POZİTİF olarak raporlanan tipler arasında HPV tip 16 veya HPV tip 18 varsa, KOLPOSKOPİ denilen incelemenin uygulanması gereklidir. Bu işlem yaklaşık 10 dakika süren ve küçük doku örneklerinin alınabildiği bir müdahaledir. Mutlaka alanında uzman kişilerce yapılmalıdır.
Her hpv tip 16 pozitif çıkanda mutlaka kolposkopi ve gerekirse biyopsi işlemi yapılmalıdır. Ancak kolposkopi yapılan her hpv 16 olan hastada tedavi gerekmeyecektir. Çünkü kolposkopi sonucu pekçok hastada normal gelecek ve hasta sadece takibe alınacaktır.
En sık kansere sebep olan yüksek riskli HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68'dir. Elbette tip 16 en yüksek riskli tip olmasına rağmen bulaşması kanser olduğunuz ya da olacağınız anlamına gelmez. Hpv 5-15 yıl gibi çok uzun bir sürede kanser yapar.
HPV'yi doğrudan hedef alan ve vücuttan temizleyen bir ilaç tedavisi maalesef mevcut değildir. Bu nedenle bağışıklık sistemimiz, HPV ile mücadelede en önemli silahtır. HPV bulaşı sonrası en sık görülen durum bağışıklık sistemi tarafından HPV'nin vücuttan elimine olmasıdır.
HPV ne zaman kanser yapar sorusu sık olarak sorulmaktadır . HPV bulaştıktan sonra kanserleşme hemen olmaz 5-15 yıl arasında bir vakit alır.
İlgili 32 soru bulundu
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar.
Her HPV kanser yapmaz. %70-80'inden sorumludur.
Ancak hasta virüsü taşıdığını fark etmese dahi virüs genellikle 36-39 ay içerisinde %85 oranında ya da 43-44 ay içerisinde %92 oranında vücuttan atılmaktadır.
HPV ile enfekte olan kişilerin %80-90'nında enfeksiyon iki yıl içinde geriler. Ancak bazı HPV tipleri önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Öyle ki HPV 16 kanser açısından riskli bir türdür. HPV 16 ve HPV 18 türü rahim ağzı kanserine sebep olurken, HPV 6 ve HPV 11 genital organlarda siğillere sebep olabilmektedir.
Yüksek riskli HPV'ler: En sık kansere sebep olan yüksek riskli HPV tipleri 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68'dir. Bunlardan da Tip 16 ve 18 en fazla serviks kanserine neden olan tipleridir.
HPV 16 + çıktığında rahim ağzı kanseri gelişme riski yaklaşık 450 kat HPV 18 + çıktığında ise rahim ağzı kanseri gelişme riski yaklaşık 250 kat artmaktadır. Bu nedenle kolposkopik değerlendilmesi gereklidir. Bu tür hastaların uzun dönem tecrübeli jinekologlarca takip edilmesi gereklidir.
Cinsel yolla bulaşarak rahim ağzı kanseri, penis kanseri, ağız ve gırtlak kanserlerine neden olabilen Human Papiloma Virüsü (HPV); genital bölgeye yerleşerek siğil oluşumuna da yol açabiliyor.
Hpv virüsü, erkeklerde ve kadınlarda özellikle çok partnerli olanlarda sıklıkla tesbit edilen bir virüstür. Erkekten kadına geçtiği gibi kadından erkeğe de bulaşabilir.
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
Hpv pozitif bile olsa hpv aşısı yapılabilir. Hpv aşısının yapılması için hpv testinin negatif olması gerekmez. Vücutta bulunan hpv virüsüne faydası olmasa bile vücut o virüsü attıktan sonra tekrar bulaşmasını engelleyecektir. Bu nedenle hpv aşısı yapmak için hpv testi yapılması önerilmemektedir.
HPV virüsü kana karışmadığı için güçlü bir sistemik bağışıklık yanıtı oluşmaz, aşı olunmadıysa her bulaş sonrası tekrar tekrar virüs ile enfekte olunabilir.
Virüs Tipi
Genital siğillere yol açan Human Papilloma Virüsü'nün vücuttan atılması için dışarıdan yapılabilen herhangi bir müdahale yöntemi yoktur. Tedavi yöntemleri ile genital siğil lezyonları yakılarak ya da cerrahi müdahale ile vücuttan temizlenir.
Özellikle de HPV 16 ve HPV 18 tipleri rahim ağzı kanserine neden olan virüs tipinin başında gelmektedir. Bu nedenle bu virüs tipi siğile neden olabildiği gibi, takibi yapılması gereken oldukça önemli bir HPV virüs tipidir.
Sonuç olarak, C vitamini, D vitamini ve çinko bakımından zengin yiyecekleri diyetlerimize dahil etmek, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye ve bizi HPV'ye karşı korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca bu vitamin ve minerallerin takviyelerini düzenli olarak kullanmak da bağışıklığınız için faydalı olacaktır.
Eğer düşük riskli HPV tipleri çıkarsa, ya da HPV tespit edilmeze hemen aşı uygulanmalı ve HPV olan eşin tedavisi bitene kadar çiftler prezervatif ile korunmalıdır. Yüksek riskli HPV tespit edilirse kolposkopi yapılmalı gerekirse biyopsi ve sıkı takip protokolleri ile hasta rahim kanserinden korunmalıdır.
Hpv virüsü elbette hamile kalmaya engel değildir.
Ayrıca tüp bebek tedavisi ve aşılama tedavisinde başarı oranlarını da azalttığı bildirilmektedir. Ancak kısırlığa sebep olduğunu bugünkü bilgilerle söylemek henüz mümkün değildir. Bu bilgilerin kesinleşmesi için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç olduğu aşikardır.
Ağrı: HPV enfeksiyonu bazen pelvik ağrı, kasık ağrısı ya da cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Asemptomatik: HPV enfeksiyonu bazen belirti göstermeyebilir ve kişi enfekte olduğunun farkında olmayabilir. Ancak, enfekte olmuş kişiler enfeksiyonu başkalarına bulaştırabilir.
Hpv virüsünün bulaştığı hastaların çoğunda genital bölgede siğil oluşumu görülür. Kadınlarda vulva, vajen veya anüste, erkeklerde peniste, anüste ve makatın diğer kısımlarında siğiller ortaya çıkar. Hpv bulaşan kadın ve erkeklerin bir kısmında ise genital siğil oluşmaz.
HPV Virüsü Tek Eşlilikte Olur Mu? Tek eşlilik olanlarda hpv görülme riski oldukça düşüktür. Geçmişinde herhangi bir cinsel deneyimi olmayan kadın veya erkekte, eğer partneri ya da eşinin de ilk cinsel deneyimi ise hpv virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri