Sıra gecesi veya Sıra geceleri ya da Urfa'da bilinen adıyla Sıra gezmek, Türkiye'de Şanlıurfa iliyle özdeşleşen halk kültüründe ses, saz ve söz üzerine sohbet yapılan toplantı ve aktüalite meclisidir. Sıra gecesi tam anlamıyla baştan sona musiki, muhabbet ve edebiyat bütünü olarak ele alınabilir.
Ev sahibi çayın geciktiğini anlar ve hemen çayları getirir. Sıra gecesinde acı kahve ve çaydan başka, yazın ayran ve şurup ikram edildiği de olur. Sıra gecelerinde alkollü içki kesinlikle içilmez. Sıra gecelerinde yemek olarak “çiğköfte” yapılır, nadiren diğer yemekli sıra geceleri de vardır.
Hayır hiçbir yaş sınırı yok, giriş açık...
Sıra gecesine kadın gider mi? Sıra gecelerine kadınlar tabiki katılabiliyor.
Urfa türküleriyle başlayan gece, davul gösterisi, çiğ köfte yoğurma ve yeme içme keyfiyle devam eder. Sıra geceleri genellikle akşam saatlerinde başlar ve gece yarısına kadar sürer.
İlgili 15 soru bulundu
Sıra gecesi, genel bir tanımla, her meslekten oluşan arkadaş gruplarının haftada bir gün, sırayla birinin evinde yaptıkları sazlı sözlü, yemekli sohbet toplantılarıdır.
Sıra geceleri genel olarak erkekler arasında yapılır. Buralara çocuklar küçük yaşlarda götürülerek, cemaat ile oturup kalkmayı, dinlemeyi ve adab-ı muaşerat öğrenirler. Halk içerisinden çıkan müzisyen ve şarkıcılar bu gecelerde özellikle uzun hava başta olmak üzere yöresel türkü ve şarkılar ile şiirleri seslendirirler.
Eşrafın uzun kış gecelerinde bir araya gelip sohbet ettiği bu tür toplantılara katılmışmış... Ve gecenin birinde kendisini ağırlayan eşrafa, 'böyle olmuyor, bu işi sıraya koyalım, bundan sonraki gece sıra bende' demişmiş de o günden bu yana bu gecelerin adı Sıra Gecesi olmuşmuş...
Şanlıurfa halkının birçoğu eskiden olduğu gibi sıra geceleri düzenlemekte, haftada bir veya iki gece, evlerinde, misafirhanelerde ya da özel olarak hazırlatmış oldukları oda ve mağaralarda toplanarak bu geleneği sürdürmektedirler.
Urfa'da olmasa da büyük şehirlerde dansöz de oynatırlar, başka şowlarda yaptırılar. Ama herkes şunu bilsin ki Dansözün Sıra gecesi ile hiçbir ilgisi yoktur.
Sıra Gecesinde Ne Giyilir? Sanatçılar için konsept zaten belli genelde gömlek ve şalvar giyiyorlar.Fakat ziyaretçiler herhangi bir kıyafet prosedürü yok 🙂 Size kalmış.
Her Cuma Ziya Şark Sofrası Florya'da “Urfa Sıra Gecesi” saat 20:00 - 23:00 saatleri arasında!
Şanlıurfa Sıra gecelerine katılan kişiler arasında etnik bir ayrım kesinlikle yoktur.
🇹🇷Davul böyle çalınır... Urfa sira gecesi özel. #kervantur.
Bu gecelerde sohbet, muhabbet edilir, çalmasını-söylemesini bilen varsa müzik icra edilir. Müzik icra edilmeyen Sıralar da vardır. Sıra gecesinde, Tolaka ve Yüzük Fincan gibi geleneksel oyunlar oynanır. Çiğköfte ve tatlı yenir, çay ve acı kahve ikram edilir.
Urfa sıra geceleri, her hafta Pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi ve günleri düzenlenmektedir. Bu geleneksel etkinliklerde, Urfa'nın kültürüne ait müzik ve dans gösterileri sunulmaktadır. Sıra geceleri genellikle Sıra Kafe veya Sıra Evi gibi mekanlarda gerçekleştirilir.
Tarihi ise çok eskilere kadar uzanıyor. Erkekler arasında yapılan bu etkinlik zamanla kültürel bir faaliyete dönüşmüş. Sırayla herkesin evinde buluşup eğlenmeleri üzerine adını 'sıra gecesi' olarak alan kültürel etkinlikte Şanlıurfa türküleri söyleniyor, saz çalınıyor ve çiğ köfte yapılıyor.
şanlıurfada özellikle kış gecelerinde olmak üzere, yaşları birbirine yakın arkadaş gruplarının, her hafta başka bir arkadaşın evinde olmak üzere, haftada bir akşam, belirli bir niteliğe ve düzene göre sıra ile yaptıkları toplantılardır.
Meşhur sıra gecesi, Mardin Konağı'nda yaşanır.
Adnan Doğan ve Sıra Gecesi Ekibi 5 KASIM 2022. Cumartesi günü 19:30' da Meva Garden Park' ta.
Damadın giyim eşyaları düğün esnasında kız evinden törenle getirilir buna asbap arkasına gitmek denir. Bir tepsiye konulmuş danmadın elbisesi, iç çamaşırları, ayakkabısı, mendil ve çorabı, asbap arkasına giden geçler tarafında çalğıcılarla birlikte güle oynaya getirilir.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Kürt veya Kürd sözcüğünün etimolojisi oldukça tartışmalı bir konudur ve tam olarak nasıl türediği kesin olarak bilinmemektedir. Kürt sözcüğünün belgeli tarihi milattan sonra 6-7. yüzyıllardan başlar. Kürt sözcüğü en az 17. yüzyıla kadar bir kolektif kimlik terimi haline gelmedi.
Hawar dergisi, Latin alfabesiyle yayınlanmış ilk Kürtçe dergi olarak tarihi öneme sahiptir. Derginin Kürt dili ve edebiyatının geliştirilmesine katkıları nedeniyle her yıl 15 Mayıs tarihi, Kürt Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri