Bir buluş için patent almak gerekli ve faydalı bir işlemdir. Patenti alınan buluş sadece bir kişi ya da şirket tarafından üretilebilir, kopyalanabilir ve satılabilir. Buluşun kendisine ait olduğunu patent başvuru sürecinde kanıtlayan ve patent alan taraf buluşa dair her türlü kullanımda hak sahibi konumundadır.
Patent Yasalarının amacı; buluş yapmayı, yenilikleri ve yaratıcı fikri faaliyetleri teşvik etmek için gerekli olan korumayı ve buluşlarla elde edilen teknik çözümlerin sanayide uygulanmasını sağlamaktır.
Patent Önemi
Patent belgesine sahip olmanız durumunda, size ait olan buluşunuzun izniniz dışında başkaları tarafından üretilmesinin, pazarlanmasının, satılmasının veya ithal edilmesinin önüne geçmiş olursunuz.
Patentini almış olduğunuz ürünün her türlü hakları size ait olacaktır. İstediğiniz şekilde tasarlayabilir ve dilediğiniz şekilde patentini başkalarına devredebilirsiniz. Ayrıca patent alınarak, başka kişilerin ürün üzerinde hak iddia etmesini engellersiniz.
diye sorduğumuzda Tarım dâhil sanayinin her alanında yenilik, tekniğin bilinen durumunu aşan ve sanayiye uygulanabilirliği tanımlanan kimyasal maddeler ve usuller dâhil buluşlar patent verilerek korunan buluşladır.
İlgili 20 soru bulundu
Bir buluş için patent almak gerekli ve faydalı bir işlemdir. Patenti alınan buluş sadece bir kişi ya da şirket tarafından üretilebilir, kopyalanabilir ve satılabilir. Buluşun kendisine ait olduğunu patent başvuru sürecinde kanıtlayan ve patent alan taraf buluşa dair her türlü kullanımda hak sahibi konumundadır.
Buluşun ekonomik faydalarından sadece buluş sahibinin yararlanmasına imkan vererek, rakiplerine karşı teknik ve ekonomik üstünlük kazandırır. Mülkiyet hakkı sağlayan bir hak olarak devir alınabilir ve devir edilebilir. Söz konusu buluştan başkalarının (rakiplerin), yararlanmasını yasaklama hakkı sağlar.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
Kimine göre, Floransa Cumhuriyeti'nde 1421 yılında ünlü mimar ve mucit Filippo Brunelleschi'ye, ünlü mimari eseri “Duomo of Florence'e Carraran” mermeri taşımak için tasarladığı gemisi için verilen belge ilk gerçek patenttir. Kimine göre ise Kral 6.
Teknik olarak fikirlerin patentleri alınamaz. Fikir olarak oluşan bir proje prototip safhasına gelirse ve başarılı bir şekilde fikirleri yansıtırsa o zaman patenti alınabilir. Fikir patenti esasında bir ürünün, ürün oluncaya kadar geçen sürede insan zihninde her aşamasıyla düşünülerek planlanarak fikir aşamasına denir.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Patent; olumlu yönüyle sahibine buluşu üzerinde ekonomik olarak yararlanma imkanı sağlayan ve olumsuz yönüyle de söz konusu buluştan başkalarının yararlanmasını yasaklama imkânı veren ve türüne göre 10 (Faydalı Model) ya da 20 (İncelemeli Patent) yıl koruma imkânı veren hukuki bir belgedir.
Bir buluşun patentinin alınabilmesi için; o buluşun daha önce bir benzerinin yapılmamış olması, Endüstriyel kullanıma uygun olması, Buluş basamağına sahip olması.
Marka tescil ücreti yatırma işlemi genellikle başvurudan altı ay kadar sonra yapılır. Markanın tesciline karar verilmişse Kurum'a ödenecek olan tescil ücreti 1.960,00 TL olup Kurum tarafından alınan bu ücret sabittir. Sınıf sayısından etkilenmez.
Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Patenti olan ya da olmayan bir buluş için üretim yapılabilir.
Fikrinizi güvence altına almak ve rakiplerinizin haksız kazanç elde etmesini önlemek için patent başvurusu yapmanız gerekir. Ancak her fikir ya da buluş için patent alamayabilirsiniz.
Evet, alınabilir. Patentli bir ürün üzerinde patente konu olabilecek ikinci bir buluş yapılabilir. İkinci yapılan buluşun da patent belgesi almaya hakkı vardır.
Marka ve Patent Vekili Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Marka ve patent vekili olma şartları Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen vekillik sınavını kazanmak ve Türk Patent ve Marka Kurum siciline kayıt olmaktır. Marka ve patent vekillik sınavına başvuran adaylarda lisans mezunu olma şartı aranır.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri