuyla tutuklanıp 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Nâzım Hikmet, 1950'de çıkarılan af yasasıyla yeniden serbest kalana dek geçen yaklaşık 13 yıl boyunca şiirini en üst düzeye çıkaran, dünya çapında tanınmasını sağlayan başyapıtlarını verdi.
Oktay Rifat Horozcu, 10 Haziran 1914 tarihinde Münevver Hanım ve Samih Rifat Bey'in çocuğu olarak Trabzon'da dünyaya gelmiştir. Köklü bir aileye sahiptir. Dedesi Hasan Enver Paşa, teyzesi ise Nâzım Hikmet'in annesi Ayşe Celile Hanım'dır.
Vera Tulyakova 1932 yılında Moskova'da doğdu. Sinema Enstitüsü Senaryo Bölümü'nü bitirdi. Daha sonra sinema stüdyosunda canlandırma film bölümünde redaktör olarak çalıştı. Nazım Hikmet'le evlendikten sonra Ajans Novosti'de muhabir olarak görev aldı.
Nâzım daha önce de Sovyetler Birliği'nde iki kez evlenmişti : Birincisi orada görevli bir Türk ailesinin kızı olan Nüzhet Hanım ile kısa bir evlilikti, ikincisi ise bir Rus kızı olan Dr. Lena ile memleket hasreti yüzünden sona eren bir evlilik... Piraye Altınoğlu'nun ise ilk kocasından iki çocuğu vardı.
Bingür Sönmez, bu kez de 15 Ocak 1902 Selanik doğumlu Nazım Hikmet'in ölümüne neden olan kalp hastalığını şiirleriyle birlikte dile getirdi. İşte Nazım'ın ölümünden 56 yıl sonra ünlü kalp doktoru Sönmez'le konuştuklarımız...
Nâzım'ın “Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri” şiirinin yazılma macerası onun hakkında yazılan kitaplarda söz konusu edilmiş, üzerine kafa yorulmuş bir mevzudur. Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın yeğeni Mehmet Sadık Öke, Teyzem Latife kitabında bu şiirin Latife Hanım için yazıldığını iddia eder.
Haşim tekrar evlendi yine bir kız çocuğu oldu herkes üzgün tabi böyle bir şey yaptıklarına sonra Piraye'nin erkek çocuğu oluyor Haşim yaptığı hatayı geç olsa da anladı ve kitabın sonunda Haşim ölüyor.
Nâzım Hikmet henüz genç bir öğrenciyken Yahya Kemal onun hocası olmuştu. Ancak bu ilişki hep Nâzım Hikmet'in annesi Celile Hanım'ın gölgesinde kalmıştır: Nâzım Hikmet Deniz Lisesi'nde öğrenciyken Celile Hanım ve Yahya Kemal arasında duygusal bir yakınlık doğar.
Nazım, ilk şiir derslerini Yahya Kemal'den almıştı. Bu özel dersler vesilesiyle Yahya Kemal, Nazım Hikmet'in annesi Ayşe Celile ile yakınlaşmıştı. İddialar o ki, güzelliği dillere destan Celile Hanım, Yahya Kemal'i de etkilemeyi başarmıştı.
Sanılanın aksine mezkur dizeler Numan Arıman'a aittir ve şairin “Vera” adını verdiği şiirinde geçer. Nâzım Hikmet'in destansı anlatım biçimi, haksızlıklara karşı duruşu ve elbette son eşinin adının Vera (Tulyakova) olması dizelerin ona isnat edilmesine sebep olmuş görünüyor.
Hapisliği 28 yıl 4 aya bağlandı. ULAŞMAYAN MEKTUP İşte bu süreçte Nazım Hikmet, Atatürk'e bir mektup yazdı. 'Askeri isyana teşvik' suçlamasının iftira olduğunu söyleyerek Atatürk'ten adalet istedi. Annesi Celile Hanım da Atatürk'e hitaben bir mektup yazdı.
25 Temmuz 1951 yılında da 'vatan haini' ilan edilerek Türk vatandaşlığından çıkarılan edebiyatımızın ulu çınarı Nazım Hikmet hep hasretini çektiği vatanından uzakta 3 Haziran 1963'te hayata veda etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri