Neşe kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler sevinç ve mutluluk kelimeleridir.
TDK'ya göre neşe kelimesi için, 'sevinç' ve 'mutluluk' sözcükleri karşımıza çıkmaktadır.
ZIT ANLAM. Neşeli sözcüğünün eş anlamlısı Şen kelimesidir, Zıt anlamlısı ise Üzgün kelimesidir.
Neşeli kelimesi için eş anlamlı olarak sevinçli sözcüğünü kullanabilirsiniz. Keyifli ya da neşe içinde olma durumu olarak öne çıkan bu kelime, insanların duygularını en iyi şekilde fiziki olarak anlatan bir olgudur.
Neşenin Zıt Anlamı Olan Kelime
Sevinç ve şetaret ile açıklanabilecek neşe kelimesinin zıt anlamlı kelimeleri ise; hüzün ve keder olmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
- Neşe kelimesinin eş anlamlısı SEVİNÇ kelimesidir.
Neşeli kelimesine zıt olan kelimeler arasında, üzgün ve acıklı kelimeleri bulunuyor.
Türk Dil Kurumu açısından mutlu kelimesinin eş anlamlısı 'neşeli' olarak karşımıza çıkıyor.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan neşe kelimesi ''neşve'' sözcüğünden türetilmiştir. Örnek Cümle: Onu birden karşımda görünce nasıl neşelendiğimi tahmin edemezsin. Fiil hali ''memnun olmak'' ve ''memnuniyet duymak'' şeklinde yazılan bu kelime de sevinç ve neşe ile eş anlamlıdır.
Şen eş anlamlısı olan "abat", "handan", "neşeli" ve "şatır" kelimeleri de cümle içinde şen anlamını karşılarlar.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Harcama, giderler, harç veya sarfiyat gibi kelimeler yaygın olarak masraf kelimesine karşılık olarak kullanılabiliyorlar. Maliyet, paha veya gider kelimeleri de her açıdan onun yerine ikame edilebiliyorlar.
Beygir kelimesinin en bilinen eş anlamlısı attır. Bunun dışında rengi koyu ve doru anlamına gelen kümeyt, Farsçadan dilimize geçen bir kelime olan semend ve yürüyüşü ve görünümü gösterişli anlamına gelen rahş kelimeleri de beygir yerine kullanılan eş anlamlı kelimelerdir.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından iyi kelimesinin eş anlamlı karşılığı Ala, hoş, becerikli ve mükemmel sözcükleri olarak öne çıkar. Ancak özellikle Ala kelimesinin eskiden günümüze gelen anlamı ile iyi sözüne karşılık daha fazla kullanıldığını söylemek mümkün.
Cevap: Neşeli kelimesinin eş anlamlısı mutlu, sevinçli, şen ve keyiflidir.
(İsim) Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, mut (I), ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik.
Güzel, iyi ve sevimli kelimelerini hoş kelimesine alternatif olarak çoğu insan tercih ediyor. Hoş kelimesinin eş anlamlısı olan ve en çok bilinen kelime olarak sevimli kelimesi, kendisini öne çıkarıyor. Bunun dışında şık, tatlı veya nefis gibi kelimeler de yine ona özdeş olarak kullanılabiliyor.
Mutluluk ve sevinç, birbiriyle ilişkili ve anlamdaş olamaya uygun iki kelimedir. Ancak, arada sıkça karıştırılan bir fark vardır o da; sevinç anlık bir duygudur. O an yaşanan bir olaydan duyulan mutluluğu belirtir. Mutluluk ise, genel olarak hayatından veya rahatından memnun anlamı taşır.
"mutluluk" kelimesinin eş anlamlısı "mesut, sevinç"tir.
Mutlu kelimesi dilimizde çok fazla kullanılan kelimelerden biri olduğundan zıt anlamlısı da araştırılır. Mutlu, zevk almak, hoşnutluk durumu ya da memnuniyet duygusu anlamlarında kullanılan bir sözcüktür. Mutlu sözcüğünün zıt anlamlısı da karşıt anlamlıları olan üzgün ve mutsuz sözcükleridir.
Neşe kelimesi eş sesli değildir.
Mutlu kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; mutsuz ve üzgün olarak tanımlanabilir. Mutlu kelimesinin sık kullanıldığı gibi, mutsuz ve üzgün kelimelerinin de çok sık kullanıldığını belirtmek önemlidir. Mutlu ve mutsuz kelimeleri birbirinin zıt anlamları olarak tanımlanmaktadır.
Kolay kelimesi ile aynı anlam barındıran ve bu sebeple eş anlamı olan kelimeler ise asan, basit, hafif, emeksiz, zahmetsiz kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri