Çoğu çocukta kusma kısa süreli olduğu için doktora gitmek gerekmez. Kusma 24 saatte düzelmiyorsa, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi vücuttan su kaybolduğunu gösteren bulgular varsa ya da iyi görünmüyorsa mutlaka doktora götürülmelidir.
Öncelikle eğer kusma günde 2 defa gerçekleşiyorsa, bu normal kabul edilir, hafif bir gebelik kusmasıdır. Bulantıda ise daha çok saat önemlidir.
Eğer yetişkin bir bireyde kusma bir günden daha fazla devam ediyorsa veya ishalle birlikte gelişen kusma yarım günden daha fazla devam ediyorsa ve dehidrasyon belirtileri varsa, en kısa sürede mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Çok fazla kusmak vücutta sıvı kaybına neden olur. Bu sıvı kaybını telafi etmek için bol su içmeniz gerekir.
Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir. Size iyi gelecek yiyecek ve içecekleri tüketirseniz ve biraz dinlenirseniz kolayca kendinizi toparlayabilirsiniz. Sadece vücudunuza biraz zaman tanımanız yeterli olacaktır.
Kusmaya karşı bol su tüketmeniz gerekiyor
O yüzden ilk olarak su tüketmelisiniz. İlk anda yetişkinler için 1 bardak su, çocuklar için ise 1 bardaktan daha az su tüketimi uygundur. Ancak suyu küçük yudumlar şeklinde tüketmeye de özen göstermeniz gerekir.
Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, "Biz kesinlikle kusmayı önermiyoruz, çünkü kusmanın yaratacağı komplikasyonlar, kişinin almış olduğu ilaçlar ve zehirli maddelere bağlı meydana gelecek durumdan daha kötü tablolara yol açabiliyor." dedi.
Kusma sırasında yanlışlıkla nefes alındığında, solunum yollarına ve akciğerlere besin artıkları kaçabilir. Buna bağlı olarak da “aspirasyon pnömonisi” adı verilen bir zatürre (pnömoni) çeşidi gelişebilir.
Kusma davranışları sonucu vücut su-tuz-mineral düzensizlikleri ciddi sorunlara yol açabilir. Yemek borusunda kusmalar sonrası yırtılma, midede delinmeler, kalp ritim bozuklukları gibi nadir ama ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Altta ciddi bir neden yoksa, çoğu kusma yaklaşık 12 saatte geçecek, çocuk rahatlayacaktır. Yudum yudum vereceğiniz sıvı, su veya doktorunuzun önereceği tuz-şeker karışımı olabilir. Kusma azalınca sıvı verme hızını arttırabilirsiniz.
Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
Küçük bir parça taze zencefil kökü veya zencefilli şeker yemek de, mide bulantısını geçirebilir. 2016 tarihli bir araştırmaya göre, zencefil hamile kadınlarda ve kemoterapi gören kişilerde, bulantı ve kusmayı önlemek ve tedavi etmek için güvenli ve etkilidir.
Bebekler Neden Kusar? Özellikle yaşamın ilk haftalarında bebekler beslendikten kısa süre sonra zorlanmaksızın ağız dolusu kusabilirler, bu durum genelde normal kabul edilir. Bebekler büyüdükçe, normal kilo almaya başladıkça bu durum azalır. Genellikle sekiz aylık olduklarında beslenme sonrası kusmalar ortadan kalkar.
Kustuktan sonra mideye ne iyi gelir sorusunun cevabı yatıştırıcı ve rahatlatıcı içeceklerdir. Kustuktan sonra öncelikle vücudun sıvı kaybını iyileştirmek için oda sıcaklığında su tüketilmelidir. Az tuzlu kraker, salatalık ve yoğurt hafif yiyecekler olarak tercih edilebilir.
Kustuktan Hemen Sonra Su İçilir Mi? Kustuktan hemen sonra su içimi önerilmemektedir. Boş mideye su alımı rahatsızlık hissi yaratabilir. Ancak belirli bir süre ardından az az sık sık su içmeye başlanılması önerilir.
Gözde bulunan damarlar oldukça hassas ve kırılgan olduğu için zedelenmeye oldukça müsaittir. Öksürme, hapşırma, kusma, ağır yük kaldırma, tansiyon, lens takmak, alerjik reaksiyonlar gibi birçok durumdan dolayı göz kanlanması oluşabilir.
Kusmaya çalışmak zararlı mıdır? Mide bağırsak enfeksiyonu ya da gıda zehirlenmesi gibi mideye giren bir madde sonucunda kişi mide bulantısı çekiyorsa, onu kusmak kişiyi rahatlatabilir.
Kişiler devamlı bir şekilde safra kusuyorlarsa o zaman mutlaka bir doktora görünmeleri gerekir. Çünkü bu durum ciddi bir sağlık problemi nedeniyle meydana geliyor olabilir. Sürekli safra kusma durumu yaşayan hastalarda dehidrasyon ya da elektrolit dengesizliği gibi ciddi problemler meydana gelebilmektedir.
Mide bulantısı ile beraber gelen kusma problemi için yoğurt tutucu bir görev görür. Doğal ya da taze bir kase yoğurt yiyerek mide bulantınızı dindirebilirsiniz.
Siklik kusma sendromu, belirgin bir nedeni olmayan şiddetli kusma atakları ile karakterizedir. Bölümler saatler veya günler sürebilir ve semptomsuz dönemlerle değişebilir.
Bulimia ya da Bulimia Nervoza isimleri ile tanınan rahatsızlık, psikiyatrik bir rahatsızlık olarak bilinir. Halk arasında kusma hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, bireylerde düzenli olarak aşırı yeme bozukluğu ve bu durumu aşırı çıkartma veya aşırı egzersiz ile tasfiye etme çabasıdır.
Kusan bir kedinin kaybettiği sıvıyı yerine koymak gerekir. Hangi sorundan kaynaklanırsa kaynaklansın çoğu zaman kusma eyleminde bulunan kedilere sıvı takviyesi yapılır. Kediniz eğer fazla susuz kalmış ve zayıf ise genel olarak damar içi sıvılar tavsiye edilmektedir.
Kusmayı kesmek için de önerilen içeceklerin başında yüksek oranda mineral içeren maden suları önerilmektedir.
Reflü mide asidinin ağza gelmesi durumudur. Bu durumda ağızda acı ve asidik bir tat hissedilir. Mide asidinin mideden çıkıp ağza gelmesiyle yemek borusu asit nedeniyle tahriş olup midenin ve boğazın yanmasına ve ağrılara sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri