ZEKAYI GELİŞTİRİR: Okunan kelime ve hikayeye olan konsantrasyon, beynin uyarılmasını sağlar. Özellikle okunan yazı zorlaştıkça beynin aktivitesi artar. Ayrıca okumak, kişinin olayları ve fikirleri daha iyi analiz etme ve eleştirel düşünme yeteneğini artırarak sorunları daha kolay çözmesine yardımcı olur.
Neurology dergisindeki bir araştırmaya göre, kitap okuma alışkanlığı olan kişilerde hafıza kaybı daha az görülüyor. Kitap okumak alzheimer riskini önemli ölçüde düşürüyor ve yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltıyor. * Stresi azaltıyor. * Özgüven kazandırıyor.
Kelime dağarcığınızı geliştirir. Araştırmalara göre, genç yaştan başlayarak düzenli olarak kitap okuyan öğrencilerin yavaş yavaş geniş kelime dağarcığı gelişir ve kelime hazinesi, standart testlerdeki puanlardan üniversiteye kabul ve iş fırsatlarına kadar hayatın birçok alanını etkileyebilir.
Düzenli olarak okuyarak, yavaş yavaş bilgi biriktirebilir ve kendinizi daha etkili bir şekilde düşünme ve ifade etme yeteneğini geliştirebilirsiniz. Ayrıca kitap okumak, konsantrasyonunuzu ve dikkat sürenizi artırmanıza da yardımcı olabilir.
Okumak, Stresi Azaltmaktadır
İyi yazılmış bir roman sizi başka dünyalara götürürken, çekici bir makale sizi rahatsız edecek gerginliklerden uzaklaştıracak ve sizi stresten koruyacaktır. Okumanın stresi azaltma etkisi uykuyu artırma ve kolaylaştırma etkisi de yaratmaktadır. Çoğu okuyucu bunu yaşayarak görebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Ne kadar çok okursanız, o kadar çok kelimeye maruz kalırsınız ve kaçınılmaz olarak günlük kelime dağarcığınıza girerler. Açık sözlü olmak ve iyi konuşmak her meslekte çok yardımcı olur ve üst düzey kişilerle özgüvenle konuşabileceğinizi bilmek, özgüveniniz için çok büyük bir destek olabilir.
Yapılan birçok araştırmada, okuyan kişinin zekâ gelişimine, büyük katkı sağladığı görülüyor. Okumak, kişide analiz etme yeteneğini de geliştirdiği için problem tespit yeteneğinin, artmasını sağlar. Kelime hazinesini arttırır. Okumak insanın kelime dağarcığını arttırır.
Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
Düzenli Okuma Alışkanlığı Özgüveni Yükseltir
Özgüveni artar: Düzenli kitap okumak insanın bilgi dağarcığını artırır. Bu sayede kişi, karşılaştığı engelleri daha kolay aşar. Girdiği tartışmalarda dahi okumanın insana kattığı bilgi, kültür, olgunluk kişiye özgüven ve sağlam bir alt yapı sağlar.
Kitap okumak, sabır ve odaklanma gerektiren bir eylemdir. Kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra bir soruna ya da konuya odaklanma konusunda daha başarılı olabilirsiniz. Bilgi birikiminiz artar, kendinizi geliştirirsiniz. Stres seviyenizin düşmesini ve rahatlamanızı sağlar.
Kitaplar, günlük ve tanıdık kelimelerin yanı sıra zengin ve karmaşık, hatta nadiren kullanılan kelimeler içerir. Kitaplar sayesinde çocukların duydukları kelime çeşidi artar. Kelime dağarcığının gelişmesi, çocuğun söylenenleri anlama ve kendini ifade etme becerisine temel oluşturması açısından büyük önem taşır.
Şüphesiz sesli okumak daha az zamanda daha fazla okuma yapabilmek için uygun bir okuma şekli değildir. Hızlı olabilmek ve okuma hızınızı dudak hareketlerinizin hızı ile sınırlamamak için sessiz okumanız gerekiyor. Bu arada hafıza teknikleri desteği olmadan yapılan sessiz okuma da hafızada pek kalıcı olmuyor.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız mutlaka günde en az 1 saat zaman ayırmalısınız. Yani ben 5 dakika sabah okurum, 10 dakika yatmadan önce bakarım şeklinde bir alışkanlık kazanmanız, kitabın kurgusunda bir konu bütünlüğü yakalamanız mümkün değil.
Yapılan araştırmalarda kitap okumanın eğitimde başarıyı %35 oranında arttırdığı ortaya çıkmıştır. Kitap okuma alışkanlığı bulunan bireyler genel olarak konuları kolay bir şekilde anlama ve kavrama becerisine sahip olmaktadır. Kitap okuma alışkanlığı, bireyin düşünme becerisini arttırır.
Stresi Azaltır
2009'da bir grup araştırmacı, öğrencilerin stres düzeyleri üzerinde yoga, mizah ve okumanın etkilerini ölçmüştür. 30 Dakikalık kitap okumanın da kan basıncını, kalp atış hızını ve psikolojik sıkıntı duygularını yoga ve mizah kadar etkili bir şekilde düşürdüğünü gözlemlemişlerdir.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Geceleri uyumadan önce kitap okumak beynin temel fonksiyonlarını sağlamlaştırır. Özellikle hafızanın diri kalmasını ve algılarının açık olmasını tetikler. Yani uyku öncesi sürekli olarak kitap okursan Alzheimer hastalığına yakalanma riskin son derece düşer.
Kitap okumak alışkanlıkların ve bağımlılıkların en güzelidir. Kitap okumanın tadına varan, her gün az da olsa buna zaman ayıranlar, hayatında ve kişiliğinde olumlu değişikliklerin olduğunu gözlemleyebilir. Çok okuyan insan, çok fazla cümle, dolayısıyla da çok fazla kelime okumuş demektir. Kitap en iyi dosttur.
Bol kitap okumak hızlı kitap okuma konusunda çok yardımcı olacaktır. Kitap okudukça görebildiğiniz alan genişleyecek, okuma ve anlama hızınız da artacaktır.
Kitap okumak, beyinde yeni nöron bağlantıları oluşturur, bilişsel yetenekleri geliştirir. Edinburgh Üniversitesi'nin araştırması, bilişsel yetenekler üzerinde bir etki görmek için günde yalnızca bir saat okumanın yeterli olduğunu bulmuştur.
Okumak; hayal dünyasını geliştiren, başlı başına ufkun genişlemesine yol açan, hafızayı güçlendiren, geleceğin yapı taşlarını oluşturan, bilgiyi destekleyen ve zihinsel becerileri geliştiren bir alışkanlıktır.
Stresi azaltıyor.
Araştırma sonucunda sadece altı dakika boyunca kitap veya gazete okumanın stres seviyesini %68 oranında düşürdüğü gözlemlendi. Edinilen sonuçlara göre kitap okumak stresi azaltma konusunda; yürüyüşe çıkmaktan, kahve içmekten ve müzik dinlemekten daha güçlü bir etkiye sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri