Bükülmüş Bir Piston Kolunun Başlıca Belirtileri Yanma yükünü kaldıramayacak kadar zayıfsa, bağlantı çubuğu üzerindeki aşırı çekme kuvvetleri onu bükebilir ve hatta kırabilir. Bu, motor için çok kötü bir şey olur. Çünkü artık emme vuruşları, egzoz vuruşları, sıkıştırma vuruşları veya güç vuruşları olmaz.
Hararetin yükselmesi, motorun aşırı ısınmasına neden olur. İlk olarak conta yanar. Farkedilmez ve yolculuğa devam edilirse; biyel kolları yamulur.
Piston segman kanalı ve segman arasında artan aşırı boşluk sonucu segman aşırı yüklenmelerde kırılır. Arıza meydana gelmeden önce motor içerisindeki yağ tüketimi artacaktır.
Halk arasında subap kesmesi olarak bilinen durum triger kayışındaki zincirin koparak subaplara vurması ve zarar vermesi anlamına gelir. Sübap arızalandığında bu durum arabanın kötü çalışmasına neden olur. Aracınızda bir sorun yaşıyorsanız motorunu hemen kontrol ettirmeniz önemlidir.
Benzin ve dizel motorlarda neden farklıdır? Bu tip çap/strok oranına sahip motorlarda piston kolu daha uzun olduğu için motor hem daha fazla tork üretebilir hem de bu torku düşük devirlerde elde eder.
İlgili 29 soru bulundu
Piston malzemesine sürekli aşırı yük bindirildiğinden, daha fazla bükülme gerilmeleri ve malzeme yorgunluğu olur. Yetersiz yağ beslemesi, kırılmayı teşvik eder: Piston pimi göbeğinde bir çatlak, normal yük durumunda da ilerlemeye devam eder. Bunun sonucunda piston ayrılır.
Eriyen piston genişleme yapar. Sekmanları bozar. Bu şekilde çalışması da pistonun çalışma yeri olan silindirlerde aşınmaya sebep olur. Bu durum da motorun komple revizyonu anlamına geliyor.
motorunuzla beraber fabrikadan bir kağıt gelmiş olmalı üzerinde şase numarası v.s. yazılı olan orda motorla ilgili tüm bilgilerde yer alır. Sökebiliyorsanız silindir kapağını söküp,silindir çapını ve pistonu AÖN alt ölü noktaya alıp derinliğini ve kapak conta kalınlığını katarak+kapak hacimini unutmadan.
Rektefiye esnasında piston ve sekman değişir.. Tabi eğer istersen krank kolunu da değiştirebilirsin çünkü aşınmış krank kolu yeni piston ve sekmanın yaptığı kompresör basıncına dayanamayabilir..
Direkt püskürtmeli dizel motorlarda enjektörün yakıtı püskürtmesi düzgün değilse yanma odasında ateşleme zamanı sonrasında yanmamış yakıt kalır. Yanma odası içerisindeki yanmamış yakıtın yanması egzoz zamanında da devam eder. Piston kafa bölgesi sürekli yanma sonucu yumuşar ve erimeler kopmalar meydana gelir.
Aşırı ısınma: Motor çok ısınırsa, piston genişleyebilir ve tutukluk yaparak arızalanmasına neden olabilir. Yağlama eksikliği: Piston, silindir içinde yukarı ve aşağı hareket ederken yağlanması için yağa ihtiyaç duyar. Uygun yağlama yapılmadığında piston hasar görebilir.
Motorun çok bakımsız olduğu anlamına gelir. Mazotludur bütün mazotu yere akıtır ama motorun içi yandığı için ilk anda müdahale edilip söndürülmelidir ayrıca, piston aşağı inince piston arabanın altından çıkıp yere mermi gibi çarpabilir.
Piston pimi göbeği aşırı derecede ısındı. İnce duvarlı ve esnek piston eteği, basınç ve karşı basınç tarafında daha yüksek olan ısıl genleşmeyi dengeleyebilir. Kalın duvarlı piston pimi göbeği daha fazla genleşir. Bunun sonucunda boşluk daralması ve piston sıkışması meydana gelir.
Piston aşağı indi kelimesinden de anlaşılacağı üzere bu motorlu taşıtta bulunan piston mekanizmasında bir hasar olmuştur. Pistonun aşağı inmesi olarak bilinen bu arıza insanların dilinde (piston düşmesi ) sanayi dilinde ise (kol kırma ) olarak bilinir.
Piston veya itenek, bir silindir içine 1000'de 7 boşluk olacak şekilde yerleştirilmiş disk şeklinde parça. Motor, pompa ve kompresör gibi makinelerde silindirden dışarı uzanan (biyel) piston koluna bağlı olarak kullanılır. Motorlu araçlarda kimyasal enerjiyi (benzin, mazot, lpg vb.) mekanik enerjiye çeviren düzenektir.
Pistonlar yanmaya doğrudan maruz kalarak motordaki hareketin devamlılığını sağlayan parçalar olmaları sebebiyle yüksek sıcaklıklara karşı oldukça dayanıklı malzemelerden üretilirler. Fakat hararetin artması ile birlikte motor pistonların bile direnç gösteremeyip erimeye başlayacağı sıcaklık seviyelerine ulaşır.
Bu çarpmada piston biyel kolunun aşağıda bağlı olduğu krank miline vurma yapar, krank mili de kısa sürede veya iyimser ihtimalle en fazla 40-50bin km de bozulur sonunda motor yatak sarar.
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Motosiklet Rodaj Aşamasında Çok Yakar Mı? Motosiklette rodaj sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracı düşük devirde kullanmak olabilir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Genel olarak bakıldığında rodaj aşamasında motosiklet yakıt tüketimi söz konusu değildir.
CG 200 cc SİLİNDİR 65.5MM 15 PERNO SILVER.
1000 CC Motorun Maksimum Hızı Nedir? 1000 cc'lik bir motorun ideal hızının 230 km olduğundan bahsetmiştik. Fakat eğer bu motorla maksimum hıza çıkmak istiyorsanız 300 km/h civarına kadar çıkabilirsiniz. Eğer motosikleti kullanırken maksimum hıza çıkarsanız motoru yıpratma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Bu motor gücüne sahip araçlar çoğunlukla atv ya da scooter tarzı küçük araçlarda karşımıza çıkmaktadır. Tamda bu noktada 80 cc kaç basar konusu önem kazanmaktadır. 80 cc motor kapasitesine sahip motosiklet araçları ortalama 70-80 kilometre hıza ulaşabilmektedir.
Yanma sırasında segman çalışma yüzeyindeki gaz basıncının aşırı yükselmesi (Şek. 2) kuvvet oranını kısa süreli olarak bozar, piston segmanı çalışma yüzeyinden kalkar ve artık doğru sızdırmazlığı sağlayamaz. İşlemin sürekli tekrarlanması piston segmanında titremelere neden olur.
Motor Segmanlarının Gevşemesi
Motor pistonlarının uç kısımlarında bulunan segmanlar zaman içinde gevşeyebilir. Bu nedenle yağ, pistonların üstüne çıkmaya başlar. Motor da yakıt ve hava karışımıyla birlikte yağı yakmaya başlar.
Pistonları çıkarmadan temizlemek için en iyi yol motor performansı restorasyon ürünleri kullanımı gereğidir. Bu ürünler, inatçı tıkanmış çamurda bile etkili bir şekilde yumuşatır, emülsifiye eder ve çözünür. Bu katkı maddesini kullanmak oldukça kolaydır. Sadece mevcut yağ maddesini ekleyin ve arabayı çalıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri