Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar Bu oran, işletmenin vergi sonrası net kârı ile net satışlar arasındaki ilişkiyi açıklar. Net dönem kârının satışlara oranlamasıyla bulunan net kârlılık oranı satışların yüzde kaçının net kâra dönüştüğünü belirtir.
Net dönem kârı, bir işletmenin faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin toplamı ile aynı dönemde gerçekleşen giderlerin toplamının çıkarılması sonucu bulunur.
Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir maldan elde edilen kazanç oranı (750 - 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 500 = 50 (yani %50) olmaktadır.
Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
Yüksek kâr marjlı ürünler ülkeden ülkeye değişmektedir. Global pazarda ürün satarken evrensel talep miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Salehoo pazar araştırma laboratuvarına göre; genel bir kural olarak %10 net marj ortalama, %20 iyi ve %30'luk bir marj ise yüksek olarak kabul edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Net Satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler.
Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
Kar marjı hesaplama formülü şu şekildedir. Satış fiyatından alış fiyatı çıkarılır. Çıkan rakam satış fiyatına bölümüdür. Elde edilen rakam 100 ile çarpılır.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder.
Yaptığımız bu işlemi açık şekilde yazmak gerekirse kar oranı hesaplama formulü şu şekilde: Brüt kar marjı = (net satışlar - satılan malın maliyeti) ÷ net satışlar.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Bu oran, işletmenin vergi sonrası net kârı ile net satışlar arasındaki ilişkiyi açıklar. Net dönem kârının satışlara oranlamasıyla bulunan net kârlılık oranı satışların yüzde kaçının net kâra dönüştüğünü belirtir.
BRÜT KAR, NET KAR NEDİR? Kârı ölçmenin de iki farklı yolu olduğunu belirtmekte fayda var: 'Brüt kar' satışlar, eksi sattığınız mal veya hizmetlerin maliyeti anlamına gelir - buna 'satış marjı' da denir. Net kar', belirli bir dönemde tüm giderler (idari ve vergi gibi) düşüldükten sonra kalan rakamdır.
Bir şirketin miktar olarak daha yüksek kârlılığa ulaşabilmesinin iki yolu vardır: Satış miktarının veya kâr marjı düzeyinin yükseltilmesi… 1000 lira satış yapan ve kâr marjı %20 olan bir şirket, 1000 liralık satış sonucunda 200 lira kâr edecektir.
İşletmenin satışları üzerinden hangi oranda kar sağladığını ortaya koyan bir orandır.
Brüt satışlar = Yurt içi satışlar + Yurt dışı satışlar + Diğer faaliyet gelirleri. Net satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler. Brüt satış karı / zararı = Net satışlar - Satılan mal ve hizmetlerin maliyeti.
Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır.
Brüt Kar Nedir? Brüt kar, satış sonucu elde edilen net gelirden (ciro) , satışa sunulan ürünün maliyeti için yapılan harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır. Brüt kar hesaplanması için kullanılan formül şudur: Brüt Kar= Satış Geliri – Ürün Maliyeti.
Brüt Kar Marjı: Brüt Kâr, Gelir – COGS olarak hesaplanır. Dolayısıyla, ABC şirketi için brüt kâr 1.000.000 TL – 400.000 TL = 600.000 TL olacaktır. Brüt kâr marjı ise Brüt Kâr / Gelir veya 600.000 TL / 1.000.000 TL = 0,60 veya %60'tır.
Örnek Ciro Hesaplaması
Bu durum işletmenin safi hasıla üzerinden hesaplanan cirosu şöyle olacaktır: =( Yurt içi satış gelirleri + yurt dışı satış gelirleri) - (iade giderleri + indirim ve iskonto giderleri) = (250.000 TL + 360.000 TL)- (45.000 TL + 85.000 TL ) = 480.000 TL.
Kâr oranı, ürünün alış ve satış fiyatı arasındaki farkın maliyete bölünmesiyle hesaplanır.
Satış tutarından alış çıkarılarak hesaplanan brüt kar, 100 ile çarpılıp alış tutarına bölündüğü zaman kar oranı elde edilmektedir.
Öz sermaye kârlılığı hesaplama için ihtiyaç duyulan değerler, şirketin yayınlanan gelir tablosundan elde edilebilir. ROE hesaplama işlemi: ROE = Son 4 çeyrekte olan toplam net kâr / Ortalama öz sermaye. Net kâr = Toplam gelir - Toplam gider.
Favök kaç olmalı? S&P Borsa İndeksine göre 10'un üzerinde FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir.
FD/FAVÖK oranı düşük olan bir şirket, benzerleri arasında fiyat bakımından daha cazip olabilir. Diğer yandan, FD/FAVÖK oranı yüksek olan bir şirket, değerlemesi aşırı yüksek olabilir ve bu da potansiyel bir yatırım riski oluşturabilir.
FAVÖK, "Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar" tanımlamasının kısaltılmış hali olarak bildiğimiz bir kavramdır. EBITDA ise "Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization" anlamına gelir. Kısacası FAVÖK ve EBITDA anlam bakımından aynı şeyi ifade ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri