Halk ozanı Neşet Ertaş'ın hayatını konu alan 'Garip Bülbül Neşet Ertaş' filminin kendilerinden izin alınmadan çekildiğini öne süren Ertaş'ın çocuklarının, açtığı dava karara bağlandı. Mahkeme, 23 Aralık'ta vizyona girecek filmin yayınlanmamasına hükmetti.
"Garip Bülbül Neşet Ertaş" için açılan davada tedbir kararı alındı, film vizyona girmeyecek. 2012 yılında vefat eden Neşet Ertaş'ın hayatını anlatan "Garip Bülbül Neşet Ertaş" filminin vizyona girmesine bir hafta kala, sanatçının ailesinin açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme filmin vizyona girmemesine karar verdi.
Artık filmin vizyona giremeyeceği tescil edildi. Ne film ne fragmanlar yayınlanmayacak. Bu konuda mahkeme kararını verdi. 23 Aralık'ta film oynatılamayacak” ifadelerini kullandı.
Türk halk ozanı Neşet Ertaş'ın hayat hikayesini anlatan 'Garip Bülbül Neşet Ertaş' filminin 'kişilik haklarını ihlal ettiği' gerekçesiyle ailesinin yapımcı Mustafa Uslu'ya açtığı davada mahkeme, 23 Aralık'ta vizyona girecek olan filmin ve fragmanının yayınlanmamasına karar verdi.
İlgili 27 soru bulundu
Neşet Ertaş'ın ailesi filmin kendilerinden izin almadan çekildiği gerekçesiyle gösterimi durdurma kararı aldırdı. Ertaş ailesinin avukatı Uğur Çapkın, "Mahkemelerden biri haklılığımızı nihayet gördü ve tedbir kararı verdi. Film vizyona girmeyecek.
Dijital Sanatlar'ın, saz ve söz ustası Neşet Ertaş'ın yaşam öyküsünü beyazperdeye taşıdığı "Garip Bülbül Neşet Ertaş" filminin İstanbul'daki çekimleri devam ediyor.
Halk ozanı Neşet Ertaş'ın hayatını konu alan 'Garip Bülbül Neşet Ertaş' filmi mahkeme kararı ile yayımlanması yasaklandı. Yapımcı Mustafa Uslu, yasaların işlemesini ve haklı çıkmayı bekliyor. Meyveli ağacı taşlarlar.
Neşet Ertaş'ı Anma Gecesi | Programlar | TRT İzle.
1938 yılında Kırşehir'e bağlı Çiçekdağı'nın (günümüzde Akpınar'ın) Kırtıllar köyünde doğdu. Babası, Türkmen/Abdal müzik ve özellikle bozlak geleneğinin en güçlü temsilcisi olan Muharrem Ertaş, annesi Kırıkkale'nin Keskin ilçesinin Hacıaliobası köyünden Döne Ertaş'tır.
Mahkemeden Karar Çıktı: Neşet Ertaş Filmi Vizyona Girmeyecek!
Halk ozanı Neşet Ertaş'ın hayatını konu alan 'Garip Bülbül Neşet Ertaş' filminin kendilerinden izin alınmadan çekildiğini öne süren Ertaş'ın çocuklarının, açtığı dava karara bağlandı. Mahkeme, 23 Aralık'ta vizyona girecek filmin yayınlanmamasına hükmetti.
Fragmana eşlik eden "Neredesin Sen" türküsü, filmde Ertaş'ın gençliğini canlandıran Bektaş Dolu tarafından seslendiriliyor.
“Neşet Ertaş Alevidir"
Büyük üstat halk ozanı Neşet, Alevi anne-babadan doğup Alevi olarak yaşamını sürdürmüştür. Ertaş, halkın arasında halk ile mihman olup resmi uygulamaları hazzetmemiştir. Devlet Sanatçılığı ünvanını; “Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu.
Babam saz çalardı, ben onun yanında saz çalamazdım. Abim keman çalıyordu, ben de cümbüşe başladım." Ertaş, çok küçük yaşta bağlama ve keman çalmayı öğrenirken babasıyla 8 sene boyunca Kırşehir'in ilçeleri, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Yozgat ve Kayseri'de köy köy gezerek kendi deyimiyle düğünlere şenlik kattı.
1978 yılında alkol ve sigara kullanımından dolayı parmaklarından felç geçirir ve işsiz kalır. Kardeşinin daveti üzerine Almanya'ya gider. Tedavi olur. Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı uzun bir süre Almanya'da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle sahne hayatına geri dönmüştür.
Neşet Ertaş da babası Muharrem Ertaş gibi Alevi'ydi. Aleviliğe mensup “Abdallar” diye tanımlanan bir topluluğa aitti. Neşet Baba, Aleviliğini öne çıkartan ve bu davayı güden birisi değildi. Çünkü o zaten “garip”di ve sırtında zaten taşımakta zorlandığı fazla sayıda yük vardı.
Neşet Ertaş, Kürt olduğunu hiç ifade etmedi. Kürt ozanı Evdalê Zeynikê uzmanı olan Ahmed Aras, Ertaş'ın Zeynikê'nin torunu olduğunu, ailesinin Ağrı'nın Tutak ilçesine bağlı Molla Hasan köyünden sürgün edildiğini belirtiyor.
Annesinin adı Döne, babasının adı ise -ustası kabul ettiği- Muharrem Ertaş'tır. Horasan menşeili Anadolu Abdal aşiretlerinin Orta Anadolu koluna mensup olup yaşamın müzisyenlikle sürdürüldüğü, özü aşka ve hizmet esasına dayalı bir kültürün bilinen en önemli temsilcisidir.
Almanya'da yaşadığı dönemde, Yaşar Kemal “İnce Memed” adlı kitabını “Bozkırın Tezenesi'ne” diye imzalayarak Neşet Ertaş'a yolladı. Onu en iyi anlatan kelimeler bir araya gelmişti, artık “Bozkırın Tezenesi” olarak anılıyordu. Uzun bir süre kaldığı Almanya'dan 2000 yılında Türkiye'ye döndü.
Bergama Belediyesi | ”Bozkırın Tezenesi” Lakabıyla Gönüllerimize Taht Kuran Halk Ozanımız Neşet Ertaş'ı Vefatının 8. Sene-i Devriyesinde Saygı Ve Rahmetle Anıyoruz.
Mızrap ya da tezene, telli çalgıları çalmaya yarayan, kemik, maden, plastik veya özellikle kiraz ağacından yapılan alettir. Mızrap genelde diğer bir telli enstrüman olan ud çalmada kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri