Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Neler marka olarak tescil edilemez?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Neler marka olarak tescil edilemez?

Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya üretim yeri, coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler marka olarak tescil edilemez. Yetkili mercilerden kullanmak için izin alınmamış işaretler marka olarak tescil edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avrupapatent.com.tr

Aşağıdakilerden hangisi marka olarak tescil edilemez?

Malın şeklini veya mala asli değerini veren şekli içeren işaretler marka olarak tescil edilemez. Bu kapsamda örneğin otomobil lastiğinin ya da fotoğraf makinesi filminin şekli gibi ibareler aynı alanlarda marka olarak tescil edilemezler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: startupnedir.com

Neler marka olarak tescil edilebilir?

Tescil edilebilecek markaların içerisine logolar, amblemler, fotoğraflar, grafik tasarımları, armalar, hologramlar, mühürler, etiketler ve buna benzer şekiller girmektedir. Şekillerle sözcüklerin bir arada kullanıldığı kombinasyonlar da marka olarak tescil edilebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: markacellpatent.com

Üretilen ürünün şekli marka olabilir mi?

Malın doğası gereği ortaya çıkan şeklini ya da başka bir özelliğini veya teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan özelliğini münhasıran içeren işaretler tescillenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka olabilecek işaretler nelerdir?

Marka Olarak Tescil Olabilecek İşaretler Nelerdir?
  • Kişi İsimleri. Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 4. maddesinde belirtildiği üzere kişi isimleri marka olarak tescil edilebilecektir. ...
  • Sözcükler. ...
  • Harfler ve Sayılar. ...
  • Şekiller. ...
  • Üç Boyutlu Şekiller. ...
  • Renkler. ...
  • Sesler. ...
  • Kokular.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Neler Tescil Edilebilir Neler Edilemez | PatentSorgu com

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Aşağıdakilerden hangisi marka olamaz?

Yetkili mercilerden kullanmak için izin alınmamış işaretler marka olarak tescil edilemez. Kamuyu ilgilendiren, tarihi, kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği diğer **armalar**, amblemler veya nişanları içeren işaretler marka olarak tescil edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avrupapatent.com.tr

Marka nedir ne değildir?

Marka, bir çok yerde geçen bilenen en yaygın tanımıyla işletmenizin mal ve hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayıran işaretlere marka denir. Bu işaretler kişi adları, isimler, sözcükler, herhangi bir anlamı olmayan yan yana getirilmiş harfler, rakamlar veya harf rakam kombinasyonları olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkticaret.net

Şahıs olarak marka tescili yapılır mı?

Türk Patent Enstitüsü gelen marka tescil başvurularını değerlendirir. Hali hazırda benzer bir isim,sembol,şekil,ürün vs. yok ise o ürünün marka tescilini yapar. Ayrıca kurum müracaatları yaparken, sizin kim olduğunuzla ilgilenmez. Yani marka tescilini, şahıs yapabilir ya da tüzel bir kişilik olan işletme yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egemark.net

Bir ürünün tasarım tescil kapsamı dışında kalmasına neden olan durumlar?

Kamuyu ilgilendiren, tarihi, dini ve kültürel bakımdan halka mal olmuş ve ilgili kuruluşların tescil hakkı vermediği armaların, nişanların veya adlandırmaların uygunsuz kullanımını içeren tasarımlar, tasarım koruma kapsamı dışında tutulmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: defanspatent.com.tr

Kendi markamı nasıl oluşturabilirim?

Markanızı yaratmak için aşağıdaki 8 adımı takip edin:
  1. Rakabeti ve hedef kitlenizi araştırın.
  2. Marka kişiliğinizi oluşturun.
  3. Doğru işletme adını seçin.
  4. Akılda kalıcı bir slogan bulun.
  5. Profesyonel bir logo tasarlayın.
  6. Görsel bir dil tanımlayın.
  7. Bir marka sesi oluşturun.
  8. Markanızı tutarlı bir şekilde uygulayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wix.com

Aşağıdakilerden hangisi bir marka olabilir?

Marka, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında tescil edilen sınai mülkiyet hakkıdır. Kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her türlü işaret marka olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: markatescilim.com

Markaların sonundaki C harfi ne demek?

C işareti, diğerlerinden daha farklı olarak kullanılmaktadır. Bu sembol, eser niteliğinde sayılan ürün ve hizmetler için kullanılmaktadır. İşaret anlamını “copyright” kelimesinden almaktadır. Bu işaret için 'telif hakkı simgesi' de denilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alkanpatent.com.tr

Marka tescil olmadan satış yapılır mı?

Tescillenmemiş markaların satışından gelir elde etmek mümkün değildir. Marka satın alma konularında tescillerin isim değişikliği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılarak marka siciline kaydedilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: liderpatent.com.tr

Tescilsiz marka ne demek?

Tescilsiz bir marka, sahibi tarafından başkasına devir edilemez ve lisans hakları verilemez. Tescilsiz bir markanın taklit edilmesi durumunda, taklitçilere karşı dava açmak çok zor bir iştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adrespatent.com.tr

Şehir isimleri marka olur mu?

Sonuç Olarak. Marka tescil başvurusuna konu edilen isim/adlandırmanın il veya ilçe adı içermesinde kural olarak tescile engel bir durum söz konusu olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Marka tescili neden reddedilir?

Marka tescil başvurularının reddedilme nedenleri genel olarak marka araştırma işlemlerinin detaylı yapılmamasından kaynaklıdır. Yani marka başvurusu yapılmadan önce detaylı bir şekilde marka sorgulama işleminin yapılmaması marka red sonucunu doğurabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkticaret.net

Tescilsiz tasarım nasıl korunur?

Tescilsiz tasarım olarak korunabilmenin ilk şartı ilk kez Türkiye'de kamuya sunulmuş olması olup bu konuda tasarımın sergilenmesi,yayınlanması, satış yoluyla piyasaya arz edilmesi vs. gibi hususlar kamuya sunma olarak kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Tasarım hakkı ihlali nedir?

Madde hükmüne göre; Tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın tasarımın aynısını veya belirgin bir şekilde benzerini yapmak, üretmek, piyasaya sunmak, satmak, sözleşme akdi için öneride bulunmak, kullanmak, ithal etmek ve bu amaçla depolama, elde bulundurmak; tasarım hakkına tecavüz olarak nitelendirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atapatent.com.tr

Tasarım tescil kaç yıl geçerli?

Tescilsiz tasarımların koruma süresi 3 yıldır. Tescilli tasarımların koruma süresi ise 5 yıldır ve 5'er yıllık yenilemelerle 25 yıla kadar uzatılabilir. Bir tasarımın korunabilmesi için öncelikle “tasarım” ve “ürün” tanımlarına uyması ve “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” kriterlerini taşıması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkpatent.gov.tr

Şirket olmadan marka tescili yapılır mı?

Marka tescil başvurusu yapmak için şirket kurmak gerekmez. Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan şahıslar bile kısa-orta vadede kullanmayı planladığı ismin marka tescili için başvuruda bulunabilir. Ticari faaliyete başlamış olmak başvurunun kabul edilmesi şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Şirket kurmadan marka tescili yapılır mı?

Marka sahibi olmak her şeyden önce ticari bir faaliyetin bulunması gerekir. Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tescillen.com.tr

Aynı isimde iki marka olabilir mi?

Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Markayı oluşturan unsurlar nelerdir?

Marka unsurları, markayı tanımlamaya ve farklılaştırmaya yarayan ticarileştirilebilir araçlardır. Başlıcaları; marka adları, URL'ler, logolar, semboller, karakterler, sözcükler, sloganlar, reklam müzikleri, ambalajlar ve işaretlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avys.omu.edu.tr

Kimler marka sahibi olabilir?

Marka başvurusu yapabilecek kişiler

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: logo.com.tr

Marka hangi durumlarda iptal olur?

Örneğin, tescilli marka sahibinin markasının kullanması gerekir. Aksi durumda, markasının iptal edilebilmesi söz konusu olabilir. Aynı şekilde, tescilli markanın tescilli olduğu mal veya hizmetler için jenerik isme dönüşmesi veya bazı özellikleri bakımdan halkı yanıltıcı olması durumunda da iptal edilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT