Yeni bir nesne tanımı için new anahtar kelimesi kullanılır. Ardından da hangi class yapısından nesne üretmek istiyorsak o class'ın adını yazmamız gerekiyor.
Nesne, içinde veri ve bu veriler üzerinde işlem yapacak olan metotları (fonksiyon) bulunduran yazılım bileşenidir. Nesne bu tanıma uygun olarak, kendi işlevselliğini de içinde taşır. Nesneler her uygulamada tekrar tekrar kullanılabilir. Veri ve metotlar, birlikte nesnenin üyeleri (members) adını alır.
Nesne yönelimli olan nesne tabanlı programlama dillerinden ABAP/4, C#, C++ (nesne modeli Simula'ya dayanır), Eiffel, Java, Object Pascal, Objective-C (nesne modeli Simula'ya dayanır), PHP, Python, REALbasic (nesne yönelimli bir BASIC lehçesi), Ruby, Simula, Smalltalk ve Visual Basic . NET'i sayabiliriz.
C# nesne tabanlı (object oriented) bir programlama dilidir. Nesne tabanlı programlama dili denildiği zaman anlamamız gereken şey, etrafınızda baktığınızda gördüğünüz her nesneyi etrafındaki nesnelerle olan ilişkisiyle olduğu gibi yazılıma dökebilmeniz demektir.
İlgili 24 soru bulundu
C bir yapısal programlama, C++ ise nesne tabanlı programlama olduğundan yapısal ve nesne tabanlı programlama arasındaki farklardan konuştuk.
C# genellikle . NET platformunda ve açık kaynaklı olarak profesyonel ve dinamik web site geliştirmesinde kullanılmaktadır. Çok işlevli bir web site alt yapısı oluşturmak için C# kullanabilirsiniz.Nesne odaklı bir programlama dili olduğundan kolay ve hızlı kod yazdığınız gibi bakımı da kolaydır.
Nesne Yönelimli Programlama (Object Oriented Programming), sınıflar ve nesneler kavramına dayanan bir programlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın amacı, ihtiyaç duyulan programı daha küçük parçalara bölerek, yönetilebilir ve yeniden kullanılabilir hale getirmektir.
Object (Nesne)
Nesne, bazı özellikleri ve davranışları olan tanımlanabilir bir varlıktır. Nesne bir sınıf örneğidir. Sınıf tanımlandığında, bellek ayrılmaz, ancak örnek oluşturulduğunda (yani bir nesne oluşturulduğunda) bellek ayrılır.
Python her ne kadar fonksiyonel bir dil olsa da var olduğundan beri nesne yönelimli bir dil olmuştur. Sınıf oluşturma ve nesne yaratma gibi temel işlemler son derece kolaydır.
Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Düz tümleç olarak da bilinir.
Belirtili nesne ve belirtisiz nesne olmak üzere ikiye ayrılır. Belirtme hâl eki (-ı/-i/-u/-ü) alanlara belirtili; yalın hâlde olanlara da belirtisiz nesne denir. » Belirtisiz nesnenin kullanılması ile belirtili nesneninki arasında belirgin anlam farkı vardır. Nesnenin yeri de önemlidir.
Eylemi gerçekleştiren kişinin yani öznenin, yaptığı eylemden direkt olarak etkilenen öğelere nesneler denir. Nesneyi bulmada yükleme bir takım sorular sorulmaktadır. Bunlar; neyi, kimi ve nereyi sorularıdır. Türkçede iki çeşit nesne göze çarpmaktadır.
Nesneye dayalı bir veri tabanı, bir nesne biçiminde sunulan bir veri topluluğudur. Birden çok veri noktası tek bir birim veya nesnede birleştirilir ve çalışanların verileri bulmasını ve kullanmasını kolaylaştırır.
Nesneye dayalı veri modelleme
Bu veri nesneleri, gerçek dünyadaki varlıkların yazılım soyutlamalarıdır. Örneğin, nesneye dayalı bir veri modelinde, otomobil bayisi ad, adres ve telefon numarası gibi özniteliklere sahip Müşteriler gibi veri nesnelerine sahip olacaktır.
Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java'da sınıf (class) kavramını doğada cins isimlere benzetebiliriz. Bir cins kendi başına belirli bir nesne değildir; ancak belirli türden nesnelerin ortak özelliklerini belirten soyut bir kavramdır.
cisim, nesne, madde, obje i. There are a number of objects lying on the floor. amaç, hedef, gaye, maksat i.
C++ nerelerde kullanılır sorusunun cevabı, yazılım geliştiricilerin programlama ihtiyaçları ile beraber değişiyor. Temelde C++ programlama dili sistem yazılımlarının yanı sıra gömülü, sürücü veya kullanıcı taraflı yazılımlarda da kullanılıyor.
Metotlar ise, kullanıcı kaydı, iki sayısının toplamı gibi bir görevi yerine getiren alt programlardır. Sınıf soyut bir kavramdır doğrudan kullanılamaz nesne oluşturup kullanabiliriz. Nesne Nedir? İçinde veri saklayan ve bu veriler üzerinde işlem yapacak olan metodlar bulunduran bileşenlerdir.
Nesne Tabanlı Programlama gerçek hayattaki nesneleri yazılım dünyasına aktarma çabasıdır. Örneğin yeni bir araba üretecek bir firmayı düşünelim. Somut olarak üretilecek olan arabanın tüm özellik (attributes) ve fonksiyonlarını (method) ilk olarak yazılıma aktarmak gerekiyor.
Örnek: “Memeli” sınıfından direkt bir nesne oluşturulmaz; ancak alt sınıfları tanımlanarak onlardan nesneler oluşturulur. Soyut sınıfın yöntemlerini, alt-sınıfları tarafından üzerine yazılmak üzere, sadece şablon olarak tanımlayıp içlerini boş bırakabiliriz veya soyut yöntem (“abstract method”) olarak tanımlayabiliriz.
Bilgisayar bilimlerinde soyutlama, daha çok nesne yönelimli programlama ile ön plana çıkar. Nesne tanımlanırken verinin kulanılması veya veriye erişilmesi için gerekli detayların azaltılması işlemidir. Soyutlama kabaca veri (İngilizce: data) ve kontrol (İngilizce: control) soyutlaması olarak yapılır.
C# yani diğer bir adıyla C Sharp, Microsoft tarafından geliştirilen sunucu ve gömülü sistemleri çalıştırmak için tasarlanmış programlama dilidir. . NET Framework ortamında kullanılmak üzere geliştirilmiş nesne tabanlı programlama dillerinden birisidir.
== (eşitlik) ve != (eşitsizlik) işleçleri, işlenenlerinin eşit olup olmadığını denetler.
C# zor bir dil, her dilin kendince zorlukları var ve C#'tan bağımsız olarak OOP zor bir konsept. Biraz daha teorik kaldığı için insan ilk öğrendiği vakitlerde kafasında içselleştirmekte zorlanıyor. Programlama dili öğrenmek istiyorsanız kesinlikle bu hataya düşüp tasarım kısmından başlamayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri