“Ne üretirsem satarım” anlayışı, mevcut talep karşısında üretim miktarının yetersiz kaldığı sanayi devrimi öncesine ait bir yaklaşımdır. Sanayi devrimiyle üretimin hızla artması “ne üretirsem satarım yaklaşımının yerine, nasıl satarım yaklaşımının benimsenmesine yol açmıştır (Mucuk, 1986: 8).
“ Ne üretirsen üret, verimli üret; mutlaka satılır ve kar ortaya çıkar” mantığı bu dönemin ürünüdür (İslamoğlu, 2002; 10).
“ne üretirsem onu satarım (SATILIR)” anlayışı hakimdir.
1.Üretime yönelik pazarlama anlayışı: 18. yy' dan 1920' lere kadar yaşanan bu evrede üretici az, tüketici çok olduğundan dolayı ve “ne üretirsem onu satarım” ve “ürün kendi kendini satar” düşüncesi hakimdir.
1950'lerin ortalarında bazı işletmelere pazarlama anlayışı uygulaması gelişmeye başlamıştır. Kısaca, tüketiciyi tatmin ederek kar sağlama diye ifade edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bu pazarlama anlayışı “Ne üretirsem onu satarım.” temel düşüncesiyle hareket eder. Bu anlayışta tüm ürün üreticileri arz talebi yaratır görüşünü temele alarak ürünlerini geliştirir. Bu anlayış ile mühendislik ve üretim alanında yer alan yönetici kadrolar pek çok işletmede aktif bir rolde bulunmuştur.
Pazarlama pazarda ve tüketicide başlar; tüketicide son bulur. Tüketici neden o markayı/işletmeyi tercih etsin? İşletme değer yarattıkça, müşteri de daha fazla tatmin yarattıkça kar elde edebilirler.
Pasif marketing dediğimiz şey, internette yayınlamış olduğunuz içeriklerdir. Bu içeriklerin başlıcaları şunlardır. Facebook sayfanızda yayınladığınız içerikler olabilir. YoutTube kanalınızda yayınlıyor olduğunuz videolar olabilir.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Satış Anlayışı Dönemi
Tipik düşünce tarzı “ne üretirsem onu satarım, yeterki satmasını bileyim” şeklinde ifade edilebilir.
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
Pazarlama, mallar, hizmetler ve fikirler ile ilgilidir. Pazarlama sadece bir malın reklamı veya satış faaliyeti olmayıp, daha üretim öncesinde mamülün fikir olarak planlayıp geliştirilmesinden başlayarak, tutundurulması ve dağıtımıyla ilgilidir.
Pazarlama anlayışı, tüketiciler, rakipler ve pazarlar hakkında bilgi elde etmeyi, işletme bakış açısıyla bu bilgileri değerlendirmeyi, tüketici değerini nasıl sağlayacağına karar vermeyi ve tüketicilere değer sağlamak için süreci gerçekleştirmeyi içermektedir.
Sürdürülebilir pazarlama anlayışı, müşteriyi merkeze alan, çevrenin korunması anlayışını benimsemiş, toplumun değer yargılarını önemseyen, uygun maliyetli, çözüm odaklı ve müşteriye değer temelli mal veya hizmet sunma yolu olarak tanımlanabilir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Gizli Pazarlama Günümüzde tüketicilerin farkında olmadan tükettiğimiz reklam ve ürün pazarlama faaliyetleridir. Ürün ve hizmet tüketiciye satılmadan önce karışıklık yaratılır. Beynimizin içinde farklı düşünceler eyleme geçirecek vızıltılar ürünü almaya tetikleyecek bilgi daracıkları öncesinde aktarılır.
Mikro pazarlama ürün ve pazarlama programlarını spesifik birey ve yerel müşteri gruplarının istek ve gereksinimine uyacak şekilde hazırlamayı içeren pazarlama faaliyetidir. Pusu kurarak bekleme ve zamanı gelince rekabette üstünlük sağlamak amacıyla baskın yapan pazarlama faaliyetidir.
Proaktif pazarlama, bilgiye ulaşmak için aktif araştırma yapılarak, verilerin analiz edilmesi ve olası senaryolar eşliğinde pazarlama planının hazırlanmasıdır.
İyi bir satış ve pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi veya Pazarlama Bölümü'nü bitirmek gerekmektedir. Ayrıca bu bölümlerden mezun olmayan kişiler de gerekli deneyime sahip ise satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışabilir.
Pazarlama, satışın stratejisini belirler fakat gerçekleştirmez. Satış departmanından gelen bilgileri değerlendirmek, bu departmanın görevidir. Ürünü doğru kanallarda doğru stratejilerle sektöre yerleştirdikten sonra tutundurulması da yine pazarlamanın görevidir.
İhtiyaç: Bir şeyin eksikliğinin fark edilmesidir. İstek: Bir ihtiyacın spesifik tatmin edicisidir. İstekler, potansiyel müşterinin ürün satın almaya hazır olması durumunda “talep” haline gelirler. Bu açıdan bir ürün için talebin: ihtiyaç, istek ve ödeme yeteneğinin bir fonksiyonu olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri