Diğer tahliller: Dışkı tahlili, cilt testleri, alerji testleri gibi diğer tahliller de aile hekimi tarafından yapılabilir.
Eğer çocuk için test yaptırılacak ise çocuk hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Mevsimsel alerjiniz varsa bu durumda iç hastalıkları uzmanına görünmeniz önemlidir. Cildinizde döküntü ya da kabarma gibi belirtiler varsa cilt hastalıkları uzmanına, göz akıntısı varsa da göz doktoruna gitmek gerekir.
Aile Sağlığı Merkezlerinde Hepatit B, C, HIV veya sifiliz için kan testleriyle taramalar yapılıyor. Eğer ileri analiz gereken bir durum varsa hastaneye yönlendiriliyorsun.
Kurdeşeniniz varsa, aile hekiminizi (PCP) ziyaret ederek başlamalısınız. Bir PCP, hafif kurdeşen vakalarını teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Belirtilerinizi soracaklar, cildinizi inceleyecekler ve kaşıntı ve şişliği gidermek için reçetesiz satılan antihistaminikler önerebilirler.
Alerji testi, acil müdahale kapsamında değerlendirilmediği için devlet tarafından karşılanmaz.
İlgili 43 soru bulundu
Yetişkinlerde ilaç alerjisi belirtilerinden şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanından randevu almanız gerekir. İlaç aldıktan sonra vücudunuzda oluşan tepkileri dikkatle gözlemlemelisiniz.
Alerji testi hasta açken ya da tokken yapılabilir. Hastanın açlık durumu test sonucu üzerinde etkili değildir. Ancak istisnai durumlarda uzman hekim hastanın test öncesinde aç ya da tok olmasını özellikle isteyebilir. Bu nedenle de test öncesinde uzman hekimden mutlaka detaylı bilgi alınmalıdır.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Ancak kurdeşenin ilerlemesini ve tekrarlamasını önlemek için bir alerji uzmanına ya da dermatoloji uzmanına gitmelisiniz.
Bir aile hekimi (PCP), egzama için tıbbi bakım arayan kişiler için genellikle ilk temas noktasıdır. Bir PCP, hafif ila orta dereceli egzama vakalarını teşhis edip tedavi edebilir ve gerekirse uzmanlara sevk sağlayabilir.
Aile Hekimliğinde Yapılan Tahliller
Kan tahlilleri: Kan sayımı, biyokimya, hormon testleri, bulaşıcı hastalıklara yönelik testler, vitamin ve mineral düzeylerine yönelik testler gibi çeşitli kan tahlilleri aile hekimliği tarafından yapılabilir.
Dolayısıyla da kan örneğinde elde edilen verilerden birisi de D vitaminidir. Bu nedenle de D vitamini testi basit bir kan tahlilidir. D vitamini testi, hastanelerde, aile hekimliklerinde ve diğer sağlık merkezlerinde kolaylıkla yapılabilen ve sonuçları birkaç saat içerisinde hızlı şekilde çıkacaktır.
Sağlık Bakanlığınca başlatılan uygulama ile tüm aile hekimliklerinde vatandaşların hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları ile kanser ve yaşlı izlem taramalarına alınması zorunlu hale getirildi.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Çünkü alerji uzmanları alerjik rinit gibi alerjik hastalıklar konusunda detaylı eğitim almış ve yeteri beceriye sahip, deneyimli doktorlardır.
Bu test, ciddi riskler taşıdığı için bu konuda deneyimli alerji ve immünoloji uzmanı tarafından acil şartlarında yapılması gerekir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Dermatolojik hastalığa bağlı kaşıntılarda tanıyı desteklemek için zaman zaman biyopsiye, mantar tahliline ve alerji testlerine başvurulmaktadır. Muayene sonrası, kaşıntının dermatolojik nedenli olmadığı düşünüldüğünde iç hastalıklar açısından bazı kan tahlilleri yapılmakta, hastanın kullandığı ilaçlar sorgulanmaktadır.
Diğer nedenlerin araştırılmasına rağmen kaşıntısı devam eden hastaların bir psikiyatri doktoru tarafından da değerlendirilmesi gerekir. Kaşınan bir hastada öncelikle iyi bir dermatolojik muayene yapılmalı ve hastanın ayrıntılı öyküsü alınmalıdır.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Uyuz hastalığına cildiye bölümü bakar. Eğer uyuzdan şüpheleniyorsanız Bulut Klinik üzerinden ister online isterseniz yüz yüze randevu alabilirsiniz.
Kurdeşen arı sokması veya ilaç kullanımı gibi doğrudan alerji düşündüren bir sebepten hemen sonra gelişmişse; bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Kandan yapılan alerji testleri, deri testleri kadar duyarlı değillerdir. Vücudun alerjenlere tepki olarak oluşturduğu immunglobulin E (IgE) antikorunun kandaki düzeyini ölçen kan testi, alerji teşhisinde en çok kullanılan kan testi türüdür.
Yetişkin alerji testi, içerisinde hazır bulunan alerjenlerin deriye damlatılması ile uygulanmaktadır. Yani bir iğne ucu ile deri altına batırılması esasına dayanmaktadır. Bu hazır alerjenler, genelde besin, yumurta, inek sütü, hayvan sütü, ev tozu, çimen gibi alerjen gruplarını kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri