Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Madem ki bağlaç mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Madem ki bağlaç mı?

Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Ki bağlaç mı değil mi nasıl anlarız?

Ki'nin yazımını nasıl ayırt edebileceğimiz konusunda kolay bir yöntem var. Cümledeki ki'den sonra –ler/–lar eki eklenir. Sözcüğün anlamı bozulmuyorsa buradaki -ki ektir ve bitişik yazılır. -ki eki, cümleye genellikle aitlik anlamı katar. Eğer anlam bozulursa bu ki ayrı yazılır ve bağlaçtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Madem mi maden mi?

Arapçadan dilimize geçmiş olan bu sözcük Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''mâdâm'' şeklinde yazılır. Kelime zamanla ''madem'' şeklinde telaffuz edilmeye ve ''ki'' bağlacı ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Neyse ki ayrı mı?

Neyse ki yazılışı TDK tarafından sözlük içerisinde paylaşılmıştı. Buna göre “neyse ki” kelimesinin doğru yazılı ayrı şekilde yazılmış hali. Yani kelimeyi “neyseki” şeklinde yazan kişiler yanlış kullanım yapmış oluyorlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Bağlaç olan de ki mi?

7. sınıflar için ''de'' ''ki'' ve ''mi'' soru eklerinin yazımını örnek cümlelerle anlattık. ''Ki'' de hem bağlaç hem de ek olarak kullanılır. ''Ki'' bağlaç olarak kullanıldığında yan cümleleri birbirine bağlar. İyelik eki olarak kullanılan ''ki'' ise aitlik bildirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Halbuki / Oysaki / Mademki / Ne yazık ki / Ne var ki / Belki / Sanki / Çünkü

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ki edat mı bağlaç mı?

Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Bağlaç olmayan ki nedir?

Bir ek olduğu için '-ki' ilgi eki de her zaman önündeki sözcüğe bitişik yazılır. Bağlaç olmayan '-ki' eki iki cümleyi bağlama görevi üstlenmez, dolayısıyla bitişik yazılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bakikaracay.com

Eğer ki nasıl yazılır?

Doğal olarak günümüzde de “eğer ki” şeklinde yazılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Peş peşe bitişik mi ayrı mı?

Türk Dil Kurumu resmi internet adresi üzerinden diğer kelimelerde olduğu gibi peş peşe için de bilgiler vermişti. İşte bu kelimeyle ilgili bilinmesi gerekenler… “PEŞ PEŞE” YAZILIŞI TDK'DA! Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Her gün bitişik mi ayrı mı?

Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Dün ki nasıl yazılır?

İçinde bulunulan günden bir önceki gün dünkü olarak ifade edilir. Yani aynı zamanda dün yapılan herhangi bir durum ya da olay biçiminde öne çıkar. O yüzden bu kelime bitişik biçiminde ele alınır ve 'Dünkü' şeklinde yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Öyleki Mademki nasıl yazılır?

Bu bağlacın birleşik yazıldığı istisnalar illaki, mademki gibi kelimelerdir. TDK bunları birleşik yazmaktadır çünkü orada "ki" gerçek anlamda bağlaç işlevi görmeyip sadece anlamı kuvvetlendirmektedir. "Öyle ki" ifadesinde ise bir nitelemeyi önceki ifadelere bağlama işlevi vardır ve bu yüzden ayrı yazılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nasil-yazilir.com

Maden suyu ayrı mı?

Yiyecek, içecek adlarından biriyle kurulan birleşik kelimeler: bohça böreği, talaş böreği; badem yağı, kuyruk yağı; arpa suyu, maden suyu; tulum peyniri, beyaz peynir; Adana kebabı, tas kebabı; İnegöl köftesi, İzmir köftesi; ezogelin çorbası, yoğurt çorbası; irmik helvası, koz helva; acı badem kurabiyesi; Kemalpaşa ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Bağlaç olan de nasıl anlaşılır?

Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Bağlaç olan de nasıl ayırt edilir?

“de”nin Yazımını Kolaylıkla Nasıl Ayırt Edebiliriz? “de”nin yazımını ayırt etmenizi sağlayacak pratik yöntem şudur; Eğer cümle içinde yer alan “de”yi çıkardığınızda cümlede bir anlam bozukluğu oluşmuyorsa bağlaç olan “de”dir ve ayrı yazılır. Eğer anlam bozukluğu oluşuyorsa hal eki olan “de”dir ve bitişik yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bikifi.com

Yarın ki nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Gitgide bir nasıl yazılır?

Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Aklı selim nasıl yazılır TDK?

TDK imla kılavuzunda "aklıselim" maddesi olmamakla birlikte TDK Türkçe Sözlük'te bu söz "Aklıselim" şeklinde birleşik yazılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Öz güven nasıl yazılır?

Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

Yeterki nasıl yazılır?

TDK'ya göre yeterki sözcüğünün doğru yazılışı "yeter ki" şeklindedir. Yani bu sözcük ayrı yazılmalıdır. Birleşik olarak yazılışı doğru değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Ön yargı nasıl yazılır?

Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Farz edelim ki nasıl yazılır?

TDK'ya göre farz etmek kelimesinin doğru yazılışı "farz etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sertifika.subu.edu.tr

Kaç tane ki var?

Türkçede “ki” ve imlâsı: İlgi Zamiri ki, ki Bağlacı, ki Yapım eki.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkedebiyati.org

Senin ki nasıl yazılır?

İlgi zamiri olan -ki bitişik yazılması gereken bir kalıptır. Seninki TDK tarafından ilgi zamiri kullanılan ve aitlik belirten bir sözcük olarak sınıflandırılır. Bu nedenle seninki yazımı da bitişik olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Akşam ki nasıl yazılır?

"Akşamki" birleşik yazılır çünkü burada kullanılan ki, bağlaç değil ek niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nasil-yazilir.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT