Kişi yaşadığı haksız saldırıya karşın orantılı olarak kendini korumak için savunma gerçekleştirdiği için nefsi müdafaa suç değildir. Aksine hukuka uygun şekilde gerçekleşen savunma eylemidir.
Eğer bir kişi nefsi müdafaa ile adam öldürdüğü kesinleşirse ceza almaz. Ancak kişi canına yönelik veya cinsel bütünlüğüne yönelik herhangi bir saldırıya uğramadığı halde adam öldürürse müebbet cezası ile cezalandırılır.
büyük çoğunluğuna göre meşru müdafaada bulunmak vacip değil, caizdir. Saldırıya uğrayan isterse karşı koyar isterse koymaz.
Nefsi Müdafaa ile Adam Öldürme Cezası
Ceza verilmez. 2 ile 6 yıl arasında hapis cezası verilir.
Nefsi Müdafaa Hangi Durumlarda Olur? Nefsi müdafaa, korunabilecek bir hakka yönelik haksız bir saldırının bulunması ve saldırı ile orantılı olmakla birlikte saldırıyla eşzamanlı olması durumunda olur.
İlgili 23 soru bulundu
Normal şartlarda bu tür meşru müdafaa sınırın aşılması halinde kişiye taksirli suçtan ötürü ceza verilmekte iken meşru müdafaa söz konusu olduğu zaman kişiye ceza verilmemektedir. Bunun nedeni kişinin bu tür heyecan, korku veya telaş durumlarında davranışlarını yönlendirme yeteneğine sahip olmamasıdır.
Haksız Tahrik Halinde Ceza İndirim Oranı (TCK 29)
Örneğin, haksız tahrik altında kasten adam öldürme suçu işleyen kişi tahrikin derecesine göre 12 yıl ile 18 yıl arasında cezalandırılır. Adam yaralama suçu işleyen kişinin belirlenen temel cezası 1/4 ile 3/4 arasında indirilir.
Bıçakla Adam Öldürmenin Cezası Ne Kadar? Bıçakla kasten adam öldürmenin cezası, müebbet hapis cezasıdır.
Suçun işlendiği tarihten itibaren başlayan olağan dava zamanaşımı kasten öldürme suçu müebbet hapis cezasını gerektirdiği için 25 yıl, suçun nitelikli hallerinde ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle 30 yıldır.
Meşru müdafaa, bir kişinin kendisine veya başka birine yöneltilen haksız ve ağır saldırıyı önlemek için sergilediği zorunlu tepkidir. Meşru savunma ile işlenen suçta kişiye ceza verilmemektedir. Bu takdirde kişinin adli sicil kaydı / sabıka kaydı da olmamaktadır.
Meşru müdafaanın hukuki temeli, Kitap, Sünnet ve icma delillerine dayanmaktadır. Bu bağlamda Kur'an-ı Kerim'de " ... Kim size saldırırsa siz de ona, size yaptığı saldırının aynısıyla karşılık verin. Allah 'tan korkun ve bilin ki Allah, muttakilerle beraberdir. " (el-Bakara, 2/194) buyurulmaktadır.
TCK 25. maddesinin 1. fıkrasında meşru müdafaa “Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez” şeklinde ...
Kasten adam öldürme suçunun cezası, müebbet hapis cezasıdır.
Meşru müdafaa, diğer bir deyişle meşru savunma, kendisine veya başkasına yönelmiş haksız bir saldırıya karşı o anki durum ve imkanlarla saldırı ile orantılı bir şekilde saldırıyı engellemek için işlenen fiildir. Ceza hukukunda meşru savunma, bir hukuka uygunluk nedeni olarak kabul edilmektedir (TCK m.25).
Eğer ölüm neticesinin hangi failin hareketi sonucu gerçekleştiği belli değilse (kalbe giren kurşunun hangi failin silahından çıktığının belirlenememesi gibi), her iki faile de öldürmeye teşebbüsten ceza verilecektir.
Müebbet kaç yıl sorusu TCK 48. Maddede açıklanmıştır. Bu madde kapsamında müebbet kaç yıl hususu, kişinin yaşamı boyunca süren hapis cezası şeklinde ifade edilmiştir. Müebbet kaç yıl sorusu, genellikle ceza ve ağır ceza davası olan kişilerce merak edilen bir sorudur.
Taksirle adam öldürme suçunun cezası, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Taksirle adam öldürme neticesinde “iki veya daha fazla kişi ölmüş” veya “bir kişi ölmüş ve bir veya birden fazla kişi yaralanmışsa” suçun cezası 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır.
Taksirle adam öldürme suçu, kişinin yapmış olduğu hareketin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle birinin ölümüne neden olmasıdır. Taksirle öldürme suçu, Türk Ceza Kanunu (TCK)'nda Kişiye Karşı İşlenen Suçlar kısmında, Hayata Karşı Suçlar bölümünde 85. maddede yer almaktadır.
Kasten insan yaralamanın temel şeklinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Yaralamanın etkisi basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek derecede hafif ise failin cezası dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Örneğin küfür edilmesi durumunda öfkelenen failin karşı tarafa '' O anda'' saldırganlık göstermesi haksız tahrike girmektedir. Öfke ve şiddet nedenine bağlı olarak yapılan uygulamalarda, mağdurun faile karşı tahrik edici doğrudan hareketlerde bulunması durumudur.
Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).
Bir Saldırı Bulunmalı Saldırı kavramından ne anlaşılması gerektiği açık değildir. Saldırının insana karşı olması gerekir; evcil hayvana, taşınmaza, taşınır mala yönelik saldırılara karşı yapılan savunmalar meşru müdafaa çerçevesinde değerlendirilmeyecektir.
Meşru müdafaa olması (yani ortada hukuka aykırılığı ortadan kaldıran bir sebebin olması) ruhsatsız silah taşınmasının cezalandırılmasını engellemez.. Zaten böyle bir durum olmasa bile yani meşru müdafaa hali olmasa bile kişi yakalandığı takdirde ruhsatsız silah taşıma suçunun cezası ile cezalandırılır..
Meşru müdafaa TCK'nin Ceza Sorumluluğunu Kaldıran ve Azaltan Nedenler başlığı altında düzenlenmiştir. Kendisini veya bir başkasını haksız bir saldırıya karşı anın gerektirdiği duruma göre orantılı bir şekilde saldırıyı defetmek için işlenen fiile meşru savunma(müdafaa) denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri