Vera'nın bu büyük aşkı yaşamının sonuna kadar sürdü. Şimdi ise aynı mezarda sonsuza kadar yaşayacak. Vera, Nazım Hikmet'le geçen yıllarını Nazım'la Son Söyleşimiz adlı kitabında anlatmıştı. Vera ile Nazım'ın tanışmaları bir belgesel için Vera'nın ona telefon etmesiyle olmuş.
Kasım 1960'ta bir süredir âşık olduğu, kendisinden 30 yaş küçük tiyatro sanatçısı ve senaryo yazarı Vera Tulyakova ile evlenir. 1955 yılında Galina ile birliktelikleri devam ederken Nâzım Hikmet, bir iş nedeniyle Vera ile tanışır. Ve büyük aşk bu dönem başlar.
1955'te tanışıp aşık olduğu, kendinden 30 yaş küçük ve o sırada başkasıyla evli olan Vera Tulyakova (d. 1932) ile 1960'ta evlendi.
Başına buyruk, çapkın ama romantik. Onu yıllarca bekleyen kızıl saçlı Hatçe'si, Piraye ile başlayan aşk yolculuğu… Nazım Hikmet; Münevver'e olan sevgisi, Galina'ya olan bağlılığı, Vera'ya karşı olan tutkusu ve Piraye'ye olan aşkıyla yüzlerce mektup yazmış, aşka aşık bir devrimci.
Hayatından pek çok kadın geçmiş Nazım'ın, pek çok kadınla birlikte olmuş ancak kimse bir Piraye olamamış onun gönlünde. Öyle ki bir mektubunda Piraye'ye 'Sen benim en yakın insanımsın. ' diyor Nazım.
İlgili 27 soru bulundu
Sırasıyla Nüzhet, Piraye, Münevver ve Vera... Elbette bu kadar değildir Nâzım Hikmet'in kadınlara olan aşkları...
Piraye, ya da tam adıyla Hatice Piraye Altınoğlu (23 Aralık 1906, Bursa - 21 Mart 1995, İstanbul), Türk şair Nâzım Hikmet'le 1935-1951 yılları arasında evli kalmasıyla bilinen kadındır.
Yahya Kemal, sonraları Celile Hanım'a olan aşkını şu sözlerle dile getirecekti: 1916 yılından 1919 yılına kadar bir kadına deli gibi âşık oldum.
Yahya Kemal, Nâzım Hikmet'in Heybeliada Bahriye Mektebi'nde tarih ve edebiyat öğretmeni olmuş, evine özel dersler vermek için davet edilmiş ve annesi Celile Hanım ile büyük aşk yaşamış.
Arkadaşı Vâlâ Nurettin de 56 lira maaşla aynı okulun Fransızca öğretmenliğine atanmıştır. Anne ve babasının ayrılmasından etkilendiği için öğretmenlikten istifa eden Nazım Hikmet, Bolu'dan ayrılarak Vâlâ Nurettin'le Trabzon ve Batum üzerinden Moskova'ya gitmiştir.
Nâzım Hikmet'in son eşi Vera Tulyakova'nın kızı Anna, usta şair Nâzım Hikmet'le ilgili anılarını sosyal medyadan paylaştı.
1938'de “orduyu isyana teşvik” suçuyla tutuklanıp 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Nâzım Hikmet, 1950'de çıkarılan af yasasıyla yeniden serbest kalana dek geçen yaklaşık 13 yıl boyunca şiirini en üst düzeye çıkaran, dünya çapında tanınmasını sağlayan başyapıtlarını verdi.
Aslında Nâzım'ın âşık olduğu ve uğruna şiirler yazdığı birçok kadın var lâkin kalbimize dokunan şiirlerinden ve imkânsızlıklarla boğuştuğu aşkları arasında genelde bu isimler yer alır. Bu aşklar içerisinde Piraye Hanım'dan sonra belki de benim ruhuma en çok dokunanı şüphesiz ki Vera ile olan ilişkisi oldu.
Ömrü fikirleri yüzünden hapislerde geçen şairin yolu Sovyetler Birliği'ne düştüğünde ise gelecekteki eşiyle ve ilham perisiyle tanışacağından habersizdi. Vera Tulyakova, Nâzım'ın son karısı ve en büyük aşkıydı. Altmış yaşındaki şaire aşık olduğunda sadece yirmi üç yaşındaydı.
Nâzım Hikmet, 1928-1938 arasında çeşitli defalar soruşturmalara uğradı, toplamda bir buçuk yıla yaklaşan çeşitli mahkûmiyetleri oldu, serbest kaldı. Bunlar dışında, 1938 yılında “askeri isyana teşvik” olarak ifade edilen düzmece gerekçelerle 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Hepimiz Nazım Hikmet'in ölüm tarihini 3 Haziran 1963 olarak biliriz. Ama işin aslı, Büyük şair bu tarihten on yıl önce de ölmüştü.
Yahya Kemal'in bir dönem Nazım Hikmet'in hocası olduğunu biliniyor. Ancak, Yahya Kemal'le annesi Celile Hanım arasındaki duygusal yakınlığa, Nazım Hikmet'in "Hocam olarak girdiğiniz bu eve babam olarak giremezsiniz" notuyla tepki göstermesi bu hoca öğrencilik ilişkisini sona erdiriyor.
Nâzım daha önce de Sovyetler Birliği'nde iki kez evlenmişti : Birincisi orada görevli bir Türk ailesinin kızı olan Nüzhet Hanım ile kısa bir evlilikti, ikincisi ise bir Rus kızı olan Dr. Lena ile memleket hasreti yüzünden sona eren bir evlilik... Piraye Altınoğlu'nun ise ilk kocasından iki çocuğu vardı.
Hikmet Bey ve Celile Hanım'ın oğlu Nâzım Hikmet, 15 Ocak 1902'de Selânik'te dünyaya gelir. Babası Hikmet Bey, çeşitli illerde valilik yapmış olan Nâzım Paşa'nın oğludur.
Ancak bu ilişki hep Nâzım Hikmet'in annesi Celile Hanım'ın gölgesinde kalmıştır: Nâzım Hikmet Deniz Lisesi'nde öğrenciyken Celile Hanım ve Yahya Kemal arasında duygusal bir yakınlık doğar.
Hürriyet'ten İhsan Yılmaz'ın haberine göre; Nazım Hikmet, 1950 yılında cezaevinden çıktıktan sonra Münevver Andaç'la birlikte oldu. Bu ilişkinden 1951 yılında Mehmet dünyaya geldi. Ancak Hikmet ile Andaç resmi olarak evli değildi ve Nazım Hikmet oğlu üç aylıkken Türkiye'den ayrıldı.
Sahnede Osmanlı'nın ilk nü kadın ressamı, Nâzım Hikmet'in annesi Celile'yi izliyoruz. Celile, açlık grevindeki oğlunu kurtarmak için Galata Köprüsü'nde imza kampanyası başlatan cesur bir kadın.
Nazım 1933'ten 1950'ye kadar, 17 yıl boyunca İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinden Piraye'ye mektuplar yazdı.1938'de "orduyu ayaklanmaya kışkırtmaya çalıştığı" gerekçesiyle 28 yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. Demokrat Parti'nin 1950'de iktidara gelince çıkardığı Af yasasıyla salıverildi.
nazım hikmet'in 1933 yılında yakın dostu va nu için yazdığı rivayet edilen "sen" isimle şiirin son mısrasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri