Mantıksal pozitivizm, Viyana Çevresi olarak adlandırılan filozofların felsefi düşünüş sistemlerini adlandırır. Başlıca temsilcileri Moritz Schlick, Rudolph Carnap ve Otto Neurath olan bu çevre, yeni pozitivistler ya da mantıkçı empiristler olarak da adlandırılır.
Metafizik, gözlem ve deneyin ötesinde gözlenemeyen gizli bir gerçeği kabul eden görüştür. Neopozitivizm önermelerin (bilgisel) anlamın doğrulanabilme yöntemleriyle özdeş olduğu ilkesini savunan görüştür.'' (Teo Grünberg-Felsefe ve Felsefi Mantık Yazıları).
Neo Pozitivizm ya da Yeni Olguculuk, felsefeyi dil çözümlemelerine indirgeyen, bilimi de dille sınırlayan idealist felsefe akımıdır. Pozitivizm, temelde, Alman düşünürü Kant'tan gelen “olaylardan başka hiç bir şeyi bilemeyiz” varsayımına dayanır.
Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır.
Elbette 20. yüzyılda neo-pozitivistler olarak bilinen Viyana Çevresi düşünürlerinin bilimsellik ölçütünü “deney ve gözlemle doğrulanabilirlik” olarak belirlemiş olmaları, etik ve estetik konuları bilimin dışında bırakan mantıkçı- pozitivizmi yaygınlaştırmaları, Comte'un pozitif felsefe ile ortaya koyduğu çabanın ...
İlgili 28 soru bulundu
Pozitivizm; olayların ya da gerçekliğin deney ve gözlemler ile irdelenmesi, mantık süzgecinden geçirilerek ve akla dayandırılması gerekliliği üzerinde yapılandırılmış bir paradigma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu paradigma ile insanlığın özgürleşmesinin ancak pozitivizm aracılığı ile elde edileceği savunulmuştur.
Comte tarafından, yaşamının ilerleyen dönemlerinde geliştirilen dini bir sistem olarak Pozitivizm, kişisel/şahsi bir Tanrı'nın varlığını reddederek (Tanrı yerine) insanlığı (yani “büyük varlık”ı) yüceltme, saygı ve kültünün bir parçası olarak ele alır; bu bakımdan da Hümanizm ile bir dizi benzerlikler taşır.
O, “Doğanın mutlak ve yüce bir amacı olduğu” düşün- cesini reddeder, ayrıca sadece olguları araştırmak ve olgular arasındaki sabit ilişkileri gözlemek gerektiğini savunur. Bir başka deyişle bilimin tek amacı, olgular a- rasındaki değişmez ilişkileri ya da doğa yasaları bulmaktır.
Pozitivizm Alman İdealizmi ve Yeni Plantonculuk gibi metafiziği merkezine alan akımlara karşı çıkan bir öğretidir. Pozitivistler teolojiyi tamamen reddederler ve yaşadığımız dünyada ilerlemenin ancak metafiziğin ortadan kaldırılması ile mümkün olacağını öne sürmüşlerdir.
İnsan için bilgide önemli olanın yalnızca olguları araştırmak olduğunu savunan akımdır. Bu akıma göre insan; olgular arasında var olan değişmez ilişkileri ya da doğal yasaları bulmalıdır. Bu anlayışın kurucusu ve temsilcisi Auguste Comte'dur.
Pozitivist sosyal bilim yaklaşımı toplumsal gerçekliği; dış dünyada, bireylerin istek ve iradelerinden bağımsız olarak mevcut olan bir gerçeklik olarak ele alır. Bu bakımdan pozitivist sosyal bilim, genel olarak doğa bilimleri ile sosyal bilimlerde açıklamaya dayalı benzer yöntemlerin kullanılması gerektiğini savunur.
POZİTİVİZM NEDİR? Pozitivizm ya da olguculuk, insan için olumlu, yapıcı olanın yalnızca olguları gözlemleyerek betimlemek olduğunu ileri süren öğretidir. Doğa bilimlerini bilginin tek gerçek kaynağı olarak gören, felsefi düşüncenin kıymetini reddeden bir burjuva felsefe akımıdır.
20. yüzyılda neopozitivizm ya da mantıkçı de- neycilik adıyla bilinen bir düşünce akımı ortaya çıkmıştır. Bu görüşe göre bütün bilimler doğa bilimlerinin yöntemlerini kullanmalıdır.
Comte, insanlığın geçmişten günümüze kat ettiği ilerlemenin varacağı son aşamanın pozitif toplum aşaması olduğunu belirtir. Yukarıda belirttiğimiz gibi pozitivizmi sistematik bir bilimsel hareket haline getiren A. Comte, bunu “Cours de Philosophe Pozitive''(Pozitif Felsefe Kursları) adlı eseriyle sistemleştirmiştir.
Pozitivist ötesi yaklaşımı savunanlara göre kuramlar doğadan, kavramlar olaylardan türetilemez. Pozitivist akılcılığa alternatif olarak yükselmeye başlayan pozitivist ötesi yaklaşımın kökleri 20. yy. başlarında fizik ve diğer temel bilimlerde meydana gelen birtakım önemli gelişmelere dayanmaktadır.
Doğa bilimlerine uygulanan bilimsel yöntemin, topluma da uygulanabileceğini öne süren ve bu yöntem aracılığıyla toplumsal hakikatin açıklanabileceğini savunan pozitivist paradigma; günümüz düşüncesini, dünya görüşünü, toplumsal, bireysel veya en geniş anlamda kültürel bakış açısını etkilemiş bir düşünce biçimidir.
Bu filozoflar, aynı zamanda, pozitivizmin kurucusu Auguste Comte'un fikir kaynakları arasında da yer almaktadır.
Pozitivizm, öncelikle sosyolojinin gelişmesine önemli katkılar sağlamış; Felsefede, çoğunlukla metafizik tartışmaları aşarak gerçeklikle ve olguyla sınırlı bir bilimsel tutumu ifade eden bir kavram olarak kabul edilmiş ve bilimsel felsefe olarak da anılan Mantıkçı Pozitivizm ya da Yeni Pozitivizme de öncülük etmiştir.
Cevap: Pozitivizm = Gerçek düşüncelere ancak kanıtlar ve tecrübeler yoluyla ulaşılabileceği savunulan düşünce biçimine verilen addır.
Geçerli bilgiyi olguların bilgisinden ibaret gören ve metafizikle dinî bilgiyi geçersiz sayan felsefe akımı.
Pozitivizm olguları ön plana çıkarırken anlamı ortadan kaldırmaktadır. Dolayısıyla görevi ne yönde gideceğimizi göstermek olan eleştirel teori, pozitivizm eleştirisi ile günümüz dünyasında değerlerin olgulara indirgenerek kaybolmasını eleştirmektedir.
(3) Pozitif Aşama, aynı zamanda bilimsel aşama olarak da bilinir, gözlem, deney ve karşılaştırmaya dayalı bilimsel açıklamaları ifade eder. Pozitif açıklamalar; doğrulanmaları için belirli bir yönteme, yani bilimsel yönteme güvenirler. Bugün insanlar nedensellik ilişkileri kurmaya çalışıyorlar.
Pozitivizm:Araştırmaları olgulara dayandıran, metafiziği reddeden, en güvenilir bilginin deneyler yoluyla elde edinilebileceğini savunan felsefe öğretisi ve akımıdır. Bu iki terimin tanımı yazdıklarınızla uyuşuyor.Yani siz hem ateist hem pozitivistsiniz.
Evrim Ağacı bünyesinde, sözü edilen şahsi inanç pozisyonlarından her birini savunan birçok gönüllü bulunmaktadır, dolayısıyla Evrim Ağacı'nın bir bütün olarak herhangi bir şahsi inanç görüşü bulunmamaktadır.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları reddeder. Ateist bakış açısıyla tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhanî varlıklar da reddedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri