Su Altında Nefesini 24 Dakika 37 Saniye Tutarak Guinness Rekorlar Kitabına Giren Dalgıç Hırvat dalgıç Budimir Buda Sobat su altında nefesini 24 dakika 37 saniye tutarak rekor kırdı. 54 yaşındaki dalgıç kendine ait rekoru geliştirirken o anları da böyle kaydedildi...
Nefesinizi 40 saniyeden az bir süre tutabildiyseniz, solunum sisteminiz pek iyi değil demektir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır. Nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız gerçekten iyi durumdasınız.
Tam 24 dakika 33 saniye nefesini tuttu. Hırvat dalgıç Budimir Buda Sobat, inanılması zor bir rekora imza attı.
54 yaşındaki Budimir Buda Sobat isimli Hırvat dalgıç, tek nefeste 24 dakika 33 saniye su altında kalarak Guinness Dünya Rekorunu ve kendi kişisel rekorunu kırdı. Daha önce 2018''de 24 dakika 11 saniye su altında kalan 54 yaşındaki Budimir Buda Sobat, bu ay yaptığı denemede 24 dakika 33 saniye ile dünya rekorunu kırdı.
O hâlde havuzun dibinde 60 ile 90 saniye arasında kalabildiğinizi de unutmamışsınızdır. Bazı aşırı başarılı arkadaşlar dışında genel süre budur.
İlgili 42 soru bulundu
ömrü uzatır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, stresi. azaltır, nabız ve tansiyonu düşürür. Bu mucizevi.
5 dakikadan daha fazla oksijensiz kalan beyin hücreleri ölmeye başlar ve daha ağır belirtiler oluşur. Bu durum koma, nöbet ve ölüme kadar gidebilir.
Rekoru 11 metre geliştirdi
Victor Vescovo, 10,927 mertreye indiği son dalış ile en derine inme rekorunu 11 metre geliştirdi. Dalış ile ilgili BBC'ye konuşan Vescovo, "Başardığımız şey hakkında ne kadar heyecanlı olduğumuzu kelimelerle anlatmak güç." dedi.
Profesyonel olarak dalış yapan Turan, tüpsüz dalışta 40 metre derinliğe kadar inebiliyor. Dipte bekleme süresi ise 4.5 dakikayı buluyor. Static apneada ise 6.5, 7 dakika suyun altında kalabiliyor.
Sportif dalış limiti 30 metredir. 18 yaşından küçük olan fakat ileri seviyede sertifikası bulunanlar ise 24m. derinliğe kadar dalabilirler. Başlangıç seviyesindeki dalıcılar için dalış derinliği kaç metredir? Başlangıç kursunu bitirmiş bir dalıcı en fazla 18 metreye inebilir.
Nefesinizi 42 saniye ile 49 saniye arasında tutabiliyorsanız değerleriniz normal kabul edilebilir. 49 saniye üzerinde tutuyorsanız akciğer kapasiteniz üst seviyede olabilir.
NEFES TUTMAYI BİLMEK GEREK
Dikkat edin, bilinçsiz nefes tutma çalışmaları fayda yerine zarar verebilir. Gereğinden fazla nefes tutmak bedenin doğal biyokimyasına zarar verebilir. Indian Journal of Psychiatry'de yapılan bir çalışmada sürekli nefesini tutan çocuklarda davranış bozukluğu olduğunu ortaya koydular.
Burundan derin bir nefes alın. Bu esnada karın bölgesinin şişmesi gerekir. Nefesinizi yaklaşık 3-4 saniye boyunca tutun. Ağzınızdan yavaşça nefes verin.
Modern bilimin işaret ettiği normal solunum hızı yetişkinler için dinlenme anında dakikada 12 nefestir. Eskiden yetişkinler için normal kabul edilen solunum hızı dakikada 15-20 nefes, sağlıklı kişiler için çok yüksek kabul edilmektedir.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Yüzerken iyi bir ilerleme sağlamak için mutlaka kısa sürede nefes alıp verme işlemini sağlamanız gerekecektir. Bu şekilde de suda burnunuzdan nefes alıp vermeniz oldukça önemli olacaktır. Suyun üzerinde alınıp verilen nefes sizi bunaltacak ve yorulmanızı sağlayacaktır.
CMAS 3 Yıldız Balıkadam
Çok sayıda dalış gerçekleştirmiş olmalıdır. Tek başına dalış yapabilir.
Danimarkalı serbest dalışçı Stig Severinsen tek nefeste 202 metreye dalarak dünya rekoru kırdı. Dünya koronavirüs salgını nedeniyle karantina altına girdiğinde, zorlu bir çalışmaya başlayan Danimarkalı Stig Severinsen yeni bir dünya rekoruna imza attı.
Sportif dalışta genellikle 12 litrelik tüpler kullanılır. Bu verilerle küçük bir hesaplama yaparsak 12 litrelik bir tüp, bize yaklaşık olarak 1,5 dakika yetecektir (1 atm/bar basınçta, yani deniz seviyesinde).
2 YILDIZ DALICI GEREKLİLİKLERİ
Bir yıldız dalıcı belgesini ya da Federasyonca denkliği onaylanmış eşdeğer bir belgeyi aldıktan sonra en az 20 onaylı dalış yapmış olmak ve bunu dalış kayıt defteri ile belgelemek, En az ilköğretim ya da ilkokul diploması olmak.
GECE DALIŞLARINDA DERİNLİK SINIRI VE HAVA TÜKETİMİ KONTROLÜ
Bu, sportif dalışlarda 1 yıldız seviyesindeki dalıcılar için max. 18m. 2 yıldız ve üstü sertifikaya sahip dalıcılar için ise max. 30m.dir. Gece dalışlarında ise dalış güvenliği adına planlama yapabileceğiniz max. Derinlik sınırı 15m.dir.
Amerikalı dalıcı Jerry Hall, 2002 yılında gerçekleştirdiği 71 saat 39 dakika 40 saniyelik dalışı ile bu rekorun sahibi olmuştur. Bu dalış Güney Holston Gölü'nde gerçekleşmiştir. Kontrol edilen açık deniz alanında 192 saat 19 dakika'lık dalışı ile Türk dalıcı Cem Karabay da 2011 yılında rekora imza atmıştır.
Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Boks, dalış, futbol, dağcılık ve yüzme sporları ile uğraşan kişiler beynin oksijensiz kalmasına yol açan sorunlarla karşılaşmak açısından risk grubunu oluştururlar. ALS, astım, kalp hastalığı, hipotansiyon, akciğer hastalığı ve kas hastalıkları ise diğer risk faktörleridir.
Yüzerken, başınız suya batmış olsun. Yüzünüzün tamamı suya gömülü olmalı. Yüzünüz suyun içindeyken, ciğerlerinizdeki tüm havayı burun veya ağızdan suya doğru vermelisiniz. Nefesiniz bittiği anda ise, vücudunuzu sağa veya sola nazikçe çevirerek (omuz rotasyonu) ağzınızdan nefes alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri