Nesne Yönelimli Programlama dillerinde kalıtım olgusu, bir sınıfta (class) tanımlanmış değişkenlerin ve/veya metotların (fonksiyon, procedure) yeniden tanımlanmasına gerek olmaksızın yeni bir sınıfa taşınabilmesidir. Bunun için yapılan iş, bir sınıftan bir alt-sınıf (subclass) türetmektir.
Inheritance (miras alma, kalıtım), bir nesnenin özelliklerinin farklı nesneler tarafından da kullanılabilmesine olanak sağlayan OOP özelliğidir. Yazılan bir sınıf bir başka sınıf tarafından miras alınabilir. Bu işlem yapıldığı zaman temel alınan sınıfın tüm özellikleri yeni sınıfa aktarılır.
Kalıtım (inheritance) bir sınıfın başka bir sınıftan özelliklerini (attribute) ve metodlarını miras almasıdır. Ana Sınıfın(Base Class, Super Class, Parent Class vs.) kalıtım ile türeyebilen sınıflara aktarabilmesidir.
Bir sınıftan yeni bir sınıf oluşturma işlemine kalıtım denir. Kalıtım kullanımında hangi sınıftan kalıtım alınıyorsa o sınıfa ait metotlar ve özellikler yeni sınıfta da olur. İstenirse yeni sınıfa farklı özellik ve metotlar eklenebilir.
Object Oriented Programming yani Nesne Yönelimli Programlama, her işlevin nesnel olarak soyutlandığı bir programlama şeklidir. Bu açıklamayı daha da örnekleyerek açıklarsak, gerçek hayatta gördüğümüz birçok nesnenin bilgisayar ortamına aktarılma şeklidir.
İlgili 40 soru bulundu
Nesne Yönelimli Programlama (Object Oriented Programming), sınıflar ve nesneler kavramına dayanan bir programlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın amacı, ihtiyaç duyulan programı daha küçük parçalara bölerek, yönetilebilir ve yeniden kullanılabilir hale getirmektir.
Kalıtım konusu ile ilgilenen, çalışmalar ve araştırmalar yapan bilim dalına kalıtım bilimi veya genetik bilimi denir. Canlıların nesilden nesile birbirine aktardığı genler ile ilgili araştırmalar yapar. Kalıtsal bozukluklar sebebi ile ortaya çıkan hastalıklar ile ilgili çalışmalar yapar.
Anne ve babadan kromozomlarla ya da genler aracılığıyla aktarılan fiziki ya da ruhani özelliklere kalıtım adı verilir. Sadece birtakım özellikler değil birçok hastalık da kalıtımsal olarak nesilden nesle aktarılabilir. Balık pulu ve yumurtalık kanseri kalıtsal hastalıklar arasında yer alır.
Genetik bilginin bu aktarımı, hem anneden hem de babadan belirli genlerin kalıtımı yoluyla gerçekleşir. Kalıtım, bireylerde boy, göz rengi, zeka ve hatta bazı ruh sağlığı bozukluklarına yatkınlık gibi çeşitli fiziksel, psikolojik ve davranışsal özelliklerin belirlenmesinde önemli bir rol oynar.
Inheritance türleri
Beş tür kalıtım bulunmaktadır: Single inheritance, multilevel inheritance, hierarchical inheritance, multiple inheritance, hybrid inheritance. Single miras yapısında tek bir alt sınıf, tek bir üst sınıftan uzanır.
C++'ın yazılan kodun yeniden kullanılabilir olmasını sağlayan mekanizması kalıtımdır. Yeniden kullanılabilirlikten, bir sınıfın alınıp bir başka yazılım uygulamasında da kullanılabilmesini anlıyoruz. Bu özellik yazılım geliştirme çevrimini kısaltırken aynı zamanda yazılımın daha gürbüz olmasını sağlayacaktır.
Gregor Johann Mendel (20 Temmuz 1822 – 6 Ocak 1884), kalıtım biliminin babası olarak anılan Avusturyalı biyolog, meteorolog, matematikçi, Mendel kanunlarının mucidi ve rahiptir. Kalıtım bilimin öncüsüdür.
NYP'nin temel kavramlarından biridir. Hali hazırda var olan sınıfların üzerine başka sınıfların inşa edilmesini sağlar. 5 çeşit Inheritance çeşidinden söz edilebilir.
Önceden oluşturduğumuz sınıflar, projelerimiz üzerinde denenmiş ve hatasızdır. Bu yüzden kalıtım ile oluşturduğumuz bir alt sınıfı kullanacağımız zaman hata ile karşılaşma ihtimalimiz azalır. Daha önceden yazılmış kod parçacıklarını tekrar tekrar yazma sıkıntısından kurtararak alt sınıflarda kullanmamıza olanak sağlar.
Encapsulation, kapsülleme anlamına gelir. Encapsulation (Kapsülleme), nesne yönelimli olan programlamada yer alan herhangi bir nesnenin yöntemlerini, değişkenlerini ve özelliklerini diğer nesnelerden saklayarak, bunlara erişimini sınırlandırır. Bunun sonucunda ise yanlış kullanımlardan koruyan farklı bir konsepttir.
Kalıtım olayı, doğrudan kromozomların mitoz ve mayoz bölünmeler ve döllenme deki davranışlarına bağlıdır. Her bir kromozomda sayısız kalıtım birimleri, genler bulunur. Bir karakter kalıtımı ancak birbirlerine zıt iki durum olduğu zaman incelenebilir.
Kalıtım (Genetik): Kalıtsal özelliklerin ebeveynlerden yavrulara aktarımını inceleyen bilim dalıdır. Kalıtsal Özellik: DNA üzerinde şifrelerle tanımlanan özelliklerdir. Gen: DNA'nın en küçük anlamlı parçasıdır. Her gen yaklaşık 1500 nükleotidden oluşmuştur.
Kalıtım, fiziksel ve psikolojik gen karakterlerinin ebeveynlerden çocuklara aktarılmasıdır. Kalıtım birimi olan genler aracılığıyla içgüdüsel davranışlar dahi kalıtsal yolla nesilden nesile nakledilir.
→ Kalıtım maddesi ökaryot hücrelerde çekirdekte, prokaryot hücrelerde ise sitoplazmada dağınık halde bulunur.
Bir canlının anne ve babasından miras aldığı DNA ya bağlı karakterlere kalıtım, kuşaktan kuşağa iletilen bu aktarımın ve bunun gen düzeyinde ifadesi sonucunda oluşan kalıplara da kalıtım kalıpları adı verilir.
OOP'nin 4 Ana Prensibi: Encapsulation, Inheritence, Abstraction, Polymorphism. İyi bir kod tasarımı için uyulması gereken bazı prensipler vardır. Prensipler zorunlu değildir fakat uyulduğunda hem dünya çapında standart bir kod yazmış oluruz hem de sürdürülebilirliği yüksek bir iş ortaya çıkar.
Nesne yönelimli programlama, işlevler veya yöntemlerle bir grup veri özniteliğini "nesne" adı verilen bir birimde birleştirir. Tipik olarak, OOP dilleri sınıf tabanlıdır; bu, bir sınıfın veri özniteliklerini tanımladığı ve sınıfın örnekleri olan nesneler oluşturmak için bir plan olarak işlev gördüğü anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri