Devamlı yapılırsa veya farzları yapmaya mani olurlarsa, kumar ile yapılırsa, söz birliği ile haram olurlar. Def, kaval, ney çalmak ve dinlemek de böyledir. Hadîs-i şerifte; (Her türlü lehv haramdır. Yalnız, zevce ile oynamak, at ve silah ile talim, yarış yapmak caizdir) buyuruldu.”
- Ney çalmanın helal olduğu, ayrıca şu konunun geçtiği rivayet ediliyor: "Bir gün Peygamber Efendimiz çok önemli konuları Hz. Ali'ye söyler ve kimseye bahsetmemesini ister.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Yalnızca saraylarda kadınlar ney çalabiliyor. Maalesef evet. Padişah cariyelere hoca tutuyor.
Sema bir folklor türüdür. İbadet asla değildir. İbadet maksatlı yapılmaması şartı ile yapılabilir. İbadet görüntüsü verilirse ya da icra esnasında başka bir haram işlenirse caiz olmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Divanında otuzbin, Mesnevisinde kırkyedibin beyit vardır. Allahü teâlânın aşkı ile dolmuş, evliyanın büyüklerinden olan, Celâleddîn-i Rûmî hazretleri, ney ve başka hiçbir çalgı çalmadı, raks etmedi.
Mevlevilikte dönmek tabiri yoktur. Mevleviler Sema' eder. Her tarikatın zikir ederken (Allah'ı anarken) kendilerine özgü bürhanları vardır.
Ney çalan sanatçıya “neyzen” denir.
Neyzen, Ney enstrumanını icra eden yani Neyi üfleyen kişiye verilen isimdir.
Mesela; kız ney yaklaşık 70cm uzunluğunda düşünürsek; üst çapının 20-22mm olması düşükken, 30mm üstü fazlaçaplıdır. Ama süpürde için 22mm süpürde için normalken, 25mm üstü çaplıdır...
Kadın sesi hâlâ İslâm toplumlarında problem olarak devam eden fakat çözüm getirilmemiş olan aktüel bir konudur. İslâm topraklarında problem olarak devam eden bu konu, tahrik unsurları taşıdığından dolayı kadın sesini erkeğin dinlemesinin haram olarak kabul edilmesidir.
Bunlar; “i. İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır.
Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan kimseler için yalnızca bu duyguları tahrik eden sesler haramdır. Vakitlerinin çoğunu buna veren, meşguliyeti âdet haline getiren kimse için mekruhtur. Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehaptır.
Değerli kardeşimiz, Ney sesi çalınan odada namaz kılmak namazı bozmasa da eğer kişinin namazdaki huşusuna zarar verecekse, başka bir odada kılması daha güzel olur. Ancak namaz kılacak başka bir mekân yoksa burada kılınabilir.
Düğünlerde yapılan çalgıcılıktan kazanılan para haram mıdır? Temel kural şudur: Haram bir işten kazanılan para da haram olur. Buna göre de düğünde müzik çalarak para kazanmayı ele alabiliriz.
Ney üfleyeni çalandan ayırd etmek kolaydır. Çalmak başka şeydir, “üflemek” başka şey. Herkes Ney çalabilir, ama üfleyemez. Çalmak kolaydır, ama “üflemek” için nefsânî arzulardan kurtulmuş ve nefsini yok etmiş ve ilâhî sevgi ile dolmuş olmak gerekir.
Sümer toplumunda MÖ 5000 yıllarından itibaren kullanıldığı sanılan bu çalgıya ait elimizdeki en eski bulgu, MÖ 3000-2800 yıllarından kalan bugün Amerika'da Philadelphia Üniversitesi Müzesi'nde sergilenen neydir. Çalgının o dönemlerde de dinsel törenlerde kullanıldığı sanılmaktadır.
Ney, en yüksek sembolik ifadesini tasavvuf düşüncesinde bulmuştur. Tasavvuf fikrinde ney doğrudan insanı sembolize eder. Öyle ki neyin yedi deliği insan vücudundaki deliklere benzetilmiş, dokuz boğumu insanın ana rahminde geçirdiği dokuz ayla ilişkilendirilmiştir.
Ney, Türk Klâsik Müziği'nin yegâne üflemeli çalgısı ve Türk Tasavvuf Müziği'nin baş sazıdır. Tüm tekke mûsikîsinde bendir ile birlikte cevâz gören tek müzik âleti ney olmuştur.
Ney Yapım Ustası Zeki Öztunç, ney içindeki sırrın üflenerek ortaya çıktığını söyleyerek, Ney'in huzur veren sırrını açıkladı. Rampalı Çarşı'da ney yapım ustalığı ve ney üfleme dersleri veren Zeki Öztunç, 'Nefsi Terbiye' deyimin ney üfleyerek nefesin terbiye edilmesinden geldiğini aktardı.
Kitaptaki bilgi doğrultusunda Neyler uzunluklarına ve seslerine göre toplam Oniki çeşittir diyoruz. Bu Neylerin yedi adeti, tonu naturel seslerden oluşan Neylerdir : Mi, Re, Do, Si, La, Sol ve Fa tonlarındaki Neylerdir.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Celâleddin Muhammed Rumi (Farsça: جلالالدین محمد رومى), ayrıca Celaleddin Muhammed Belhî (Farsça: جلالالدین محمد بلخى) veya yaygın adlarıyla Mevlânâ veya Rumi (30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir.
Yuvarlak bir tahtanın ortasında bir çivi vardır. Çivi, sabit bir şekilde sema etmeye alışmanız içindir. Çivinin olduğu yere antiseptik görevi görsün diye tuz da dökülür.
Semazen kıyafetlerindeki her parça bir anlam taşıyor. Başlarındaki sikke mezar taşını, beyaz tennure kefenlerini, sırtlarındaki siyah hırka ise kabirlerini simgeliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri