Estetik roman, birçok özelliğin ya da tekniğin bir araya gelmesiyle oluĢan bir harmoni(uyum) romanıdır. Estetik roman açısından inceleyeceğimiz Yalnızız romanının yazarı Peyami Safa, Cumhuriyet dönemi roman yazarlarındandır. Peyami Safa‟nın romanının en önemli özelliği ruh çözümlemelerine önem vermesidir.
Türk edebiyatında ütopya türünün dikkate değer örneklerinden biri, Peyami Safa'nın 1951'de kitap hâlinde yayımlanan Yalnızız romanındaki Simeranya'dır. Simeranya, romanın kurmaca dünyasındaki olumsuzluklarla dolu yaşama tarzına alternatif bir dünya arayışının ürünü olarak ortaya çıkar.
Peyami Safa'nın Yalnızız romanı tezli bir eserdir. Romanda, ruh madde çatışması işlenir. Peyami Safa'nın spiritüalizmi benimsemiş bir yazar olduğu bilinmektedir.
Peyami Safa Türk edebiyatında psikolojik roman türünde eserleri ile tanınan yazardır.
Yalnızız, Peyami Safa'nın Doğu-Batı sentezini konu aldığı romanı. İlk olarak Yeni İstanbul gazetesinde 11 Eylül 1950-20 Aralık 1950 tarihleri arasında 286-385 numaralı sayılarda tefrika edildikten sonra 1951 yılında Nebioğlu Yayınevi tarafından 343 sayfa hâlinde yayımlanır.
İlgili 17 soru bulundu
Özet. Türk edebiyatında ütopya türünün dikkate değer örneklerinden biri, Peyami Safa'nın 1951'de kitap hâlinde yayımlanan Yalnızız romanındaki Simeranya'dır. Simeranya, romanın kurmaca dünyasındaki olumsuzluklarla dolu yaşama tarzına alternatif bir dünya arayışının ürünü olarak ortaya çıkar.
Eserin temasında modernleşmenin etkisiyle kendisine yabancılaşan, kalabalıklar içinde bile yalnızlığı yaşayan, iç çatışmaları ve vicdanıyla sürekli boğuşma halinde olan ve onu huzura erdirecek anlamdan/ maneviyattan uzak olan modern insanı anlatmaktadır.
Türk edebiyatında toplumcu gerçekçi romanın önde gelen isimlerinden biri de Orhan Kemal'dir. Edebiyat dünyasına şiir yayımlayarak giren sanatçı, daha çok romancılığı ve hikâyeciliği ile ön plana çıkmıştır denilebilir.
Peyami Safa'nın bu eserinin türü otobiyografik romandır. Roman yıllar sonra kaleme alınmış bir hatıra defteri biçimdedir. Romanın anlatımında kahraman bakış açısı kullanılmıştır. Birinci tekil şahıs ağzından anlatılmıştır olaylar yani hastanedeki çocuğun bakış açısıyla tanık oluruz olaylara.
Eylül, Mehmet Rauf'un ilk psikolojik roman olarak Türk tarihine geçen romanı. Ayrıca bireyin öznel yaşantısını doğrudan konu alan ilk roman olarak da bilinir. 1901 basımının kapağı.
Psikolojik roman, ruh çözümlemelerine alışılagelmiş realist romanlardan çok daha fazla yer verildiği, karakterin iç bunalımlarının ve hesaplaşmalarının, içten gelen dürtü ve güdülerin göz ardı edilmediği roman türü.
Peyami Safa'nın son romanı Yalnızız, engin ruh tahlilleri ve kendi türünde açtığı çığırla onu yalnızca Türk edebiyatının değil, Dünya edebiyatının zirvelerine taşımış şaheseridir.
Anlatmaya dayalı metinlerin, dolayısıyla romanın en önemli özelliği kurguya dayalı oluşudur. Buradaki olay, yaşanmış olandan, bir başka söyleyişle biyografi, tarih, gezi yazısı, anı gibi insanların hayat serüvenleri üzerine yazılmış olanlardan farklıdır.
Peyami Safa (2 Nisan 1899, Fatih, İstanbul - 15 Haziran 1961, Kadıköy), hem kendi adıyla hem de Server Bedi gibi birçok takma adla romanlar yazan, Cumhuriyet döneminde özellikle psikolojik türde kaleme aldığı eserlerle ön plana çıkmış Türk yazar, romancı, gazeteci, ideolog, mütercim ve hikaye yazarıdır.
Peyami Safa'nın diğer bütün romanlarında olduğu gibi Yalnızız romanında da doğu-batı, madde-mânâ, ruh-beden, idealizm-materyalizm gibi ikilemler üzerinde durularak, aynı evde yaşadıkları hâlde birbirlerinden oldukça farklı mizaç, düşünce ve insan ilişkilerine sahip aile fertleri üzerinden ruhunu arayan bir toplum ...
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Peyami Safa, ilk kitabı “Sözde Kızlar” eserinde yaşadığı dönemin sosyal yaşamındaki detaylara değindi.
Öz. Orhan Kemal, çok genel manada, en azından vakayı diyaloglarla takdim etme ve şiveleri kullanma açısından Hüseyin Rahmi Gürpınar'a kadar uzanan natüralist ve realist roman anlayışını, Sadri Ertem, Sabahattin Ali gibi romancılar kanalından devralan "sosyal gerçekçi" bir romancıdır.
Orhan Kemal, 15 Eylül 1914'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğdu. 2 Haziran 1970'te yaşamını yitirdi. Toplumsal gerçekçi romanın usta kalemi, öykü ve roman yazarı. Asıl ismi Mehmet Raşit Öğütçü.
Orhan Kemal Edebi Kişiliği
Eserlerini daha çok toplumcu gerçekçi bir anlayışla ele almıştır. Edebiyata ilk şiir ile başlayan yazar, daha sonra Nazım Hikmet'ten etkilenmesiyle eserlerini buna yönelik ele almıştır.
Birinci bölüm, Samim‟in yeğeni olan Selmin‟in hamile olduğunu söylemesinin üzerine gelişen olaylar üzerine kurulur. Selmin, evdeki herkese hamile olduğunu söylediğinde annesi Mefharet onun, dayısı Samim‟den hamile kaldığını (!)
Yalnızız romanının geri fonunu 'Simeranya' oluşturur. Simeranya, Samim'in olaylardan sıkıldığında kendisini attığı bir hayal ülkesidir. Bu ülke Samim tarafın- dan zamanımızdan yüz elli yıl sonra, bütün zıtlıkların birbiriyle barıştırıldığı bir mutluluk adası olarak tasarlanmıştır.
Samim ise Yalnızız romanında Safa adına “Simeranya”yı kurar (Kösoğlu, 2016:7-10). Samim romanın başkişisidir. Samim, kız kardeşi Mefharet, erkek kardeşi Besim, Mefharet'in çocukları Aydın ve Selmin'le beraber Yeşilköy'de babadan kalma köşkte oturur. Samim bir bankanın yönetim kurulu üyeliğini yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri