Nesne tabanlı programlama (OOP); yazılım tasarımını işlevler ve mantık yerine, veri veya nesneler etrafında düzenleyen bir programlama dili modelidir. Günümüzde yazılım geliştirme teknolojileri içerisinde büyük bir önem taşır.
Nesne Yönelimli Programlama (Object Oriented Programming), sınıflar ve nesneler kavramına dayanan bir programlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın amacı, ihtiyaç duyulan programı daha küçük parçalara bölerek, yönetilebilir ve yeniden kullanılabilir hale getirmektir.
Nesne Yönelimli Programlama Dilleri, soyutlamayı sınıf (Class) yapısı ile gerçekleştirirler. Sınıf yapısı içinde o nesneye ait özellikler ve metotlar tanımlanabilir. Ancak sınıf soyut bir yapıdır ve doğrudan kullanılamaz. O sınıftan üretilen örnekler sınıfa ait tüm özelliklere ve metotlara sahip olurlar.
Nesne tabanlı programlamada esas olan, gerçek hayatta var olan olguların programlamaya aktarılmasındaki yeni yaklaşımdır. Klasik prosedürel programlamada verilerimiz ve fonksiyonlarımız vardır. Yani her şey veri ve bu veriyi işleyen metotlar etrafında döner.
İlgili 34 soru bulundu
Nesne tabanlı programlama (OOP); yazılım tasarımını işlevler ve mantık yerine, veri veya nesneler etrafında düzenleyen bir programlama dili modelidir. Günümüzde yazılım geliştirme teknolojileri içerisinde büyük bir önem taşır.
C bir yapısal programlama, C++ ise nesne tabanlı programlama olduğundan yapısal ve nesne tabanlı programlama arasındaki farklardan konuştuk.
Nesne yönelimli olan nesne tabanlı programlama dillerinden ABAP/4, C#, C++ (nesne modeli Simula'ya dayanır), Eiffel, Java, Object Pascal, Objective-C (nesne modeli Simula'ya dayanır), PHP, Python, REALbasic (nesne yönelimli bir BASIC lehçesi), Ruby, Simula, Smalltalk ve Visual Basic . NET'i sayabiliriz.
Python her ne kadar fonksiyonel bir dil olsa da var olduğundan beri nesne yönelimli bir dil olmuştur. Sınıf oluşturma ve nesne yaratma gibi temel işlemler son derece kolaydır.
C# Nedir ? C# Microsoft tarafından . Net platformu için geliştirilmiş tamamen nesne yönelimli bir yazılım dilidir.
OOP'nin 4 Ana Prensibi: Encapsulation, Inheritence, Abstraction, Polymorphism. İyi bir kod tasarımı için uyulması gereken bazı prensipler vardır. Prensipler zorunlu değildir fakat uyulduğunda hem dünya çapında standart bir kod yazmış oluruz hem de sürdürülebilirliği yüksek bir iş ortaya çıkar.
C# nesne tabanlı (object oriented) bir programlama dilidir. Nesne tabanlı programlama dili denildiği zaman anlamamız gereken şey, etrafınızda baktığınızda gördüğünüz her nesneyi etrafındaki nesnelerle olan ilişkisiyle olduğu gibi yazılıma dökebilmeniz demektir.
Nesne Tabanlı Programlama gerçek hayattaki nesneleri yazılım dünyasına aktarma çabasıdır. Örneğin yeni bir araba üretecek bir firmayı düşünelim. Somut olarak üretilecek olan arabanın tüm özellik (attributes) ve fonksiyonlarını (method) ilk olarak yazılıma aktarmak gerekiyor.
Visual Basic kapsülleme, devralma ve polimorfizm dahil olmak üzere nesne odaklı programlama için tam destek sağlar.
C# genellikle . NET platformunda ve açık kaynaklı olarak profesyonel ve dinamik web site geliştirmesinde kullanılmaktadır. Çok işlevli bir web site alt yapısı oluşturmak için C# kullanabilirsiniz.Nesne odaklı bir programlama dili olduğundan kolay ve hızlı kod yazdığınız gibi bakımı da kolaydır.
Javascript, ağırlıklı olarak nesne tabanlıdır ve nesne yönelimli web uygulamaları yazmak için uygun bir dildir.
Python programlama dili ile sosyal medya uygulaması, hesap makinesi, sözlük uygulaması, web sitesi, oyun, mobil uygulama, yapay zeka uygulamaları gibi uygulamalar geliştirilebilir.
Sonuç olarak, Python bilen bir kişi, oyun geliştirme, web sitesi kurma, yazılım sistemleri oluşturma gibi çeşitli işler yapabilir ve büyük şirketlerde çalışma imkanı bulabilir. Python'un popülerliği ve kullanım alanlarının geniş olması, bu programlama dilini öğrenenler için önemli avantajlar sağlamaktadır.
Sınırı yoktur. Kolay bir yazılım öğrenme dilidir. Hem fonksiyonel ham de class base yazabilirsiniz. Amerika da hatırı sayılır sayıdaki teknoloji şirketleri Python ön şartı aramaktadır.
Python'un önemli bir yönü dinamizm bir yapıya sahip olmasıdır. Nesne tabanlı bir programlama dili olarak kullanıldığı için dildeki her şey, işlevler ve modüller de dahil olmak üzere, nesne olarak ele alınır.
Programlama dillerinin popülerliğini araştıran Tiobe, 2022 yılında öne çıkan dilleri paylaştı. 2022 yılında popülerliği en çok artan C++ olsa da liderlik koltuğu yine değişmedi.
2020 Indeed verileri, iş dünyasındaki talebe göre en popüler programlama dilleri arasında sırayla; Python, Java, JavaScript, C++ , C # , PHP ve Perl'ü gösteriyor.
C# (si şarp diye okunur) Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir programlama dilidir. C++ ve Java dillerine oldukça benzer, ancak C#'ın bu dillere benzerliği yanında farkları da vardır. Örneğin C#, C++'dan farklı olarak % 100 nesne yönelim tekniğine sahiptir.
C# yani diğer bir adıyla C Sharp, Microsoft tarafından geliştirilen sunucu ve gömülü sistemleri çalıştırmak için tasarlanmış programlama dilidir. . NET Framework ortamında kullanılmak üzere geliştirilmiş nesne tabanlı programlama dillerinden birisidir.
C# programlama diliyle neler yapılabileceği oldukça merak edilen bir konudur. C# ile çeşitli uygulamalar ve programlar oluşturulabilir. Masaüstü, mobil, web ve oyun geliştirme gibi alanlarda kullanılabilir. Ayrıca IoT, bulut ve API gibi farklı uygulamaları da C# kullanarak oluşturabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri