Nesnel ifadeler ise bilimsel olarak ispatlanmış ve herkes tarafından kabul edilen gerçekliklere dayanır. Kişiden kişiye göre değişmeyen bu ifadeler genellikle makale, söyleşi ve fıkra yazılarında kullanılır.
Nesne ile ilgili olan ve nesnenin gerçeğine dayanan durum nesnel anlamına gelir. Aynı zamanda öznelin zıttı olarak ön plana çıkar. Yani kişisel ya da bireysel duygu ve düşünceler gibi durumların dışında, daha genel ve tarafsız bir anlama sahiptir.
Bazı cümleler, herkesin kabul ettiği; kimsenin itiraz edemeyeceği genel geçer doğruları ifade etmektedir. “Türkiye'nin başkenti Ankara'dır.” örneğinde, dünya üzerindeki kimsenin itiraz edemeyeceği bir “olgu” ifade edildiğinden, bu cümle “nesnel“dir.
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Söyleyenin duygu veya düşüncesini içermeyen; doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermeyen cümlelerdir. Nesnel yargılar, araştırma sonucu ulaşılabilecek, herkesçe kabul görmüş, kanıtlanabilir yargılardır. Örnek: Mavi ana renklerden biridir.
İlgili 21 soru bulundu
Öznel anlatımda kişi, cümleye kendi duygularını katar, bir yorum yapar. Bu tür yargılar “bence, bana göre” anlamı taşır. Öznel (Subjektif, Göreceli) Cümle/Yargı Örnekleri: Picasso'nun tabloları, bilinçaltı dünyamızı çok güzel yansıtır.
Nesnel ne demek? Herkesçe bilinen, kanıtlanan.
Gerçekliği kanıtlanabilir anlatım türüdür. Göreceli olmayan ve farklı şekilde yorumlanabilen anlatım şekli değildir. Objektif olarak bilinir. Anlatılan konu her zaman doğrulanabilir ve kanıtlanabilir.
Nesnel (Objektif) Cümleler/Yargılar Özellikleri, Örnekleri
Kişisel duygu ve düşüncelerden uzak, çoğu zaman bilimsel verilere dayalı yargılara nesnel yargılar denir.
Hem olay hem de düşünce yazılarında nesnel ve öznel yargılara yer verilir. Kişilerin gözlemlerine ve kişisel görüşlerinin yer aldığı yazılar öznel ifadeler olarak tanımlanır. Duygular ön plana çıkarılır ve izlenimler önemli bir yer tutar. Nesnel ifadeler ise kişisel duygulardan uzaktır.
TDK tarafından objektif kelimesinin açıklanması ise nesnel şekilde yani tarafsız şekilde davranmak anlamına gelir. Kişinin bir olaya ya da duruma karşı kendi fikirlerinden çok nesnel yani olması gereken gibi düşünmesi ve davranması şeklinde açıklanır.
2- Nesnel İfadeler
Doğruluğu herkes tarafından kabul edilen ve kesinlik taşıyan ifadelere, nesnel ifadeler denir.
Nesnel ifadeler: Anlatıcının yorumuna göre kişisel düşüncelerin yer aldığı, yorumların ve zevk ile beğenilere dayalı olmayan ifadeler nesnel ifadelerdir. Bunlar herkes tarafından beğenilen ve kabul edilen düşünceler olarak öne çıkmaktadır.
Nesnel (tarafsız, objektif, yansız), anlatıcının bir konuyu anlatırken kendi duygularına, düşüncelerine, fikrine ve yorumuna yer vermemesidir. Nesnel yargılar, kanıtlanabilir yargılardır. İspat edilebilir. Kişiden kişiye değişmez.
Nesnellik, yaygın olarak her tür öznel etki ve ögelerden bağımsız olabilme durumunu ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Nesnel ifadeler tarihi ve bilimsel gerçeklere dayanır. Kişiden kişiye değişmediği için ''nesnel'' olarak adlandırılmıştır. Öznel ifadelerin diğer adı ''Subjektif'', nesnel yargıların diğer adı ise ''Objektiftir.''
Öznel kişinin kendi düşüncesini belirtir. Kanıtlanamaz. Örneğin: En güzel dizi Tozkoparan İskenderdir.
Örneğin, “Hava bugün güneşli.” bir nesnel ifadedir çünkü gözlemlenebilir bir durumu ifade eder. Herhangi bir kişisel yargı veya his içermemektedir. Bununla birlikte, “Bu film benim için en iyi film.” ifadesi öznel bir ifadedir çünkü bir kişinin kişisel tercihlerine ve hislerine dayanır.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır.
Öznel cumleler: 1) Ben elmayı çok severim 2)Kırmızı en güzel renktir. 3)dondurma cipsten daha güzel. 4)mavi elbise insanlara yakisiyor. 5)duygusal şarkılar herkesi etkiler Nesnel cümleler: 1)Türkiye nin başkenti Ankara dir.
Sadece bilimsel değil tüm tarihi gerçeklikler ve matematiksel çıkarımlar da nesnel yargıya örnek olarak gösterilebilir. Örneğin ''1988 yılında doğmuş olan biri 2022 yılında 34 yaşında olacaktır.'' cümlesi nesneldir. Nesnel Yargı Nedir? Herkesin hemfikir olduğu olgu ve tanımlar nesnel yargı olarak tanımlanır.
Cevap: Nesneldir. Açıklama: Bir bilgi doğru ya da yanlış olsa bile söyleyen kişinin düşüncelerini içermiyorsa nesneldir fakat kişinin kendi düşüncelerini içeriyorsa özneldir.
En iyi" Kelimesi Öznel Yargıdır. çünkü bizim iyi diyeceğimiz konu onlar için başka kötü konu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri