Newton herhangi bir yerde yanılmadı. Yani, önünde daha fazla gözlem sonucu ya da veri olsaydı ve ürettiği teori bu verilerden bir kısmını açıklayamıyor olsaydı, "şurada yanıldı" diyebilirdik, ama elindeki gözlemi/veriyi açıklayan teorisini gayet başarılı bir şekilde oluşturdu.
Newton'un bilime en büyük katkısı mekanik alanındadır. Merkezkaç kuvveti yasası ile Kepler yasalarını birlikte ele alarak kütleçekim yasasını ortaya koydu.
Çalışmaları 18. yüzyıl Aydınlanma Çağı'nın ilham kaynağı olmasına karşın Newton Eski ve Yeni Ahit'e en az din adamları kadar hakim olan dindar bir Hıristiyan'dır.
Evrenle ilgilenmeyen bir Allah'a değil, doğa yasalarını askıya alıp mucizeler sergileyen, evreni her saniye ayakta tutan bir Allah'a inanmıştır. Allah'ın varlığı lehinde argümanlar ileri süren Newton, kendi bilimsel çalışmalarını da dini çalışma olarak görmüş, evreni Allah'ın ikinci kitabı olarak değerlendirmiştir.
Ebû Reyhan Muhammed Bin Ahmet Biruni, yerçekimini fizik kurallarıyla ispatlayan Newton'dan 700 yıl önce hem yer çekimi hem de Dünya'nın kendi ekseni etrafında döndüğüne dair fikirleri ileri sürmüştür.
İlgili 22 soru bulundu
Londra'da Royal Society'in başına getirilen Isaac Newton, 1727'de hayatını kaybetmiştir. Isaac Newton yalnız bir hayat sürdü. 19 yaşında bir eczacının üvey kızı olan Miss Storey ile nişanlanmış olsa da dersleri ve çalışmalarından dolayı bu ilişkisiyle ilgilenemedi ve sonlandırmak zorunda kaldı.
19 yaşındayken yerel bir eczacının üvey kızı olan Miss Storey ile nişanlanmış, fakat Newton'ın yoğun dersleri nedeniyle ilişkileri sonlanmıştır. Newton hayatı boyunca hiç evlenmemiştir, başka bir ilişkisi bilinmemektedir ve bu ilişkiyi hep hatırladığı söylenir.
Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Sonraki 200 yıl boyunca bilim camiasında Newton'un teorisi, Evren'in fiziksel gerçekliğinin bir ifadesi olarak kabul görmüştü. Newton'a göre kütleçekimi kuvveti, 2 cismin sahip olduğu kütlelerine doğru orantılı olarak artarken, aralarındaki mesafenin karesine ters orantılı olarak değişmektedir.
Newton, özetle şöyle diyordu: Salt Uzam ve Salt Zamandan oluşan bir Evren vardır. Bu Evren içinde varolan Yıldız, Gezegen.. v.b. tüm Gök Cisimleri, birbirleri arasında "Çekme" ve "Itme" etkileri ile hareket eden parçacıklardır.
Newton, kuvvetin ölçüldüğü bir birimdir. Bir cismin ivmesini değiştirmek için uygulanan kuvvetin büyüklüğü newton cinsinden ifade edilir. Daha spesifik olarak, bir newton, bir kilogramlık bir cismi bir saniyede bir metre/saniye hızına ulaştırmak için uygulanması gereken kuvvettir.
Newton'un ikinci hareket yasasının formülü F=ma'dır, yani kuvvet eşittir kütle çarpı ivme.
Galileo'nun görelilik teoremine göre uzaydaki zaman geometrisi 3 boyutlu alan geometrisinden daha ileridedir. Tüm bu çalışmalardan ötürü Galileo'ya astronomi biliminin babası ve modern fiziğin babası denilmektedir.
Albert Einstein - Görelilik Kuramı, Kütle Enerji Eşitliliği, Fotoelektrik gibi birçok bilime yön veren çalışmaların sahibidir. Manhattan projesi gibi tarihin en önemli projelerinden birinde görev almış ve kuantum teorisi, kozmoloji, kara delikler ve izafiyet teorisi gibi konularda ileri derecede çalışmalar yapmıştır.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
İbn Haldun bunlara cevaben diyor ki; 'Kıtaların altında kürenin merkezi vardır ve her şey ağırlığına göre merkeze doğru çekilir. ' Bu ifade, yer çekiminin tanımlamasıdır. Bunu ise İbn Haldun Newton'ın yerçekimini bulmasından yaklaşık üç yüz yıl öne söylemiştir” dedi.
Eratosthenes (Eratosten; Grekçe: Ἐρατοσθένης, MÖ 276 - MÖ 194), Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur.
Deizmin en önemli temsilcilerinden olan John Toland, deizm kavramı üzerinde durarak kapsamlı bir tanımını yapmıştır. Fransız deistler arasında en tanınmış olanları ise Voltaire (ö. 1748) ve Rousseau'dur (ö. 1778). Voltaire deizmi Newton fiziği anlayışıyla, Rousseau ise katı romantik bir anlayışla değerlendirmiştir.
Newton, 1687 yılında bir gün ağacın altına oturup düşünürken kafasına bir elmanın düşmesiyle yerçekimini keşfetti. Daha sonra yerçekimi kuvvetinin tüm nesneler arasında olduğunu belirtti.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri