Paralel daireler meridyenlere diktir. 90 kuzeyde ve 90 güneyde olmak üzere 180 paralel vardır. 360 meridyen olmasına rağmen 180 paralel olmasının nedeni paralellerin tam daire olmasıdır.
ekvator paralel olarak kabul edildiğinde 90 kuzey yarım küre'de, 90 güney yarım küre'de ve bir de ekvator olmak üzere toplam 181 paralel çıkması sorunudur.
Paralel daireler, doğu - batı yönünde uzanırlar. Bu özellik, haritalarda ise, yön bulmak için kolaylıkla kullanılır. Bir paralel daire üzerinde yer alan tüm noktaların Ekvator'a olan uzaklığı her yerde aynıdır. Bundan dolayı enlemler de aynı aralıklarda kabul edilir.
En büyük paralel dairesi olan Ekvator, başlangıç paralelidir. 2. Ekvatorun kuzeyindeki 90, güneyinde 90 olmak üzere 180 paralel vardır. 3. Dünya'nın şeklinden dolayı, Ekvator'dan kutuplara doğru gittikçe paralellerin boyları kısalır ( Ekvator 40 076 km, Kutup noktalarının boyutu sıfırdır.).
Paralel (coğrafya) - Diğer bir adı enlem olan ve dünyayı yatay olarak kestiği farz edilen 180 tane çizgi.
İlgili 42 soru bulundu
Her paralel aralığı bir enlem derecesidir. Bütün paralel dairelerinin arasındaki uzaklık birbirine eşit ve 111 km'dir. Paraleller birbirlerini hiçbir zaman kesmezler. Ekvator hariç, her bir çaptaki paralelden -biri kuzey yarıküre, diğeri güney yarıkürede olmak üzere- ikişer tane vardır.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
Ekvatorun enlemi tanım gereği 0°dir. Yerkürenin Ekvator uzunluğu 40.076,4 km'dir. Paralel (enlem) dairelerinin başlangıcıdır. 0° paraleli dünyayı kuzey ve güney olmak üzere iki yarım küreye ayırır.
Boylamlar, doğu ve batı boylamları olmak üzere ikiye ayrılır; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilir. Dünya üzerindeki aynı boylama sahip noktaların birleşmesi ile oluşan yarım daire şeklindeki varsayımsal yaylara ise meridyen denir.
Ekvator'dan itibaren birer derece aralıklarla ve Ekvator'a paralel çemberler yerleştirildiğinde Dünya üzerindeki bu çizimlerin adına paralel daireleri adı verilir. Ekvator en uzun paralel dairesidir. Ekvator dünyayı kuzey ve güney olmak üzere iki eşit yarıküreye ayırır. Paraleller doğu batı yönlüdür.
Arz daireleri (enlem) ekvatora (hattü'l-istivâ) paralel olarak geçtiği farzedilen dairedir. Bu sebeple bunlara paralel daireler veya kısaca paraleller denir. Ekvatora dik olarak geçtiği ve kutupları birleştirdiği farzedilen büyük daireler ise tûl daireleri (boylam) adını alır.
- Paralel doğruların birbirine olan uzaklıkları her zaman aynıdır. - Paralel doğrular birbirine karşı yaklaşmaz ya da uzaklaşmaz. - Tren rayları paralel doğrulara örnek olarak verilebilir. - Ayrıca bir otoyolda yerdeki düz beyaz şeritler yine paralel doğrulardır.
Paralel, uzunluğu boyunca birbirinden eşit uzaklıkta bulunan doğru ya da düzlemlerin birbirlerine göre durumlarını tanımlamakta kullanılan bir sıfat. Parallellik Öklid evreninde mümkündür ve Öklid'in paralel aksiyomunun temelini oluşturur.
Paralel doğrular, düzlemde birbirlerinden her zaman eşit uzaklıkta bulunan doğrulardır. Paralel doğrular asla kesişmezler.
Dünyayı kuzey ve güney yarım küre diye ikiye ayıran ekvatora paralel dairelere paralel ya da enlem daireleri denir. Paralel daireleri kuzey ve güneyde 1° aralıklı 90'ar tane olmak üzere toplam 180 tanedir.
Ekvator, kuzey ve güney yarım küreyi birbirinden ayırır.
Aşağıda Dünya'nın Güneş etrafındaki konumları verilmiştir. 17. Kuzey ve Güney yarım küre olarak Dünya'yı paralel iki eş parçaya böldüğü varsayılan hayali çizgiye Ekvator çizgisi denir. Ekvator çizgisinin oluşturduğu düzleme Ekvator düzlemi denir.
Paraleller doğu-batı doğrultusunda uzanırlar ve birbirlerini kesmezler. Paralel değerleri yukarı doğru büyüyorsa Kuzey Yarımküre, küçülüyorsa Güney Yarım küre'dir. Paralellerin çevre boyu ekvatordan kutuplara doğru kısalır. Kutup noktasında ise sıfır halini alır.
Ekvator'da gece gündüz süresi eşittir ancak Ekvator'dan kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
Dönüş sırasında alınan mesafe ne kadar fazlaysa çizgisel hız o kadar fazla, alınan mesafe ne kadar azsa çizgisel hız o kadar az olur. Bir diğer deyişle; çizgisel hız kutuplara gidildikçe düşer, Ekvator'a gidildikçe artar.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısının küçülmesi nedeniyle sıcaklık azalır.
Başlangıç meridyeni için günümüzde kabul edilen yaygın kanı Londra'nın Greenwich kasabasından geçtiği yönündedir. Uluslararası meridyen ya da Greenwich meridyeni gibi adlarla da anılır.
Başlangıç noktası olarak kabul edilen Greenwich'in doğusunda 180, batısında da 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen bulunur. Her meridyen arasındaki mesafe 111 km'dir. Aynı zamanda her meridyen arasında bulunan saat farkı ise, 4 dakikadır.
29. doğu meridyeni - Vikipedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri