Tesbih çekerken amaç Allah'ın rızasını kazanmak ve onu zikretmek olduğu için Müslümanlar için önemli olan ibadetlerden biridir. Tesbih çekerken istenen Esmalar ve dualar okunabilir. Namazlardan sonra yapılan tesbihatlarda 33'er kez Subhanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber denir.
Tesbih, Allah'ın sıfatlarını tesbih ederken sayı saymak için kullanılan, 33 veya katları kadar boncuk tanesinin ipe dizilmesiyle oluşan halkaya denir. İslamiyet başta olmak üzere birçok dinde kullanılır. Bunun dışında stres atmak için de kullanılır. Tesbihin 11, 33 ve 99 boncuklu olanlarını Müslümanlar kullanır.
Yüce Allah'ı zikretmek konusunda Kur'an-ı Kerimde 45 civarında ayet-i kerime bulunmaktadır. Allah'ı zikretmek, inanan kalbin gıdası, derdinin şifası ve kurtuluş vesilesidir. Zikir, Mümin kalplerin neşesi, ıstıraplı gönüllerin huzur kaynağıdır.
Allah'ı çok zikredin (anın) ve O'nu sabah akşam tesbih edin." (Ahzab, 33/41, 42). Bu ayette Yüce Allah, imân sahibi olan insanlardan hem Allah'ı zikretmelerini ve hem de tesbihte bulunmalarını taleb etmiştir. Zikir ve tesbih, berâber işlenmiştir. Zaten tesbih, zikrin bir çeşididir.
“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”
İlgili 44 soru bulundu
"'Namazlardan sonra yapılan tesbihat ve dualar, namaza dahil olmasa da makbul ibadetler arasında yer aldığından müstehaptır (Dinen emredilmediği halde yapıldığında sevap kazanılması). Zira, namazlardan sonra dua ve tesbihat Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilmiş ve bizzat yapılmıştır.
Tespihin varlığına ilişkin ilk izler Mısır'da bulunmuştur. Hristiyan keşişleri tarafından kullanılmaktaydılar. Bugün Belçika sınırları içinde olan, 7. yy'a ait bir Rahibe'nin mezarında, taştan yapılmış tespih taneleri bulunmuştur. Tespihin bugünkü kullanım şekli 12. yy'a dayanmaktadır.
Günümüzün bilim insanları, bedenimizin, çalışma yaşamının güçlükleri, sorunları ve korkularıyla sürekli stres altında bulunduğunu, bunun sonucunda sinir hücrelerinin aşırı yorulup yıprandığını söylemektedir. Beynimizi rahatlamak ve stresi azaltmak için için tesbih çekmenin çok etkili ve faydalı olduğunu söylüyorlar.
Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de, tesbihi zikirle berâber anmıştır: "Ey inananlar! Allah'ı çok zikredin (anın) ve O'nu sabah akşam tesbih edin" (el-Ahzab, 33/41, 42). Bu ayette Yüce Allah, imân sahibi olan insanlardan hem Allah'ı zikretmelerini ve hem de tesbihte bulunmalarını taleb etmiştir.
Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
Üstad Bediüzzaman Hazretleri çeşitli sohbetlerinde bu konuda şöyle demiştir: "Namazın sonunda tesbihat, namazın tohumu, çekirdekleri hükmündedir." Bu kadar sevablı bir ibadeti kaçırmamak ve şirketi maneviyede yer alabilmek için farz namazlarından sonra bu tesbihatların yapılması çok önemlidir.
Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
Dolayısıyla “tespih etmek” Allah'ın adlarını anmak anlamına gelir.
Rivayete göre Müslümanlar tespihi Budistlerden almışlar. Hıristiyanlar da müslümanlardan. İslamiyet'in ilk yıllarında Müslümanlar tespih yerine el içinde parmaklarını sayarlarmış. Bu nedenle tesbihin Ebu Bekir döneminde ilk defa kullanıldığı sanılıyor.
Stres Azaltma: Tesbih çekmek, erkeklerin stres ve gerginliğini azaltmalarına yardımcı olur. Tesbih çekmek, tekrarlayan hareketler yaparak sakinleşme hissi verir ve kişinin rahatlamasına yardımcı olur. Estetik Görünüm: Tesbihler, estetik görünümleri ile dikkat çekerler.
Cevap ( İlahiyatçı Meral Günel): Ebû Davud, Tirmizî, Nesaî ve Hakim'in kaydına göre Rasûl-i Ekrem Efendimiz, her namazdan sonra ümmetine de tavsiye ettiği zikirlerini (otuz üçer defa tesbih-sübhanallah- tahmid-elhamdülillah- ve tekbir-allahuekber-) parmak eklemleriyle yapardı.
CEVAP: Peygamberimiz parmak boğumlarıyla tesbih sayardı. Genellikle sağ parmağının boğumlarıyla sayardı. Bugünkü anlamda tesbih Asr-ı Saadette yoktu. Sahabe ise genellikle hurma çekirdekleriyle tesbih çekerlerdi.
Allah'ın noksan sıfatlardan münezzeh ve yüce olduğuna inanıp bunu sözleri ve davranışlarıyla belirtme anlamında terim. Allah'ın yaratılmışlık özelliklerinden arınmış olduğuna inanıp bunu ifade etme anlamında kelâm terimi.
Bir hadis-i şerifte, (Gafiller arasında Allahü teâlâyı anan, kuru ağaçlar arasındaki yeşil ağaç gibidir) buyuruluyor. TV'de de, günah olmayan bir şey izlerken tesbih çekmenin mahzuru olmaz.
Peygamberimiz (asm) sağ parmaklarının boğumlarıyla tesbih çekerdi.
99'lu Tesbih: 99'un Anlamı
99'lu tesbih , esas olarak Allah'ın kutsal isimlerinin hesaplanmasına ve tekrarlanmasına yardımcı olur. Ayrıca bir dindarlık görünümünü yansıtmak için de bazı kişiler boynuna takar. 99 'lu tesbihin nispeten uzun olması, yapıldığı malzemenin hafif ve belirli bir boyutta olmasını gerektirir.
Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir. Tüm namazlardan sonra bu şekilde sayılara uyarak tesbih yapılmaktadır.
Tesbihin dini inanış dışında bir amaçla kullanılması ilk olarak kabadayılarda görülmüştür. Kabadayılar o dönemde dini inanışa saygısızlık olmasın diye 33 taneli tesbihleri tercih etmemiş, 17 taneli maskot efe tesbihleri kullanmışlardır. Maskot efe tesbihlerin tane sayısının 17 olmasının nedeni budur.
Rüyada tesbih kopması, iş hayatında sıkıntılı bir döneme gireceğinize ve maddi kayıplar yaşayacağınıza işaret eder. Bu rüya, çok iyi giden bir işinizin hiç ummadığınız bir anda bozulacağına delalet eder. Rüya sahibi, bir süre karamsarlık yaşasa ve kendisini yenilmiş hissetse de kısa bir süre içinde toparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri