Nevrotik eğilimli insanların, çevrelerinde gelişen olaylara şahsi katkılarının olduğu veyahut bu olaylara kendi tutum ve davranışlarının sebebiyet verdiği düşüncesi onları son derece endişelendirir ve dolayısıyla çeşitli nedenler üreterek savunmaya geçmelerine yol açar.
Savunma mekanizmaları bilinçaltına bastırma, yansıtma, inkar, yön değiştirme, mantığa bürünme, özleştirme, özdeşleşme, yüceltme, gerileme, saplanma, dönüştürme, çözülme, duygusal soyutlanma, yapma-bozma, karşıt tepki oluşturma, neden bulma, duygudaşlık ve boyun eğme, hayal dünyasına kaçma, telafi ve parçalanma olarak ...
Olgun savunma mekanizmalarının ego ya da süperego ile id ya da egonun gözlemleyen ve deneyimleyen bölümleri arasındaki içsel sınırlarla ilgili oldukları bilinir. Bu mekanizmalar, gerçekliği çarpıtmaz. Kişiye zarar verici niteliği olan duyguları uzaklaştırma yoluyla gerçekliğe uyum sağlanmasına yardımcı olur.
Yön (Yer) Değiştirme: Bir engellenmeye sebep olan kişiye gösterilemeyen tepkinin, başka kişilere veya nesnelere yöneltmesidir. Dedikodu yapmak.
İlgili 44 soru bulundu
İnsanların duygularını farklı bir kişiye, hayvana veya nesneye aktarmasına psikolojide “yansıtma” adı verilir. Yansıtma, yaygın olarak kişinin kendinden kaçtığı ya da bir duyguyu kabul etmek istemediği anlarda görülür. Yansıtmanın temelinde kabullenmeme vardır.
Çünkü, antisipasyon yalnızca “beklenti” değil, “umutlu bir beklenti”, başka bir deyişle olumlu gelişmeler olacağına ilişkin beklenti anlamına gelmektedir. Herkes duygu durumunda yükselme ve düşmeler yaşar.
Kendinden ayrışma (İngilizce: dissociation) zihinsel savunma mekanizmalarıyla ilgili zihinsel bir süreçtir. Bu mekanizmanın işleyişinin bir sonucu olarak kişi, başına gelen olayı kendisi değil, başka biri yaşıyor olarak algılar. Böyle bir "yabancılaşma" konumu, bir kişiyi aşırı ve dayanılmaz duygulardan korur.
Özgecilik, herhangi bir biçimde ödül bek- lentisi (başkalarına olumlu bir şey yapmış olmanın verdiği hoş duygu dışında) olmaksızın bir yardım etme davranışıdır.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
En temel savunma mekanizması inkardır.
Bastırma (Repression):
Bireyin yaşadığı olumsuz durumları ve duygularını yaşanmamış, hissedilmemiş gibi yok saymasıdır. Kabul etmek istemediği, unutmayı tercih ettiği durumları bilinçdışına aktarmasıdır.
İlkel savunma mekanizmalarından biri olan geri çekilme, kişinin stres durumlarında uzaklaşmasını ve kendini geri çekmesini ifade etmektedir. Örneğin, kişinin aile içindeki gerilimlerden uzaklaşmak için teknolojiye yönelmesi bir geri çekilme savunmasına örnektir.
Türk Dil Kurumu'na(TDK) göre “sinirsel” olarak tanımlanan nevrotik ya da nevrotik bozukluk, kaygı, olumsuzluk, karamsarlık, huzursuzluk, depresif ruh hali ve kendinden şüphe duymaya neden olan duygu durum bozukluğudur.
Nevrotik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler sahip oldukları güvensizlik ve kaygı durumundan kurtulamaz. Örnek vermek gerekirse bir örümcek korkusu olan nevrotik bir kişi etrafında örümcek olmasa dahi sürekli örümcekle karşılaşabileceğini düşünerek sürekli kaygı gütmektedir.
Nevrotik Kişilik Bozukluğu ya da Nevroz hastalığı, duyguları düzenlemekte ve sakin kalmakta zorluklarla bilinen bir ruh sağlığı sorunudur. Nevrotik kişilik sahibi bireyler, yaşadıkları olumsuz duyguları güçlü bir şekilde dışarıya vurmaları sebebiyle kişilerarası ilişkilerde sorunlar yaşarlar.
Regresyon (Gerileme): Tehdit altında veya endişeli hisseden bazı insanlar bilinçsizce daha erken bir gelişim aşamasına "kaçabilir". Bu savunma mekanizmasında sahip olan bireyler kendilerini kötü hissettikleri bir anda, daha önce iyi ve güvende hissettiği bir dönemde yaptğı davranışları yeniden yapmaya başlarlar.
Özellikle, önemli şizoid veya obsesyonel kişilik eğilimli kişilerde, bir akıl savunma mekanizması olarak görülebilir. Bir yer değiştirme biçimi olup, kişi bu mekanizma sayesinde acı veren, ama önemli impulslardan kaçarak, bir entellektüel kavramlar ve sözcükler dünyasına sığınır.
“Konversiyon (Döndürme)” bir hastalıktan ziyade aslında psikolojik bir savunma mekanizmasıdır. Psikolojik stresin somatize edilmesidir. Savunma mekanizmaları, hepimizin farkında olmadan kullandığımız, ruhsal yapımızı iç çatışmalarımızın yarattığı sonuçlardan korumayı amaçlarlar. Fazla kaygıyı azaltmayı amaçlar.
YÜCELTME / SÜBLİMASYON
Bu, olumlu bir savunma mekanizması olarak kabul edilir. Kişinin sahip olduğu, toplum tarafından kabul görmeyecekgüçlü olumsuz duygularını, olumlu ve yararlı faaliyetlere çevirmesidir.
Örneğin, kardeş kıskançlığı her çocukta kendini gösteren olağan bir histir. Çocuğun bunu hissederek bu düşünce ve duygusundan utanıp bunları bastırma yoluna gitmesi de represyona örnek olarak gösterilebilmektedir. Çocuğun bu duygusunu ebeveynlerine ifade edebilmesi ve gerekli dozlarla bunu yaşaması olağandır.
İçe atım (İng: "Introjection"), kişinin başkalarının düşünce veya beklentilerini kabul edip bunları kişiliğinin bir parçası haline getirmesi durumudur. Sigmund Freud tarafından öne sürülen baş etme mekanizmalarından biridir. Ayrıca, psikolojide başka bir kavram olan yansıtmanın tersi olduğu kabul edilir.
Kişinin yaşadığı bir gerilimi denetim altında tutamayarak kontrolsüz bir şekilde dışa vurmasıdır.
Kişi gerçekte veya hayalinde sevgi ve haz nesnesine yani anne yerine koyduğu herhangi birine gerektiğinden fazla libidinal yatırım yaparsa idealizasyon mekanizmasını kullanmış olur. Yani kişi kendi zayıf egosunun yarattığı doyumsuzluktan kurtulmak için bir başka ideal kişiye libidinal enerjisini transfer eder.
Düşünselleştirme savunma mekanizması duyguların bilişten ayrılmasının yalıtmaya göre daha ileri düzeyde ayrılmasıdır. Yalıtmayı kullanan kişi bunu böyle yaptığını bilir ve neden yapdığına dair fikirleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri