Normal bir insan sabah 7-8 gibi uyanırken, 5'te uyanan insanların günlük görevlerini yerine getirmeleri için daha fazla zamanları oluyor. Güne erken başlayan insanlar, daha iyi alışkanlıklar ediniyor ve motivasyonları en yüksek seviyede oluyor.
Sabah 5'te uyandığınızda günden güne bir alışkanlığı takip ediyor olacaksınız. Güne sakin ve konsantre olmuş başlayacaksınız. Ayrıca bu kadar erken kalkmak için harcadığınız ekstra 2 saati de değerlendirmek zorunda hissedeceksiniz. Daha sonra ertelemeyi sizden tamamen uzaklaştıracak erdemli bir döngüye gireceksiniz.
Zira erken kalktığınızda daha pozitif uyanırsınız. Erken saatlerde yaptığınız egzersiz çok daha faydalıdır ve gün boyu zinde kalmanızı sağlar. Erken kalktığınız için sabah sessizliğinde birçok işi halletmeniz daha kolaydır. Hatta kahvenizi yudumlarken bu sessizliğin keyfini bile sürebilirsiniz.
Yapılan araştırmalar sabahları erken saatte uyanan insanların kendilerini daha enerjik ve mutlu hissettiğini gösteriyor. Güne erken başlayarak yapılması gereken işleri ve aktiviteleri planlamak insanlara kendilerini daha rahat hissettiriyor.
Geç kalkmak da insüline karşı daha az duyarlı olduğu ve bunun sağlığa zarar verdiği kaydedildi. Erken kalkanlar ise enerji için karbonhidratlardan ziyade yağ yaktıkları için diyabet ve kalp sağlığı açısından daha şanslılar. Ayrıca gün içinde daha aktif ve daha formda oldukları bulundu.
İlgili 34 soru bulundu
Bu döngünün ortasında uyanmak huysuz ve yorgun hissetmemize neden olabiliyor. İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı.
3) O zaman akşam saat kaçta uyuması gerekiyor? Sabah 7'de kalkmak üzere ortalama 10,5 saat uyuması için akşam en geç 20.30'da uykuya dalmış olması gerekiyor.
Sabah 5'te uyanıp güne enerjik başlayabilmenin anahtarı akşam 9-10 gibi yatağa girmek. Çocukları okula bırakmak, kahvaltı hazırlamak, trafiğe takılmadan işe yetişebilmek ya da sınava girmeden önce son bir tekrar daha yapmak. Erken uyanmak için herkesin kendine özgü bir sebebi var.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Merkezi Helsinki'de bulunan Finlandiya İş Sağlığı Enstitüsü bünyesinde yapılan bir araştırmada, geç yatıp geç kalkmayı tercih eden insanların, erken yatıp erken uyanan insanlara göre daha erken hayatlarını kaybedebileceği ortaya çıktı.
Verimli uyku uyuyamayan/uyumayan insanlarda uzun vadede kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, hipertiroid gibi ciddi hormonel bozukluklar ve çeşitli psikolojik/psikiyatrik sorunlar ortaya çıkabilir veya şiddetini arttırabilir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Normal bir insan sabah 7-8 gibi uyanırken, 5'te uyanan insanların günlük görevlerini yerine getirmeleri için daha fazla zamanları oluyor. Güne erken başlayan insanlar, daha iyi alışkanlıklar ediniyor ve motivasyonları en yüksek seviyede oluyor.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Müslümanlık inancında da bu saatlerde cinlerin biz insanların boyutunda en aktif olduğu zaman olduğu söylenir. Gece 3 bu yüzden insanlar için ürkütücü bir saattir. Çünkü öğretilenlere dayanarak gece bu saatlerde uyanan bir kişi muhtemelen zihnine hücum eden cin ve şeytan hikayeleri nedeniyle ter dökmeye başlar.
Vücuda enerji sağlar, beyinsel fonksiyonların normal gelişimini tamamlamasına yardımcı olur. Bu nedenle B grubu vitaminlerini enerjik hissetmek için tüketmelisiniz. C vitamini, enerjisini turunçgillerden alan vitamin sizleri hastalıklardan korur, güne dinç uyanmanıza yardımcı olur.
Demir eksikliği anemisi(kansızlık), guat vs. gibi sistemik hastalıklar da uykuya dalmayı geciktirir. Yaş ilerledikçe, erken uyanma sorunu artar. Yaşlılarda sabahları erken uyanmanın en sık nedeni depresyondur. Alkol gecenin sonundaki uykuyu böler.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
90 Dakika Kuralı: Her bir uyku döngüsü 90 dakikadan ve 4 aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle birçok faktörü göz önünde bulundurarak günde kaç saat uykunun size iyi geleceğini keşfetmelisiniz. Ancak bu uyku süresi yetişkin bir birey için en az 6 saat en fazla 9 saat olmalıdır.
Öncelikle haddinden fazla dediğimiz kaç saat uyku ona bakmak gerekiyor. Uzmanlara göre yetişkinler günde en az 7, en fazla 9 saat uyumalı. Ancak 7-9 saat uyku yetmiyorsa ve kendinizi uykulu hissediyorsanız 10 saat üzerinde uyuyorsanız, "hipersomni" olabilirsiniz.
Uzmanlar 14-17 yaş arası ergenler için her gece 8-10 saat uyumanın yeterli olduğunu, 18-64 yaş arası yetişkinlerde ise bu sürenin7-9 saate düştüğünü söyledi. Araştırmacılar, 64 yaşın üzerindeki kişilerin ise hergün sadece 7-8 saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam sürebileceğini belirtti.
Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri