Yemekten sonra egzersiz yapmanın kramplara yol açtığına dair bir veri yok. Fakat yoğun egzersiz durumunda kan akışının sindirim sisteminden uzaklaşarak kol ve bacaklardaki kaslara ve deriye yöneldiğini biliyoruz. Böylece yediğiniz yemeği tam sindiremeyecek, bu ise bulantıya yol açacaktır.
Sıcak havanın sağlık üzerinde olumsuz etkilerine karşı uzmanlar vatandaşları uyarıyor. Denize ya da havuza tok karnına girmenin olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan uzmanlar, mümkünse yemekten en az iki saat sonra suya girilmesi gerektiğini belirtti.
Yemek yedikten sonra en az 1 saat geçmiş olmalıdır. Dolu bir mideyle spor yapmak tehlikeli olabilir. Aynı zamanda çocuğumuzun kusmasına neden olabilir.
Yüzme Havuzu Kullanım Kuralları:
Yemek yedikten en az 2 saat sonra havuza giriniz. Havuza girmeden önce varsa ağzınızdaki sakızı çöp kutusuna atınız. Havuza girmeden önce bütün takılarınızı ve varsa makyajınızı çıkartınız. Havuza bonesiz girmeyiniz.
Fiziksel aktivite yaparken midenin dolu olması, hem yediklerin ağza gelmesine yol açar; hem de sindirim sistemine kan akımı arttığı için kaslardaki performans daha düşük olur. Havuz ve denize girmeği de, fiziksel aktivite kategorisinde değerlendirmek gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Duş Alarak Vücudunuzdan Mikroorganizmaları Uzaklaştırın
Ancak havuz suyuyla temas ettiklerinde suyu kirleteceklerdir. Su ile basit bir duş alarak, bu maddeleri vücudunuzdan atabilir, böylece yüzmeye başladığınız havuz suyunu kirletmemiş olursunuz.Bu, havuzun çok daha uzun süre temiz kalmasına yardımcı olur.
Az miktarda mikroplu havuz suyu yutmak ishal olayına neden olabilir. Yüzmeden önce duş almak ve havuz suyunu yutmaktan kaçınmak gerekir. Bazı mikropların klora toleransları yüksek olup klorlu suda bir süre yaşayabilir.
HAVUZ KULLANIM KURALLARI HAVUZA GİRMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR. Havuza girmeden en az 1,5 saat önce yemek yemiş olunuz. Havuza girmeden önce lütfen tuvalete gidiniz.
Bu yemeği suya girmeden asgari 2-3 saat önce yiyin. Çok fazla miktarda yenmemeli ancak size birkaç saat yetecek miktarda olmalıdır. Yüksek karbonhidratlı yiyecekler en iyi seçimlerdir. Örneğin: ekmek, makarna, pilav, meyve.
Kaplıca havuzundan sonra duş alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez aksine mineraller vücutta daha uzun süre kalacağı için termal sudan faydalanma oranı artmaktadır. Fakat umumi kaplıca havuzu kullanımından sonra duşlarda kaplıca suyu kullanımı mümkünse duş alınması herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
Müslümanın nefsiyle mücâdele etmesi, bu ve buna benzer haram şeylerden, özellikle de bu mübârek ayda nefsini alıkoyması ve koruması gerekir. İftardan sonra imsak vaktine kadar mastürbasyon yapılabilir ancak gusül abdesti alınması gerekir.
Metabolizmanızı başlatmak için yüzmeden önce küçük bir yemek yemeye çalışmalısınız. Böylece havuza girmeden önce bir porsiyon meyve, bir avuç kuruyemiş veya üzerine tohum serpilmiş yoğurt tüketebilirsiniz. Biraz kafein bile yüzmeden önce metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olabilir.
Havuz suyu yutan çocuğun bu suyu vücudundan atması için bol sıvı tüketmesi gereklidir. Eğer rahatsızlık devam ediyorsa hekime başvurulması gereklidir. Bu sayede çocuğunuzu oluşabilecek havuz suyu tehlikelerine karşı güven altına almış olursunuz.
Ayrıca tahrişe neden olur; bazen aşırı havuz kokusu yaratır ve gözleriniz yanar. Siyanojen klorid de tahriş edici bir maddedir ve vücudun oksijen kullanma yeteneğini gerçekten etkileyebilir. Ne kadar idrarla dolu olursa olsun, bir havuzda bundan dolayı ölünmez- fakat kesinlikle bunu solumanız sizin için iyi değil.
Yüzmeden önce enerji verici meyveler tüketin
Fiziksel aktivite yaparken midenin dolu olması, hem yediklerin ağza gelmesine yol açar; hem de sindirim sistemine kan akımı arttığı için kaslardaki performans daha düşük olur. Havuz ve denize girmeği de, fiziksel aktivite kategorisinde değerlendirmek gerekir.
“Havuza işemek yüzücüler için normal bir durum; bütün yüzücüler havuza işerler. İki saat havuzda kaldığımızda işemek için dışarı çıkmayız. Klor mikropları öldürüyor yani işemek zararlı bir şey değil.”
Yüzücüler antrenmana vücutlarında yeterli miktardaki sıvı ile başlamalıdır. Kısaca sadece antrenman sonrasında değil öncesinde de yeterince sıvı almak çok önemlidir. Antrenmandan 2–3 saat önce 400–600 ml sıvı tüketimi yeterlidir.
Ağır egzersiz yapanlar özellikle body building sporcuları ve profesyonel sporcular hemen antrenman sonrasında sıvı protein ve karbonhidrat karışımı içeceği içmelidirler. Yarım litre kefire yarım litre taze sıkım meyve suyu karışımı ya da evde hazırlanmış meyveli yoğurt tercih edilebilir.
Bu nedenle spor sonrasında vücudunuzun toparlanması için öğünlerine kompleks şekerler eklemeniz gerekir. Bunlar bulgur, baklagiller, tam buğday ekmek ve sebzeler olabilir. Bunun haricinde yıpranan kas liflerinin tamiri için mutlaka protein alınmalıdır.
Açık yarası ve enfeksiyon vb. rahatsızlığı olanlar, havuza girmemelidir. Havuzun hijyen ortamını bozacak her türlü davranış yasaktır (Tükürmek, ağızdan su püskürtmek vb.). Havuz çevresinde ve soyunma odalarında terlik giymek gerekmektedir. Alkollü kişiler havuz alanına giremezler.
Havuzda bone takmak hem hijyen hem de havuz bakımı açısından önemlidir. Havuzda biriken saçlar cihazlara zarar vereceğinden havuzda bone takmak gerekir. Bone takılmadığında sağlığa zarar verecek etkiler oluşabilir.
Deniz ve havuz için mayo olarak rahatlıkla şort kullanabilirsiniz. Tercih edeceğiniz mayo ister yüzücü mayosu olsun ister slep, yüzerken kendinizi rahat hissettiğiniz sürece sorun olmayacaktır. Ancak, dalmak için mutlaka dalış kıyafeti giymeniz gerekir.
Duş almak, su yoluyla bulaşabilecek enfeksiyon veya hastalık taşıma ve bulaşma riskini azaltmak için doğal bir yol sağlar. Yüzdükten sonra sabun ve suyla iyice yıkayarak cildinizdeki ve saçınızdaki bakterileri temizleyin ve havuza adım atmadan önce de yıkayarak başkalarını koruyun.
Hassas bölgeleri, sudan korumak için yüzücülerin kullandığı ipli burun tıkacı, kullanımının rahat olmasının yanında, denizde veya havuzda kaybolmadığı için tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri