Ülkemizde patates üretiminin en yoğun olduğu illerin başında Niğde Nevşehir İzmir Afyon ve Bolu gelmektedir.Toplam patates üretiminin %39,5 i Niğde ve Nevşehir illerinden karşılanmaktadır.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
2018'de dünya patates üretimi 368 milyon ton idi ve bu toplamın %27'si ile Çin liderdi. Diğer büyük üreticiler Hindistan, Rusya, Ukrayna ve ABD idi.
FAO 2019 yılı verilerine göre dünyada 17,3 milyon hektar alanda 370 milyon ton patates üretilmiştir. Dünya patates ekim alanlarının %28,3'ü Çin'de, %12,5'i Hindistan'da, %7,5'i de Ukrayna'da bulunmakta olup, bu üç ülke dünya patates üretiminin %48,4'ünü oluşturmaktadır.
Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. Patates yetişme mevsimi boyunca ortalama 15- 18°C bir sıcaklık ister. Ancak bu ortalama sıcaklık üzerine gün uzunluğu ve ışık yoğunluğu etkilidir. Özellikle bitki gelişmesinin ilk devrelerinde -2°C' lik sıcaklık kısa bir sürede bitkiyi dondurabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Ülkemizde patates üretiminin en yoğun olduğu illerin başında Niğde Nevşehir İzmir Afyon ve Bolu gelmektedir.Toplam patates üretiminin %39,5 i Niğde ve Nevşehir illerinden karşılanmaktadır.
Ülkemizde hemen hemen her bölgede patates yetiştirilmektedir. Ancak en popüler olan yer İç Anadolu Bölgesi'dir. Niğde ve Nevşehir, patates üretimiyle ön plana çıkan şehirlerimizdir. Konya, Afyon, Kayseri, İzmir, Trabzon, Sakarya ve Erzurum, Niğde ve Nevşehir'i takip eden illerdir.
Muğla'nın Datça ilçesinde geçen yıl yetiştirilmeye başlanan tropikal bitki kırmızı patates, bu sezon verimi ve yüksek fiyatıyla üreticisini memnun etti.
Tabi bu dönemde Osmanlı'da tüketilmiyor o yüzden de bu dönemde toprak kaybı yok. 1700'lerin başında yaşanan kıtlıktan sonra patates Fransa'dan başlayarak Avrupa içlerine yayılmış, 1770'ler civarında Osmanlı sınırına dayanmıştır.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Bu çeşitlerimizin de tescil olmasıyla birlikte toplam 12 adet yerli ve milli çeşidimiz olacak. Enstitümüz tarafından geliştirilen ve tescil edilen yerli ve milli patates çeşitlerimiz: Onaran 2015, Fatih, Nahita, Ünlenen, Nam, Çağlı, Muratbey ve Leventbey.
Doğrulanmış Cevap
Merhaba, Patates ülkemizde Afyonkarahisar, Niğde, İzmir ve Konya şehirleri başta olmak üzere birçok bölgede yapılmaktadır. Patates genelde İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Patates ithalatında 200 bin tona kadar sıfır gümrük vergisiyle tarife kontenjanı açıldı. Gümrük vergisiz ithalat 20 Nisan 2019'a kadar yapılabilecek. Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, 200 bin tona kadar patates ithalatında sıfır gümrük vergisiyle ithalat kotası tanındı.
Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10 oC yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır.
Tıpkı tatlı patates gibi bir tada sahip olan mor patatesin doğup büyüdüğü yer ise Endonezya ve Filipinler. Tatlı patates gibi orta derecede tatlı bir lezzete, koyu renkli bir kabuğa ve içinde de mor bir renge sahip.
Başkan Tuncel, Türkiye'de sadece Başçiftlik ilçesinde yetişen “Başçiftlik beyazı” patatesini farklı kılan en önemli özelliğinin yüksek rakımda toprak yapısında yetiştirilmesinde doğal tekniklerin kullanılması ve tohumluk olarak kullanılan babadan oğula aktarılan 100 Yıllık orijinal Başçiftlik beyazı tohumları olduğunu ...
Anavatanı Güney Amerika'nın kuzeybatı bölgesi ve Orta Amerika olan tatlı patates en çok Çin'de yetiştirilir. Sıcak ülkeleri daha çok seven tatlı patates bitkisi Uganda, Nijerya, Vietnam, Hindistan ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir.
Dikim zamanı: Güneydoğu Anadolu sahil şeridinde Kasım-Aralık, Ege, Karadeniz, Marmara Bölgelerinde Şubat-Mart, Ege'de güzlük ekimde Ağustos'un ilk yarısı, yukarıda sayılanlar dışındaki bölgelerde ise Mayıs-Haziran aylarıdır Dikim Derinliği: Yüzlek dikimde 2 cm, derin dikimde 5 cm'dir.
Sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Tohumluk yumruların, dikim esnasında gözleri uyanmış olmalı ve üzerlerinde yakla- şık l cm boyunda yeşil filizleri bulunmalıdır. Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Sıcaklık:Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. Patates yetişme mevsimi boyunca ortalama 15-18 oC bir sıcaklık ister. Dikim için toprakta + 8 oC' lik sıcaklık ister, toprak sıcaklığı + 8 oC' nin altında ise dikimi geciktirmek yararlı olur.
Patates ne zaman ekilir sorusunun ise basit iki cevabı vardır. Patates ekme dönemleri diğer bir tabir ile dikim zamanı ülkemizde ilkbahar ayları (şubat ile nisan ayları arasında) ve yaz ortasıdır. Patates ekme işlemini tamamladıktan sonra 3-4 ay gibi sürelerde hasat yapmanız mümkündür.
Tutak İlçesi Alacahan Köyü çiftçilerimizden Murat TAN ve İlhami GÜVENER, 330 dekara Mayıs ayında sertifikalı tohumluk patates ekimi yaptı. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Kenan ENGİN'in de katılımıyla patates hasadı yapıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri