Güneş Sistemi dört karasal gezegen barındırır. Bunlar: Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'tır. Etkin bir hidrosfer taşıdığı bilinen tek gezegen, bir karasal gezegen olan Dünya'dır.
Karasal gezegenler Merkür, Venüs, Dünya ve Mars olarak bilinmektedir. Merkür büyüklüğüne göre en küçük olandır. Merkür güneşe en yakın kaya yapısına sahip gezegendir. Venüs ise en sıcak ve güneşe en yakın ikinci gezegen olarak bilinir.
Yüzeyleri metal karışımına sahip sert kayalardan oluşmuştur. Karasal gezegenlerin en büyüğü Dünya'dır.
Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenleri gazsal gezegen olarak sınıflandırılır. Bu gezegenler hidrojen, helyum, amonyak ve metandan oluşan dev bir atmosfere sahiptir.
Yoğun, kayalık bileşimli, az ya da hiç uydusu olmayan, halkası bulunmayan ve Güneş Sistemi'nin iç yörüngelerinde yer alan dört gezegene iç gezegenler veya karasal gezegenler denir.
İlgili 15 soru bulundu
Karasal gezegenlerin yüzeyi sert kayalardan oluşur. Dünya karasal gezegenlerin en büyüğüdür. Gazsal gezegenlerin yapısı ise çeşitli gazların birleşiminden oluşur.
Plüton, Güneş sistemi'ndeki karasal gezegenler dikkate alındığında küçük bir kütleye sahiptir. Hatta gezegenlere ait yedi uydudan da daha hafiftir. Kütlece Plüton'dan büyük olan uydular: Ganymede, Titan, Kalisto, İo, Ay, Europa ve Triton'dur.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Bu gezegenler, Güneş'e en yakın ilk 4 gezegenden farklı olarak gaz yapıdadırlar. Jüpiter ve Satürn gaz devi, Uranüs ve Neptün ise buz devi olarak sınıflandırılır.
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devi sınıfına girmektedir.
Gaz devleri, çoğunluğu gazlardan oluşan gezegenlerdir. Güneş'ten en uzak dört gezegen olan Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün genellikle gaz devleri olarak sınıflandırılır. Gaz devleri olarak isimlendirilen gezegenlerin ortalama yoğunluğu Dünya'nınkinin yaklaşık beşte biri kadardır.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Mars Gezegeni Hakkında Genel Bilgiler
1- Mars'ın diğer adı Kızıl Gezegen… Peki neden rengi kızıla çalıyor? Mars'taki kayaları meydana getiren mineraller demir elementini içeriyor. Bu mineraller biraz su ve yeterli sıcaklık ile paslanıyor.
Karasal gezegen (dünyasal gezegen, kayasal gezegen ya da yerbenzeri gezegen) terimi, yapısının büyük bölümü silikat kayalardan oluşmuş gezegenleri tanımlar.
a) İÇ GEZEGENLER: Merkür, Venüs, Yer ve Mars. Bu gezegenlerin yörüngeleri Güneş etrafında daha dar bir bölge içine sıkışmıştır ve birbirlerine yakındırlar. b) DIŞ GEZEGENLER: Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. iç gezegenlere göre daha geniş bir alan içerisindeki uzaklıklara dağılmışlardır ve birbirlerine uzaktırlar.
Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün halkaları olan gezegenlerdir.
Gaz gezegenler sınıfında yer alan Neptün, Jüpiter ve Satürn'e kıyasla farklı yapısından ötürü buz devi olarak da sınıflandırılır. Güneş sisteminin Uranüs ile beraber en soğuk iki gezegeninden biridir. Katı yüzeye sahip olmamakla birlikte gezegenin dış katmanı genel olarak hidrojen ve helyumdan oluşur.
Dış gezegenler iç gezegenlere göre daha büyüktür. Uranüs en soğuk gezegendir. Neptün karasal bir gezegendir.
Dünya ise Güneş'e 3. sırada yakınlıkta bulunan karasal bir iç gezegendir.
dünyaya en yakın gezegen hangisi. gezegenler içten dışa doğru merkür venüs. dünya mars. jüpiter satürn uranüs ya da mars. dünya venüs arası mesafe ortalama da 41000000km. dünya mars arası mesafe ortalama da 78000000km. dolayısıyla cevap merkür. evet dünyaya ortalama da en yakın olan gezegen.
NASA, şimdiye kadar Dünya'ya en çok benzeyen gezegeni bulduğunu açıkladı. Bilim insanları gezegen Kepler-452b'yi "Dünya'nın Kuzeni" olarak tanımlıyor.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur. Gaz devleri olarak bilinen gezegenlerden olan Neptün katı bir dış yüzeye sahip değildir.
IAU beş cismi cüce gezegen olarak tanımlıyor: Ceres, Plüton, Eris, Haumea ve Makemake. Ceres ve Plüton direkt gözlemlerle cüce gezegen olarak biliniyor. Eris, genellikle Plüton'dan daha kütleli olduğu için cüce gezegen olarak kabul ediliyor.
Ayrıca kütle çekimi, şeklinin küresel olmasını sağlamaya yetecek kadar büyük. Ancak Plüton kütle çekimi etkisi ile yörüngesi etrafındaki diğer gök cisimlerini kendisine bağlayamadığı için gezegen değil, cüce gezegen olarak sınıflandırılıyor.
Plüton (Antik Yunanca: Πλούτων, Ploutōn) Roma mitolojisinde yeraltı dünyasının hükümdarıdır. Mitolojideki bu tanrının önceki ve daha yaygın olan ismi Yunan mitolojisindeki yeraltı tanrısı Hades'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri