Entelektüel, aydın ya da münevver, zekâsını ve analitik düşünme yetisini mesleği gereği ya da kişisel amaçlarına erişmekte kullanan kişi.
entelektüel✅ (Doğru kullanım)
“Entelektüel tek L ile yazılır çünkü Fransızca telaffuzu Türkçeye 1980'lerden önce o şekilde geçmiştir. Nitekim TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzlarında da kelimenin tek L harfiyle yazıldığı kabul edilmektedir. Çift L harfli yazım 1980'lerden sonra İngilizce'nin etkisiyle "intellectual" telaffuzundan kaynaklanmaktadır.
İşte resmi tanımlamalarıyla entelektüel kavramı Zekasını ve analitik yetisini mesleği gereği ya da şahsî amaçlarına erişmekte kullanan kişi. Kapsamlı bilgi ve birikim gerektiren soyut konularla derinlemesine ilgilenen kişi.
Fransızca'dan dilimize geçen bu kelime intellectuel "aydın, münevver, kültürlü kişi" anlamına gelmektedir. "Zekasını ve analitik düşünme yetisini mesleği gereği ya da şahsî amaçlarına erişmekte kullanan kişi" olarak ifade edilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kapsamlı bilgi ve birikim gerektiren soyut konularla derinlemesine ilgilenen kişi. Mesleği, mal ve hizmet üreten diğer meslek gruplarından farklı olarak, fikir ve bilgi üretmek ve/veya yaymak olan kişi (akademisyenler, bilim insanları vb).
Entelektüel; düşünme etkinliğinde bulunan, düşünen, bir şeyi 'idrak etmeye', anlamaya çalışan kişi anlamında bir isimdir.
Birilerinin dayatmasıyla hareket etmeyen ve analiz, zeka yeteneğini kullanan kişidir. İnsanların dayattıkları fikirleri kabul etmeyen, pratik düşünen kişidir. İçinde bulunduğun hayatı anlamak ve anlama yetisine sahip olmak entelektüel kişilerin yaptığı şeylerdir. Entel, entelektüele özenen demektir.
3- Alim: Dilimize Arapçadan geçen alim kelimesi, ilim sahibi anlamına gelir. Bu kelime de entelektüel sözcüğünün yerine kullanılır.
Din, bilim, sanat tarihi gibi uzmanlık alanlarında eğitim görmüş kişilere entelektüel denir. Aynı zamanda mesleği gereği çok fazla araştırma yapan, kültür seviyesi ortalamanın üstünde olan ve eserleriyle topluma yol gösteren bireyler de entelektüel olarak tanımlanır.
Türk Dil Kurumu entelektüel kelimesini aydın olarak tanımlıyor. Entelektüel ya da diğer bir ifadeyle aydın kelimesi bir konu, olgu veya durum karşısında nitelikli ve etkin bilgiye sahip kişiler için kullanılır.
UYARI: Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da/-de/-ta/-te ile hiçbir ilgisi yoktur. Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır. ÖRNEK: “Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, şuurla işlensin.”
günümüzde entel sözcüğü ne yazık ki entelektüel sözcüğüyle eş anlamlı olarak kullanılırken aslında iki sözcüğün anlamı farklıdır. entel kısaca entelektüel havasına bürünmeye çalışan kişi, kendini bir nevi doğan görünümlü şahin tadında satan insandır. oysa entelektüel bilgi ve kültür birikimi yüksek kişilere denir.
Entelektüalizm kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Entelektüalizm kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Entelektüalizm kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı intellectualisme şeklindedir.
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır.
Entellektüel Uyum
Kişinin inançları, değer yargıları ve çıkarımları üzerinde rasyonel bir kontrole sahip olması demektir. İdeal eleştirel düşünce tarzı, kişinin kendi düşünce süreçlerine egemen olmayı öğrenmesidir.
Intelligence quotient (IQ), entelektüel becerilerdir ve toplumda zeka denilince ilk anlaşılandır. Akademik başarı potansiyelini gösterebilir. Yine sol beyin becerisi veya sayısal zeka da denilir. Ancak aslında IQ testi içerisinde hem sayısal hem sözel hem de görsel alanları değerlendirilir.
Örneğin entelektüel merak, bilimsel bilgiler hakkında; spesifik merak, arabalar, kuşlar, taşlar gibi belirli bir konu hakkında; insanlar arası merak ise diğer insanlarla ilgili bilgiler hakkında merak olarak sınıflandırılıyor.
Şeriati'ye göre insanlar, zihinsel ve bedensel faaliyet yapanlar olarak iki gruba ayrılır. Örneğin şair ve yazarlar ilk gruba dâhil birer entelektüeldir. Herkes entelektüel olamaz. Aydın kavramının kapsadığı kişilikler ise daha farklıdır.
Entelektüel iyi oluş, aynı zamanda psikolojik iyi oluşu sağlayan katmanlardan biridir. Entelektüel iyi oluşa sahip olmak için, sürekli öğrenmek, akademik, kültürel ya da toplumsal konular hakkında kafa yormak ve yüzeysel bilginin yanısıra derinlemesine öğrenmeyi daha çok tercih etmektir.
Zeka kelimesini duyduğunuzda hemen IQ testi kavramı akla gelir. Zeka genellikle entelektüel potansiyel olarak tanımlanır.
Sınır entellektüel yetersizlik olan kişiler toplum içerisinde daha bireysel yer almakta, yaşıtlarıyla grup oyunlarına daha az katılmaktadırlar. Aile, akran ve toplumdan izolasyon psikiyatrik hastalık açısından risk yaratmaktadır. Akranların zorbalığı da üzerine eklenebilir.
Akıl ve irade sahibi, düşünen ve yapan varlıklarız. Hayatımızın anlamı bep ve saikleri var. Hayatımızı kendimize karşı saygının bir gereği olarak öncelikle bizim günümüzde, dolayısıyla diğer insanların nazarında anlamlı ve değerli kılan husus, mânevî değerlere hayatımızda verdiğimiz yer.
Toplumsal bilincin yapı taşı olan entelektüel kapasite, kitabi tabirlerle ifade edecek olursak; disiplinli düşünme, öğrenme, planlama ve yürütme yeteneğimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri